Κατηγορίες Άρθρων

  Γενικά
  Διατροφή
  Συμπληρώματα Διατροφής
  Προετοιμασία Αγώνων
  Απώλεια Λίπους
  Προπονήσεις
  Αγώνες Bodybuilding
  Φωτογραφίες Αγώνων
  Ασκήσεις Bodybuilding
  Γυναικείο Fitness
  Για Αρχάριους
  Επιστήμη & Έρευνα
  Συνεντεύξεις
  Videos
  Bodybuilding News

Bodybuilding Forum
  Αρχική Σελίδα Forum
  Φόρμα Εγγραφής
  Επικοινωνία

Γνώμες Μελών
  Πατήστε εδώ για να
δείτε τι λένε τα μέλη
μας για την ιστοσελίδα
και το forum μας!


 


 
Η Νοοτροπία Στο Bodybuilding Είναι Το Παν Για Όλα
Η Νοοτροπία Στο Bodybuilding Είναι Το Παν Για Όλα
Του Σωφρόνιου Θεοδωρίδη
9 Ιανουαρίου, 2018


Η Νοοτροπία Στο Bodybuilding

Βήματα Προσαρμογής


Ανθρώπινο Σώμα
Το σώμα μοιάζει πολύ με μία μοτοσυκλέτα ή και με ένα αυτοκίνητο, κοινώς είναι κι αυτό μια ‘’μηχανή’’. Εάν αυτήν τη ‘’μηχανή’’ δεν την συντηρούμε ανάλογα, δεν μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο δυνατό που μπορούσε υπό άλλες συνθήκες. Συνεπώς, η ‘’βενζίνη’’ (φαγητό) που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι της καλύτερης δυνατής ποιότητας, όπως και τα ‘’λάδια’’ (ακόρεστα λιπαρά) που αλλάζουμε κάθε τόσο, τα οποία συντηρούν τις αρθρώσεις μας και όχι μόνο. Επιπλέον, το ανθρώπινο σώμα προσαρμόζεται πάντα με συνέπεια στον χρόνο με ότι έχει ανάγκη στην καθημερινότητα του. Εάν δεν κάνει σε συχνή βάση κάποια δραστηριότητα που να συμβάλλουν οι μύες του σώματος τότε αρχίζει και συσσωρεύει με την πάροδο του χρόνου λίπος.

Γιατί συμβαίνει αυτό ενώ μπορεί να έχουμε χτίσει ένα καλό μυϊκό σύστημα κάποτε και αργότερα το χάνουμε; Για τον απλούστατο λόγο ότι ο μυς απαιτεί την εφταπλάσια περίπου ποσότητα θερμίδων σε σύγκριση με το λίπος για την συντήρηση του. Τι σημαίνει αυτό; Όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα αποκτούμε τόσο περισσότερο θα τρώμε! Μοιάζει ιδανικό έτσι; Δεν είναι όπως ακριβώς το φαντάζεστε, καθώς οι μύες δεν τρέφονται με ‘’σκουπίδια’’, είναι απαιτητικοί! Άρα ο οργανισμός βρίσκει ανώφελο να συντηρεί ένα τόσο απαιτητικό σώμα όταν πλέον δεν το χρειάζεται όπως άλλοτε. Το συμπέρασμα είναι λοιπόν πως πρέπει να ‘’ακούμε’’ το σώμα μας και να του δίνουμε αυτό που έχει ανάγκη και όχι αυτό στο οποίο το μυαλό μας δεν μπορεί να αντισταθεί. Τρώμε για λειτουργικότητα και εν μέρει απόλαυση, όχι το αντίθετο!!!

Απόφαση
Η απόφαση είναι ένας παράγοντας που μας επηρεάζει σε οτιδήποτε κάνουμε στην ζωή μας. Στην ουσία είναι αυτός που την καθορίζει με τις όποιες συνέπειες και τυχερά. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως τίποτα σπουδαίο δεν γίνεται χωρίς κόπο, συνεχή προσπάθεια, λίγο τύχη και το βασικότερο όλων να μη τα παρατάμε ποτέ! Όπως και το κάπνισμα που όσες βοηθητικές αντικαπνιστικές ουσίες ή αντικείμενα και να πάρουμε για να το κόψουμε και δεν τα καταφέρνουμε, έτσι και με το σώμα μας, την υγείας μας, είναι θέμα απόφασης να το πάρουμε στα σοβαρά ή να συνεχίσουμε την ‘’πληκτική’’ άδοξη ρουτίνα μας που σιγά σιγά μας καταστρέφει.

