Κατηγορίες Άρθρων

  Γενικά
  Διατροφή
  Συμπληρώματα Διατροφής
  Προετοιμασία Αγώνων
  Απώλεια Λίπους
  Προπονήσεις
  Αγώνες Bodybuilding
  Φωτογραφίες Αγώνων
  Ασκήσεις Bodybuilding
  Γυναικείο Fitness
  Για Αρχάριους
  Επιστήμη & Έρευνα
  Συνεντεύξεις
  Videos
  Bodybuilding News

Bodybuilding Forum
  Αρχική Σελίδα Forum
  Φόρμα Εγγραφής
  Επικοινωνία

Γνώμες Μελών
  Πατήστε εδώ για να
δείτε τι λένε τα μέλη
μας για την ιστοσελίδα
και το forum μας!


 


 
Πως Να Διαλέξετε Μια Πολεμική Τέχνη

Πως να διαλέξετε μια πολεμική τέχνη
Από την ομάδα του
Bodybuilders.gr

Μια από τις μεγαλύτερες αποφάσεις είναι ν’ αποφασίσετε με ποια τέχνη θ’ ασχοληθείτε και που θα προπονηθείτε.

Όπως πιθανόν και να γνωρίζετε, υπάρχουν αρκετά στυλ τεχνών για να επιλέξετε. Η διαδικασία εύρεσης της σωστής πολεμικής τέχνης για να ξεκινήσετε είναι πολύ σημαντική. Εάν η αρχική εμπειρία δεν είναι καλή, τότε οι μαθητές βρίσκουν άλλους τρόπους να γυμναστούν αποφεύγοντας και κατακρίνοντας κάθε τι που αφορά τις πολεμικές τέχνες. Εφόσον όμως έχετε αποφασίσει να ξεκινήσετε τις προπονήσεις, θέλετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας, ώστε να βρείτε την καλύτερη σχολή και πολεμική τέχνη που να σας ταιριάζει.

Το πρώτο βήμα είναι να κοιτάξετε στην περιοχή που μένετε και να δείτε ποιες σχολές βρίσκονται κοντά σας. Επίσης, καλό θα ήταν να ψάξετε το χρυσό οδηγό και τις τοπικές εφημερίδες και να δείτε ποιες σχολές αναφέρει. Μιλήστε με φίλους ή/και γείτονες και ρωτήστε τους, αν έχουν πάει σε κάποιες απ’ αυτές τις σχολές ή αν στέλνουν τα παιδιά τους. Με αυτή τη διαδικασία θ’ αποκτήσετε μια πιο πλήρη εικόνα.

Έχοντας διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα αναφορικά με τις σχολές που βρίσκονται στην περιοχή σας, μπορείτε να αναρωτηθείτε αν έχετε κάποια συγκεκριμένη τέχνη κατά νου. Εάν θέλετε π.χ. να εκπαιδευτείτε στο Tae – Kwon – Do ή στο Aikido υπάρχει κάποια σχολή κοντά σας? Εάν όχι, είστε διατεθιμένοι να πάτε πιο μακριά για να βρείτε μια σχολή που να διδάσκει το στυλ που θέλετε? Θυμηθείτε, η προπόνηση είναι μια επένδυση που απαιτεί κάποιες θυσίες του χρόνου σας, των χρημάτων σας, των φίλων σας και της οικογένειάς σας. Για να επιτύχετε, θα πρέπει αυτές οι θυσίες ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ! Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να εκπαιδευτείτε σε μια σχολή με τον καλύτερο δάσκαλο. Λέγοντας τον «καλύτερο δάσκαλο», εννοούμε κάποιον που να είναι καταξιωμένος, ηθικός και σωστός. Η τεχνική δεξιότητα είναι σημαντική, αλλά δευτερεύουσα ως προς τις αρετές των δασκάλων.

Μιλήστε και ρωτήστε το δάσκαλο ό,τι θέλετε! Όσο χαζό κι αν ακούγεται! Μέρος της δουλειάς τους είναι να μπορούν να εξηγούν με σαφήνεια και ν’ απαντούν σ’ ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις. Μιλήστε με κάποιους από τους μαθητές (χαμηλές και ψηλές «βαθμίδες»), παρακολουθείστε μερικά μαθήματα (και σαν θεατής και σαν μαθητής) και σχηματίστε τη δική σας άποψη γι’ αυτό που βλέπετε. Σας άρεσε η προπόνηση; Πιστεύετε ότι μπορείτε ν’ ανταποκριθείτε; Μην αποθαρρύνεστε αν κάποιες τεχνικές φαίνονται πολύπλοκες και δύσκολες. Όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν και να μαθαίνουν σιγά – σιγά. Οι προχωρημένοι μαθητές θα μπορούν να κάνουν πράγματα που εσείς ακόμη δε θα μπορείτε.

