Κατηγορίες Άρθρων

  Γενικά
  Διατροφή
  Συμπληρώματα Διατροφής
  Προετοιμασία Αγώνων
  Απώλεια Λίπους
  Προπονήσεις
  Αγώνες Bodybuilding
  Φωτογραφίες Αγώνων
  Ασκήσεις Bodybuilding
  Γυναικείο Fitness
  Για Αρχάριους
  Επιστήμη & Έρευνα
  Συνεντεύξεις
  Videos
  Bodybuilding News

Bodybuilding Forum
  Αρχική Σελίδα Forum
  Φόρμα Εγγραφής
  Επικοινωνία

Γνώμες Μελών
  Πατήστε εδώ για να
δείτε τι λένε τα μέλη
μας για την ιστοσελίδα
και το forum μας!


 


 
Μύθος ή Αλήθεια;Καίει Η Αερόβια Άσκηση Μυϊκό Ιστό;
Μύθος ή Αλήθεια; Καίει η Αερόβια Άσκηση Μυϊκό Ιστό;
Από τον Tom Venuto, Συγγραφέα Του Βιβλίου Burn The Fat, Feed The Muscle.


Αερόβια άσκηση και μυικός ιστός

Ναι είναι αλήθεια. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες των μυών διαλύονται και χρησιμοποιούνται για ενέργεια κατά την διάρκεια αερόβιας άσκησης. Αλλά μην ανησυχείτε, συνεχώς βρισκόσαστε σε μία κατάσταση διάλυσης και επανασύνδεσης μυϊκού ιστού ούτως ή άλλως!

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται "αναδιοργάνωση πρωτεϊνών". Το σώμα συνεχώς εναλλάσσεται μεταξύ αναβολικού κύκλου (κατασκευής/σύνθεσης πρωτεϊνών) και καταβολικού κύκλου (διάλυσης πρωτεϊνών). Αυτό είναι ένα κανονικό μέρος της ζωής. Ο στόχος είναι απλά να γείρουμε την ζυγαριά ελαφρά υπέρ της αναβολικής μεριάς, αυξάνοντας την λίγο ούτως ώστε να μένει το σώμα σε αναβολική κατάσταση (αντί σε καταβολική) και να κερδίζει ή έστω τουλάχιστον διατηρεί την μυϊκή μάζα του.

Αυτό το γεγονός της ανθρώπινης φυσιολογίας έχει υπερδιογκωθεί εντελώς και χρησιμοποιείται ώστε να "τρομάξει" τους ανθρώπους από το να κάνουν οποιαδήποτε καρδιαγγειακή άσκηση λόγω φόβου ότι "θα χάσουν μυϊκή μάζα". Όταν κοιμάστε το βράδυ και ουσιαστικά νηστεύετε κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου αυτού, και τότε χάνετε μυϊκή μάζα επίσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να κοιμάστε!

Σίγουρα, είναι πιθανό να χαθεί μυϊκή μάζα από την υπερβολική αερόβια άσκηση, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο. Το να αποφεύγετε την αερόβια εντελώς επειδή θεωρείτε ότι θα χάσετε μυϊκή μάζα είναι ένα τεράστιο λάθος. Μόνο υπερβολικά τεράστιες ποσότητες αερόβιας άσκησης θα επέφεραν μείωση μυϊκής μάζας καθότι η υπερπροπόνηση (το αίσθημα κόπωσης και όλα τα χαρακτηριστικά αυτής) γέρνουν την σκάλα υπέρ της καταβολικής μεριάς (της διάλυσης της μυϊκής μάζας για χρήση ως ενέργεια).

Είναι δύσκολο να γενικεύσουμε και να καθορίσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό ως "υπερβολικό", αλλά θεωρώ πως είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θεωρητικά οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει 45-60λεπτά αερόβια άσκηση την ημέρα, 6-7 ημέρες την εβδομάδα ΧΩΡΙΣ να χάσει καθόλου μυϊκή μάζα -με την προϋπόθεση ότι η αναγκαία διατροφική υποστήριξη παρέχεται.

Η μείωση (χάσιμο) μυϊκής μάζας έχει περισσότερο να κάνει με ελλιπή διατροφή παρά με υπερβολική αερόβια άσκηση. Εάν υποπτεύεστε ότι χάνετε μυϊκή μάζα, μπορεί να υπάρχουν 4 πιθανές αιτίες:

1. Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι το μόνο διατροφικό μακροσυστατικό το οποίο ουσιαστικά χρησιμοποιείται πραγματικά για να χτίσει μυ. Για να μείνετε σε αναβολική κατάσταση, πρέπει να τρώτε 5 με 6 γεύματα που θα περιέχουν πρωτεΐνη. Κάθε γεύμα πρέπει να απέχει χρονικά από το επόμενο και το προηγούμενο περίπου 3 ώρες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι εάν παραμένετε ενεργός & δραστήριος σε φυσικές δραστηριότητας, τότε χρειάζεστε ένα ελάχιστο 1,5-2 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους.

2. Οι υδατάνθρακες σας είναι υπερβολικά χαμηλά. Οι δίαιτες "χαμηλών υδατανθράκων" χρησιμοποιούνται συχνά για χάσιμο λίπους, αλλά είναι ένα λάθος να μειώνετε τους υδατάνθρακες υπερβολικά δραστικά. Οι υδατάνθρακες είναι συνεργαζόμενοι με τις πρωτεΐνες, συνεπώς ακόμα και αν τρώτε τεράστιες ποσότητες πρωτεΐνης, μπορεί ακόμα να χάνετε μυϊκή μάζα αν οι υδατάνθρακες σας είναι υπερβολικά χαμηλά.