Η φράση για τους μη γνώστες της αγγλικής γλώσσας σημαίνει πως «Δεν είμαι προϊόν των συνθηκών που μου συμβαίνουν, αλλά προϊόν των δικών μου αποφάσεων. Ξεκινώντας την ενασχόληση με την γυμναστική και γενικότερα των έντονων δραστηριοτήτων, δίνουμε οργανισμό μας ένα μεγάλο μακροπρόθεσμο δώρο αορίστου χρόνου. Κάθε αρχή και δύσκολη προφανώς, είναι λογικό στην αρχή να απογοητευόμαστε με τις επιδόσεις μας όταν ειδικά δεν έχουμε ξανά ασχοληθεί.

Είπαμε, ‘’το σώμα είναι τεμπέλης’’, το ερώτημα είναι είσαι και εσύ;;; Αν ναι, μπορείς να το αλλάξεις, αν όχι ήδη είσαι στον σωστό δρόμο! Θες να αλλάξει η ζωή σου προς το καλύτερο ξεκινώντας με το πιο απλό, να φτιάξεις το σώμα σου, την υγεία σου και την αυτοπεποίθηση σου;;; Δώσε αυτή την ευκαιρία στον εαυτό σου να βιώσει τις δραματικές ψυχικές σε πρώτο επίπεδο και σωματικές σε δεύτερο αλλαγές και να είσαι σίγουρος πως είναι ο καλύτερος ‘’εθισμός’’ πέραν κάθε άλλου που θα σε συντροφεύει για πάντα! ΠΑΡΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ!

Πειθαρχία
Οι άνθρωποι γενικά είμαστε όντα με λογική και συναισθήματα, κάτι το οποίο σημαίνει πως έχουμε ευφυΐα αλλά συνάμα και πολλές αδυναμίες. Όταν λοιπόν βάζουμε έναν στόχο στην ζωή μας, το πώς θα τον πετύχουμε δεν αφορά μόνο τα μέσα τα οποία διαθέτουμε, αλλά κατά κύριο λόγο το πόσο μεγάλη θέληση διαθέτουμε για την επίτευξη του. «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και η φράση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Ξεκινώντας την οποιαδήποτε διαδικασία προσαρμογής μας σε ένα νέο κύκλο διεργασιών ή δραστηριοτήτων, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες όχι τόσο γιατί δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές, αλλά γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο για τις μέχρι τώρα καλές – κακές συνήθειες μας. Βέβαια ο χρόνος ποικίλει ανάλογα τον άνθρωπο και το προϊστορικό του.

Τουτέστιν εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως αρχίζοντας την προπόνηση για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ασχέτως με το τι έχουμε ασχοληθεί έως τώρα, απαιτείται ο ανάλογος χρόνος προσαρμογής μας στα νέα δεδομένα που θα μας οδηγήσουν σε αυτό. Με λίγα λόγια ένα σύντομο τρίπτυχο που πρέπει να εμπεδώσουμε μέσα μας είναι:

ΥΠΟΜΟΝΗ – ΕΠΙΜΟΝΗ – ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Εγωισμός
Είναι μία έννοια που αφορά όλους ανεξαιρέτως και αυτό διότι κανένας άνθρωπος δεν δέχεται πάντα μια πραγματικότητα ή μια συμβουλή. Συχνά θεωρούμε ότι γνωρίζουμε καλύτερα ένα θέμα, ειδικά όταν μας αφορά, επειδή έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία ή ηλικία. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα πάντοτε! Όταν κάποιος εμπεριστατωμένα και πιστοποιημένα μας εξηγεί για ποιο λόγο πρέπει να γίνει κάτι με ένα τρόπο, τότε το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον σεβαστούμε!

Για παράδειγμα, ο προπονητής μας (personal trainer) έχει ειδικευτεί στο κομμάτι της προπόνησης την οποία καλούμαστε να ακολουθήσουμε και αν δεν τον εμπιστευόμαστε ‘’τυφλά’’, δεν μπορούμε να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα που μας υπόσχεται ή προσδοκούμε! Αφήνουμε στην άκρη λοιπόν το κομμάτι του εγωισμού μας και της πιθανής ημιμάθειας μας, ακολουθούμε τις οδηγίες του σε ότι αφορά το προπονητικό κομμάτι και συμβουλευτικά στο κομμάτι της διατροφής.

Με αυτό τον τρόπο διευκολύνουμε το έργο του δίχως να αναλωνόμαστε σε άχρηστες πληροφορίες και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στην πράξη! Οι απορίες είναι πάντοτε αποδεκτές εννοείται, αλλά πάντα στα πλαίσια πέραν των όσων έχουν ήδη ειπωθεί και αυτό καθώς η όλη διαδικασία ακόμη και στο προφορικό κομμάτι πρέπει να έχει συνεχή πρόοδο. Εν ολίγοις, γινόμαστε οι καλύτεροι μαθητές.