Επιπλέον, δώστε σημασία και στα συναισθήματά σας. Διασκεδάσατε; Ήταν οι δάσκαλοι / μαθητές φιλικοί; Τι λένε οι μαθητές για τη σχολή; Μήπως η σχολή προβάλλει ένα αίσθημα μη συντροφικότητας; Το σημαντικό είναι να βρείτε μια σχολή που να νιώθετε άνετα με το δάσκαλο και τους άλλους μαθητές. Ανάμεσα στις ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι:

1. Ταιριάζει η φιλοσοφία της σχολής με τη δική σας; Για παράδειγμα, αποφασίζετε ν’ ασχοληθείτε με το Karate και πηγαίνετε στη σχολή. Ο τρόπος διδασκαλίας δίνει έμφαση στην αυτοανάπτυξη και στην πνευματική τελμάτωση ή επικεντρώνεται στις αγωνιστικές προπονήσεις για προετοιμασία τουρνουά;

2. Υπάρχει επίσης και το ερώτημα του πώς διεξάγονται τα μαθήματα. Κάποιες σχολές είναι πιο «ελεύθερες», χωρίς πολλούς κανόνες και συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς (etiquette). Κάποιες άλλες είναι πιο αφοσιωμένες στη σωστή συμπεριφορά και στα τυπικά. Μολονότι οι «αυστηρές» σχολές πιθανόν να σας ξενίσουν στην αρχή, θα δείτε ότι θ’ αποκομίσετε σημαντικά οφέλη.

3. Αναφορικά με το δάσκαλο, επιλέξτε κάποιον που να διδάσκει ένα παραδοσιακό στυλ, που ν’ ανήκει σ’ έναν ευρύτερο οργανισμό. Επιπλέον, αναζητήστε έναν πιστοποιημένο δάσκαλο. Εάν είναι 25 χρονών με μαύρη ζώνη 10 Dan, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού για να φτάσεις και μέχρι το 5ο DAN, απαιτεί αρκετές δεκαετίες. Μην εμπιστεύεστε αυτοδημιούργητα στυλ ή κάποιον νεαρό που έχει πολλά DAN σε πολλά στυλ.

4. Άλλο ένα ισχυρό σημείο είναι να παρατηρήσετε τους μαθητές. Αν υπάρχουν αρκετοί προχωρημένοι, σίγουρα κάτι τους «κρατάει». Αν όλοι είναι αρχάριοι, κάτι δεν πάει καλά. Σε γενικές γραμμές, θα χρειαστεί να πάτε αρκετές φορές στην σχολή για να σχηματίσετε μια σαφή εικόνα.

5. Θα πρέπει επίσης ν’ αναρωτηθείτε αν η εκπαίδευση της σχολής ταιριάζει στη φυσική σας κατάσταση. Εάν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το Karate καθαρά για εξάσκηση και πάτε σε μια σχολή που ειδικεύεται στους αγώνες (ακόμα και για τους αρχάριους), κινδυνεύετε να τις «φάτε»! Μπορεί ακόμα και ν’ αναθεωρήσετε πλήρως ως προς την τέχνη.

6. Παρατηρήστε τη δομή των τάξεων: Προσφέρεται ιδιαίτερη διδασκαλία; Προσφέρονται μαθήματα ίδιων ζωνών / επιπέδων; Προσφέρονται μεικτές ζώνες / επίπεδα και μαύρες ζώνες / επίπεδα; Προσφέρονται τάξεις μόνο για γυναίκες; Αυτές οι επιλογές απευθύνονται σε όλα τα άτομα και αν αφιερώσετε χρόνο για να ψάξετε σωστά, θα σας ανταμείψει η επιλογή σας!

Το παραπάνω ήταν το «εύκολο» κομμάτι! Αφού σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την τέχνη, το χώρο, το δάσκαλο, τους μαθητές και τον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος, θα πρέπει να προχωρήσετε στις προσωπικές ερωτήσεις:

Α. Πόσο χρόνο μπορείς ν’ αφιερώνεις στην προπόνηση; Η ώρα προπόνησης και ο χρόνος μεταφοράς από / προς το γυμναστήριο μπορούν να μειώσουν αισθητά τον ελεύθερο χρόνο σας. Αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, που πιθανόν να σας ωθήσει να επιλέξετε μια σχολή κοντά στο σπίτι σας.

Β. Πόσα χρήματα είσαι διατεθιμένος να πληρώνεις; Όλες οι σχολές έχουν τη μηνιαία συνδρομή. Επίσης υπάρχουν και τα επιπλέον έξοδα της στολής, του δελτίου ένταξης σ’ έναν οργανισμό (π.χ. Hellenic Aikido Federation), των εξετάσεων & των ζωνών. Σχετικά με τη μηνιαία συνδρομή, κάποιες σχολές προσφέρουν οικονομικά πακέτα 3μήνου, 6μήνου και ετήσια, τα οποία σε γενικές γραμμές είναι αρκετά συμφέροντα. Ωστόσο, να αποφύγετε πακέτα των 3ετών συνδρομών ή πακέτα «μαύρης ζώνης» (που σου εγγυώνται ότι σε 4 χρόνια θα πάρεις μαύρη ζώνη και πληρώνεις 12 μήνες x 4 χρονιές).