3. Δεν τρώτε αρκετές θερμίδες για να υποστηρίξετε την μυϊκής ανάπτυξη. Αυτό είναι το κοινό λάθος της απώλειας μυϊκής μάζας. Όταν οι θερμίδες είναι υπερβολικά χαμηλά, το σώμα εισέρχεται σε φάση "λιμοκτονίας". Ο μεταβολισμός χαμηλώνει και το σώμα καίει στην πραγματικότητα μυϊκή μάζα για να συντηρήσει ενέργεια με την μορφή λίπους (σημείωση: η μυϊκή μάζα είναι περισσότερο ενεργειακά κοστοβόρα σε σχέση με το λίπος: ένα κιλό μυϊκή μάζα καίει σε 24 ώρες περίπου 50 θερμίδες, ένα κιλό λιπώδη ιστού καίει σε 24 ώρες 2 (δύο!) θερμίδες!). Η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά ενεργός ιστός και απαιτεί τεράστια θερμιδιακή ενέργεια για να συντηρηθεί. Για τον λόγο αυτό το σώμα θα μειώσει την μυϊκή του μάζα εάν θεωρήσει ότι βρίσκεστε (/βρίσκεται) σε κατάσταση λιμοκτονίας.

4. Δεν προπονείστε με βάρη. Είναι μία κοινή παρανόηση ότι εάν θέλεις απώλεια λίπους, πρέπει να ξεκινήσεις με αερόβια άσκηση μόνο και να προσθέσεις τα βάρη αργότερα - πολύ μεγάλο λάθος! Η προπόνηση με βάρη είναι αυτή που σας "κρατάει" από το να χάσετε μυϊκό ιστό ενώ βρίσκεστε σε δίαιτα, όχι η αερόβια άσκηση.

Είναι περισσότερο πιθανό να χάσετε μυϊκή μάζα από ελλιπή διατροφή παρά από υπερβολική αερόβια άσκηση. Συνήθως, οι άνθρωποι φοβούνται να φάνε πολύ (ή παραπάνω) και να κάνουν και πολύ (ή παραπάνω) αερόβια άσκηση. Δεν μοιάζει να βγάζει νόημα. Λογικά, φαίνεται πως αυτά τα δύο θα αυτοακύρωναν το ένα το άλλο, αλλά ακριβώς το αντίθετο ισχύει! Πολύ άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να "λιμοκτονήσουν" το λίπος με το μειώσουν δραστικά τις θερμίδες του. Δυστυχώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να προκαλέσει χάσιμο μυϊκής μάζας μαζί με το λίπος. Ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα ενώ ταυτόχρονα να φύγει το λίπος είναι με μπόλικες διατροφικά πλούσιες θερμίδες και ταυτόχρονα άσκηση αερόβια και αναερόβια.

Ασχέτως εάν ο στόχος σας είναι η μυϊκή ανάπτυξη, το χάσιμο του λίπους, ή και τα δύο, θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνεται κάποια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης ως μέρος του προγράμματος σας.

Κλείνοντας, με την μόνη εξαίρεση όσων κάνουν κάποιο προπονητικό πρόγραμμα αερόβιας άσκησης υπέρ-αντοχής (π.χ. είναι μαραθωνοδρόμοι αθλητές ή δρομείς υπέρ-μαραθωνίων αποστάσεων!), Η ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΥΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ, τουναντίον υποστηρίζει τις προσπάθειες σας για να τον αυξήσετε και να επιτύχετε στο bodybuilding!

Σχετικά Άρθρα:
- Φυτική Πρωτεϊνη - Πρέπει Να Τη Μετράμε;
-
Πως Μπορούμε Να Βελτιώσουμε Το Mind-Muscle Connection

 
Copyright 2014 - Bodybuilders.gr
Bodybuilders.gr - Η Μεγαλύτερη Ελληνική Ιστοσελίδα Για Bodybuilding & Fitness

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τη γραπτή συναίνεση των υπευθύνων της ιστοσελίδας Περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία
Διατροφή Για Απώλεια Λίπους & Χάσιμο Βάρους
  Απώλεια Λίπους: 25 Μέθοδοι Αύξησης Αποτελεσμάτων!
  Διατροφή Για Γράμμωση Με Πλήρες Πλάνο Γευμάτων
  Αερόβια Άσκηση Υψηλής (HIIT) ή Μέτριας Έντασης;
  Γάλα Μετά Την Προπόνηση Και Απώλεια Λίπους
  Δίαιτες Χαμηλές Σε Υδατάνθρακες Και Επιπτώσεις
  Το΄Αλάτι Στη Διατροφή Γράμμωσης & Όγκου
   
 

 
    
    

   
   


ΑΡΧΙΚΗ     |     ΑΡΘΡΑ     |     BODYBUILDING FORUM     |     ΝΕΑ BODYBUILDING      |     ABOUT US      

 Bodybuilding Resources - Αυτόγραφα Bodybuilding 

Προστασία Περιεχομένου Copyscape - Οι Παραβάτες Θα Διωχθούν Νομικά

All Rights Reserved 2004 - 2022 © Bodybuilders.gr  -  Designed by METAFORCE
Ιατρικό Disclaimer - Όροι Χρήσης - Πολιτική Απορρήτου - Cookies