Σκοπός του άρθρου είναι η σωστή νοοτροπία που πρέπει να χτίσει εξ αρχής ο αθλούμενος πριν καν ξεκινήσει την όποια διαδικασία αλλαγής στο σώμα του. Πέραν από τις απεριόριστες γνώσεις που μπορεί ο καθένας να έχει διαβάζοντας, χρειάζεται η ψυχική και εγκεφαλική καθοδήγηση για να ξεπερνάει τα όποια προβλήματα στο όνομα του στόχου του! Φυσικά, το άρθρο ταυτίζεται και με οποιαδήποτε είδους αλλαγή θέλουμε να κάνουμε στην ζωή μας.

Σχετικά Με Το ΣυγγραφέαΟνομάζομαι Σωφρόνιος Θεοδωρίδης 26 ετών και κατάγομαι από την πόλη της Δράμας. Οι σπουδές μου ολοκληρώθηκαν στο πολυτεχνικό τμήμα Μηχανικών παραγωγής και διοίκησης στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης. Επίσης, είμαι κάτοχος του Certificate Personal and weight training της ιδιωτικής σχολής AF STUDIES. Η ενασχόληση μου με την γυμναστική ξεκινάει από πολύ μικρός, όταν μέσα από διάφορα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, κολυμβητήριο, στίβος, kickboxing, taekwondo, αναζητούσα αυτό που θα κυρίευε το πάθος μου για ένα τέλειο σώμα. Τελικώς μπαίνοντας για πρώτη φορά σε γυμναστήριο (τύπου bodybuilding) ανακάλυψα το άθλημα που θα ασχολούμουν για μια ζωή! Μετά από 6 και πλέον χρόνια εμπειρίας, μελέτης ακαδημαϊκών εγκυκλοπαιδειών και μεγάλη ενασχόληση με την προπονητική σε ερασιτεχνικό επίπεδο, τολμώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου γνώστη και καθοδηγητή στον κλάδο της σωματοδόμησης, κυρίως στις νέες γενιές που η ημιμάθεια κυριαρχεί. Μπορείτε να με βρείτε με το ονοματεπώνυμο μου στο Facebook.

Σχετικά Άρθρα Και Συζητήσεις:
- Άλλο Bodybuilding Και Άλλο Powerlifting!

- Επιστημονικές Μελέτες Σχετικά Με Διατροφή & Προπόνηση

Copyright 2018 - Bodybuilders.gr
Bodybuilders.gr - Η Μεγαλύτερη Ελληνική Ιστοσελίδα Για Bodybuilding & Fitness
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τη γραπτή συναίνεση των υπευθύνων της ιστοσελίδας


 Περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία
Γενικά Άρθρα Για Body Building Και Γυμναστική
  5 Μοναδικές Συμβουλές Επιτυχίας Στο Bodybuilding
  10 Μέθοδοι Βελτίωσης Της Σύνδεσης Μυαλού & Μυός
  Τα 12 Χαρακτηριστικά Των Πρωταθλητών Bodybuilding
  Οδηγός Διατροφικής Επιβίωσης Για Τις Γιορτές
  Η Δύναμη Του Bodybuilding Των Γενεών
  10 Μέθοδοι Για Αυξημένη Απόδοση Στο Gym - 2o Mέρος
  10 Μέθοδοι Για Αυξημένη Απόδοση Στο Γυμναστήριο
  Πρόγραμμα «Πιλότος» Για Προπόνηση Bodybuilding
  Δέκα Κανόνες Για Αρχάριους Με Τα Βάρη/Bodybuilding
  Εισαγωγή Στη Σωματική Διάπλαση - Bodybuilding
  Αρχαίοι Έλληνες, Γυμναστική και Bodybuilding
  Αποφυγή Υπερ Προπόνησης Για Bodybuilders
  Αξιολόγηση Burn the Fat, Feed the Muscle
  Πως Να Αυξήσετε Το Μεταβολικό Σας Ρυθμό
  Bodybuilding & Δυσανεξία Στη Λακτόζη
   
 

 
    
    

   
   


ΑΡΧΙΚΗ     |     ΑΡΘΡΑ     |     BODYBUILDING FORUM     |     ΝΕΑ BODYBUILDING      |     ABOUT US      

 Bodybuilding Resources - Αυτόγραφα Bodybuilding 

Προστασία Περιεχομένου Copyscape - Οι Παραβάτες Θα Διωχθούν Νομικά

All Rights Reserved 2004 - 2023 © Bodybuilders.gr  -  Designed by METAFORCE
Ιατρικό Disclaimer - Όροι Χρήσης - Πολιτική Απορρήτου - Cookies