Hello and welcome to our community! Is this your first visit?
Register

Page 1 of 46 1234511 ... LastLast
Results 1 to 30 of 1373
 1. #1
  Junior Bodybuilder dankannn's Avatar
  Join Date
  31-03-06
  Location
  ATHENS
  Posts
  146

  Default Οδηγός γενικών εξετάσεων αίματος & ούρων

  Οδηγός γενικών εξετάσεων αίματος & ούρων

  Δεν το έχω γράψει εγώ αλλά πιστευω ότι του αξίζει μια θέση στο forum
  H πληροφορίες είναι από το παρακάτω url

  http://my-greece.blogspot.com/2008/06/check-up-2-5.html

  Check Up 2 / 5: Βιοχημικές εξετάσεις (Μέρος Α')
  Στο "Check Up 1 / 5: Γενική Αίματος" αναλύθηκαν οι αιματολογικές παράμετροι. Εδώ θα εξεταστούν μερικές βιοχημικές παράμετροι, χρήσιμες στην καθημερινή ιατρική πράξη. Βιοχημικές ονομάζονται όλες οι εξετάσεις προσδιορισμού μιας ουσίας στο αίμα (γίνεται αιμοληψία δηλαδή), γιατί αφορούν σε ανίχνευση οργανικών και ανόργανων ουσιών και γιατί χρησιμοποιούν βιοχημικές μεθόδους στον προσδιορισμό τους. Ελπίζω να είναι κατανοητή από όλους σας η ερμηνεία των αιματολογικών εξετάσεων.

  ΓΛΥΚΟΖΗ (Glu)

  Το λεγόμενο "ζάχαρο". Η γλυκόζη είναι το κύριο σάκχαρο του αίματος και η κυριότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας (και αποκλειστική για τον εγκέφαλο). Είναι μια εξόζη (υδατάνθρακας δηλαδή) και τα πλέον γνωστά πολυμερή του είναι το άμυλο και το γλυκογόνο. Οι τιμές αναφοράς της γλυκόζης στον ορό ή στο πλάσμα του ατόμου που βρίσκεται σε νηστεία (με ενζυμικές μεθόδους προσδιορισμού) είναι:

  Φυσιολογικές τιμές = 60 - 110 mg/dL ή mg% (3,5 - 6 mmol/L)

  Παθολογικά αυξημένη γλυκόζη παρατηρείται στο σακχαρώδη διαβήτη. Τιμή πάνω από 200 mg/dL σε νηστεία είναι σχεδόν διαγνωστική του διαβήτη. Μέτρια αύξηση της γλυκόζης (κάτω από 200 mg/dL) εμφανίζεται σε υπερλειτουργία του θυρεοειδή, της υπόφυσης ή των επινεφριδίων, σε διάχυτες νόσους του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα, καρκίνος), σε ενδοκρανιακές παθήσεις (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, όγκοι, αιμορραγία), αλλά και στα τελικά στάδια πολλών νόσων (στα πλαίσια της γενικότερης απορρύθμισης). Ελάττωση της γλυκόζης κάτω από 40 ή 50 mg/dL χαρακτηρίζεται ως υπογλυκαιμία. Συχνότερη αιτία παραμένει η υπέρβαση της δόσης της ινσουλίνης που παίρνει ο διαβητικός. Μπορεί ακόμη να οφείλεται σε υπολειτουργία του θυρεοειδή, της υπόφυσης ή των επινεφριδίων, καθώς και σε εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου απο ηπατική νόσο, έντονη μυϊκή άσκηση ή παρατεταμένη νηστεία. Σε άτομα που υποβλήθηκαν σε μερική γαστρεκτομή εκδηλώνεται αντιδραστική υπογλυκαιμία 1 ως 3 ώρες μετά το φαγητό. Εξαιρετικά μεγάλη υπογλυκαιμία παρατηρείται στο ινσουλίνωμα (όγκος του παγκρέατος).

  Για την παρακολούθηση των διαβητικών αρρώστων μετράμε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη Α1c, η οποία φυσιολογικά αποτελεί το 5- 8 % της ολικής αιμοσφαιρίνης και αυξάνει στο διαβήτη. Η τιμή της HbA1c εξαρτάται από τη μέση συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος τις τελευταίες 8 με 10 εβδομάδες, γι' αυτό και αποτελεί δείκτη της πορείας της νόσου.
  ΟΥΡΙΑ

  Παράγεται στο συκώτι και είναι το κύριο τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών. Τα επίπεδά της επηρεάζονται από το ποσό των πρωτεϊνών της διατροφής, γι΄αυτό σε άτομα με νεφρικές παθήσεις μια ελάττωση της ουρίας μπορεί να οφείλεται στη διατροφή και όχι σε βελτίωση της νόσου.