Γ. Μήπως έχεις κάποια προβλήματα υγείας που να σε αποτρέπουν από την προπόνηση γενικά ή της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης; Καλό θα ήταν προτού ξεκινήσουν οι προπονήσεις, να εξεταστείτε από έναν γιατρό. Όχι μόνο θα είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά επιπλέον θα μπορείτε να χαρτογραφείτε την πρόοδό σας και τα οφέλη της προπόνησης.

Δ. Είσαι έτοιμος να δεσμευθείς; Ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα: Θα πρέπει να επιλέγετε την προπόνηση έναντι κάποιων άλλων επιλογών που μπορεί να προκύψουν. Εάν δε μπορείτε να προπονείστε τακτικά, θα δείτε πολύ μικρή πρόοδο, που μπορεί να σας ωθήσει να τα παρατήσετε. Εάν προπονείστε θέλοντας να επιτύχετε συγκεκριμένους στόχους, θα πρέπει να δεσμεύεστε, ώστε ν’ αφιερώνετε τον ανάλογο χρόνο και προσπάθεια μέχρι να τα καταφέρετε.

Ε. Τέλος, θα πρέπει να εξηγήσετε σε οικογένεια και φίλους, γιατί θ’ αφιερώνετε τόσο χρόνο σ’ αυτό που επιλέξατε και γιατί είναι σημαντικό για σας. Εφόσον τους εμπλέξετε στη διαδικασία επιλογής της σχολής, θα έχετε λιγότερες παρεξηγήσεις εκ των υστέρων.

Η επιλογή μιας σχολής ή μιας τέχνης δεν είναι κάτι απλό ή εύκολο και είναι σημαντικό να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Πολλοί μαθητές τα παρατάνε γιατί δεν έκαναν τη σωστή επιλογή. Άλλοι έκριναν και αποφάσισαν σωστά μ’ αποτέλεσμα να συνεχίζουν τις προπονήσεις τους (που τις λατρεύουν) και να τις έχουν κάνει τρόπο ζωής.

Εν κατακλείδι, η επιλογή να γραφτείτε σε μια σχολή και να ξεκινήσετε τις προπονήσεις είναι κάτι το εντελώς προσωπικό. Να νιώθετε άνετα να κάνετε ερωτήσεις, να ψάξετε μόνοι σας και ν’ αναλογιστείτε αν όντως θέλετε ν’ ασχοληθείτε με την τέχνη που διαλέξατε.!!!

Hap Ki!

Βιβλιογραφία: Some Advice On Choosing A Martial Arts School (By Victor Smith and Christopher Caile)

Συζητήστε αύτο το άρθρο στο forum μας: Πολεμικές τέχνες και σωστή επιλογή Περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία
Προγράμματα & Προπονήσεις Βodybuilding Με Βάρη
  Πρόγραμμα Προπόνησης Upper - Lower Body
  Άλλο Bodybuilding Και Άλλο Powerlifting!
  Προπόνηση Ώμων Για Όγκο & Πλήρη Μυϊκή Ανάπτυξη
  Η Προπόνηση Στήθους Του Arnold Schwarzenegger
  No Pain, No Gain: Μύθος ή Μια Απόλυτη Αλήθεια;
  Άπταιστη Τεχνική: Η Σημασία Της Στην Προπόνηση Μας
  Γρήγορη Αύξηση Μυικής Μάζας - Πλήρες Πρόγραμμα
  Ξεκούραση Ανάμεσα Στα Σετ - Πόσο Και Γιατί;
  Ασκήσεις Κοιλιακών Σε Μπάλα Για Τέλειο Στομάχι
  Τεχνικές Για Supersets & Bodybuilding
  Προπόνηση Κορμού Για Αθλητές Πολεμικών Τεχνών
  Προπόνηση Πλάτης Για Άρχάριους Στο Bodybuilding
  Νευρομυική Ανάρρωση, Προπόνηση Και Bodybuilding
  Η Σημασία Του Σωστού Stretching Των Μυών
  Τι Είναι Η Αερόβια Υψηλής Έντασης (HIIT);
  Προπόνηση Τρικεφάλων Για Τεράστια Μπράτσα
  Ενεργειακά Υποστρώματα Κατά Την Προπόνηση
  Χτίστε Τα Πόδια Σας Με Προπόνηση 50μ Sprint
  Αερόβια Προπόνηση Για Μέγιστη Απώλεια Λίπους
   
 

 
    
    

   
   


ΑΡΧΙΚΗ     |     ΑΡΘΡΑ     |     BODYBUILDING FORUM     |     ΝΕΑ BODYBUILDING      |     ABOUT US      

 Bodybuilding Resources - Αυτόγραφα Bodybuilding 

Προστασία Περιεχομένου Copyscape - Οι Παραβάτες Θα Διωχθούν Νομικά

All Rights Reserved 2004 - 2022 © Bodybuilders.gr  -  Designed by METAFORCE
Ιατρικό Disclaimer - Όροι Χρήσης - Πολιτική Απορρήτου - Cookies