  Φυσιολογικές τιμές = 14 - 50 mg/dL ή mg% (3,6 - 7,1 mmol/L)

  Βρίσκεται αυξημένη σε ΟΛΕΣ τις νεφρικές παθήσεις (νεφρικά αίτια). Αυξάνει και από προνεφρικά αίτια, όπως σε αφυδάτωση (πολλοί εμετοί ή διάρροιες δίνουν μεγάλες αυξήσεις). Μέτρια αύξηση προκαλείται από αιμορραγία του πεπτικού, καθώς και από αύξηση του κατοβολισμού των πρωτεϊνών (σε μεγάλο πυρετό δηλαδή και σε μολύνσεις / τοξικές καταστάσεις). Μετανεφρικά αίτια αύξησης της ουρίας είναι οι καταστάσεις που προκαλούν επίσχεση ούρων (υπερτροφία του προστάτη, λίθοι στους ουρητήρες, μορφώματα στην κύστη και στένωση της ουρήθρας). Χαμηλές τιμές ουρίας παρατηρούνται σε ελαττωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών, σε ασθενείς μετά από αιμοκάθαρση και σε νοσήματα του ήπατος (επηρεάζεται ο κύκλος σύνθεσης της ουρίας εκεί).

  ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ

  Σχηματίζεται από την κρεατίνη. Δεν επηρεάζεται από τις πρωτεΐνες της διατροφής, γι' αυτό θεωρείται πιο αξιόπιστη από την ουρία στην εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας.

  Φυσιολογικές τιμές
  - Στους άνδρες = 0,7 - 1,4 mg/dL (71 - 115 μmol/L)
  - Στις γυναίκες = 0,6 - 1,1 mg/dL (53 - 97 μmol/L)

  Αυξάνει σε νοσήματα των νεφρών (κυρίως όμως στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια), παράλληλα με την ελάττωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης (glomerular filtration rate, GFR). Αυξάνει και στον υποθυρεοειδισμό, αλλά και σε σοβαρά νοσήματα των μυών (μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα). Ο GFR είναι ουσιαστικά ο ρυθμός "κάθαρσης" της κρεατινίνης από τα νεφρά και έχει φυσιολογικές τιμές: 95 - 140 mL/min για τους άνδρες και 85 - 125 mL/min για τις γυναίκες.

  ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ


  Είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των εξωγενών και ενδογενών πουρινών (πχ των αζωτούχων βάσεων του DNA).

  Φυσιολογικές τιμές
  - Στους άνδρες = 2,5 - 8 mg/dL ή mg%
  (0,15 - 0,48 mmol/L)
  - Στις γυναίκες = 1,5 - 6 mg/dL ή mg%
  (0,09 - 0,36 mmol/L)

  Η αύξησή του αποτελεί κριτήριο για τη διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας. Στις κρίσεις της νόσου είναι σημαντικά αυξημένο, όχι όμως πάντα και όχι ανάλογα με τη βαρύτητα της κρίσης. Μεγάλη αύξηση του ουρικού οξέος παρουσιάζεται στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω ελάττωσης της αποβολής του. Αυξάνει μέτρια σε καταστάσεις μεγάλης καταστροφής κυττάρων, λόγω αύξησης της καταστροφής των νουκλεοτιδίων (των μονομερών του DNA και του RNA), πχ σε λευχαιμία, πολυκυτταραιμία, μεγαλοβλαστική αναιμία (από έλλειψη βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος). Το επίπεδο του ουρικού στο αίμα επηρεάζεται από τη διατροφή και από πολλά φάρμακα, επειδή αυξάνουν την κατακράτησή του.

  (*) Ουρία, Κρεατινίνη και Ουρικό είναι εξετάσεις για τα νεφρά και μπορεί να βρεθούν ψευδώς αυξημένα και σε υπερκατανάλωση διουρητικών ουσιών (καφέδες, τσάι, μπύρα κτλ) ή σε συστηματικά αθλούμενα άτομα. Εκεί δε δίνουμε τόση σημασία και οι τιμές είναι οριακές.

  ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ή ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

  Οι πρωτεΐνες στο αίμα μπορεί να παίζουν ρόλο μεταφορικό, λειτουργικό (ένζυμα, αλυσίδες αιμοσφαιρίνης) και αμυντικό (ανοσοσφαιρίνες, ινωδογόνο και συμπλήρωμα σε φλεγμονές και πήξη / επούλωση τραύματος). Είναι δομικά στοιχεία των κυττάρων και η διατήρησή τους σε επαρκή επίπεδα με τη διατροφή επιβάλλεται.

  Φυσιολογικές τιμές
  - Ολικά λευκώματα = 5,5 - 8 g/dL (55 - 80 g/L)
  - Λευκωματίνες = 3,5 - 5,5 g/dL (35 - 55 g/L) και σε συμμετοχή 50 - 60 %
  - Σφαιρίνες = 1,5 - 3,5 g/dL (20 - 35 g/L) και συμμετοχή 40 - 50 %
  - Ινωδογόνο = 160 - 415 mg/dL ή mg% (0,5 - 1,4 μmol/L)
  - Συμπλήρωμα C3 = 55 - 120 mg%

  Στην ηλεκτροφόρηση των σφαιρινών θα πρέπει να τηρείται η εσωτερική αναλογία: α1 = 4,2 - 7,2 %, α2 = 6,8 - 12 %, β = 9,3 - 15 % και γ = 13 - 23 %. Ουσιαστικά πρόκειται για την αναλογία των υποτύπων των ανοσοσφαιρινών (αντισωμάτων) στο αίμα.

  Η αύξηση των ολικών λευκωμάτων οφείλεται σχεδόν πάντα (με εξαίρεση την αφυδάτωση) σε αύξηση των σφαιρινών και κυρίως των γ-σφαιρινών. Οι σφαιρίνες αυξάνουν σε προχωρημένες παθήσεις του ήπατος, στο πολλαπλό μυέλωμα, σε χρόνιες λοιμώξεις και σε νοσήματα του κολλαγόνου (αυτοάνοσα). Η ελάττωση των ολικών λευκωμάτων οφείλεται συνήθως σε ελάττωση της λευκωματίνης από τα ούρα (νεφρωσικό σύνδρομο), από το έντερο (εντεροπάθειες), από το δέρμα (εγκαύματα) και από μεγάλες αιμορραγίες. Άλλες αιτίες υπολευκωματιναιμίας είναι η μειωμένη σύνθεση λευκωμάτων σε βαριά ηπατική νόσο, η κακή διατροφή, η κακή απορρόφηση, αλλά και ο αυξημένος καταβολισμός λευκωμάτων (πχ εμπύρετες καταστάσεις, τραύματα). Η λευκωματίνη ονομάζεται και αλβουμίνη.


  ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΕΣ ή ΑΜΙΝΟΤΡΑΝΣΦΕΡΑΣΕΣ (SGOT και SGPT)

  Είναι ένζυμα μεταφοράς αμινοομάδων. Η οξαλοξεική τρανσαμινάση (SGOT) υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μυοκάρδιο και σε μικρότερες στο ήπαρ και στους μύες. Η τιμή της στον ορό αυξάνει στο έμφραγμα του μυοκαρδίου 3 με 9 ώρες μετά την εισβολή και φτάνει στη μέγιστη τιμή μετά από 24 ώρες. Αυξάνει, επίσης, σε σε παθήσεις των μυών (μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα). Η πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT) βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στο συκώτι. Μαζί με τη SGOT αποτελούν ευαίσθητους δείκτες ηπατοκυτταρικής βλάβης. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στην οξεία ηπατίτιδα, ενώ μέτρια σε χρόνιες ηπατικές παθήσεις, αποφρακτικό ίκτερο (πχ "πέτρα στη χολή"), λοιμώδη μονοπυρήνωση ("νόσος του φιλιού") και σε όγκους του ήπατος. Διαπιστώνουμε χρόνιο αλκοολισμό όταν δούμε εργαστηριακά το λόγο SGOT/SGPT να είναι πάνω από 2.

  Φυσιολογικές τιμές(για μη αθλούμενους)
  - SGOT = 5 - 40 U/mL
  - SGPT = 5 - 35 U/mL

  Παλαιότερα, η οξαλοξεική τρανσαμινάση (SGOT) ονομαζόταν ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (AST) και η πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT) αλανινική τρανσφεράση (ALT).

  ΦΩΣΦΑΤΑΣΕΣ

  Είναι τα ένζυμα που καταλύουν την υδρόλυση των φωσφωρικών εστέρων. Η αλκαλική φωσφατάση στο αίμα μας προέρχεται κυρίως από τα κόκαλα και το συκώτι μας. Αυξάνει σε παθήσεις των οστών, εφόσον υπάρχει έντονη οστεοβλαστική δραστηριότητα (πχ ραχίτιδα / έλλειψη βιταμίνης D). Μεγαλύτερη είναι η διαγνωστική της αξία σε παθήσεις του ήπατος και κυρίως στη διαφορική διάγνωση του ικτέρου. Αυξάνει περισσότερο στον αποφρακτικό ίκτερο (ενδοηπατική ή εξωηπατική στάση της χολής πχ από λίθο) και λιγότερο στον ηπατοκυτταρικό ίκτερο. Η όξινη φωσφατάση βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις φυσιολογικά στον προστάτη. Το επίπεδό της στο αίμα ανεβαίνει στον καρκίνο του προστάτη (το ειδικό προστατικό αντιγόνο PSA αποτελεί την πιο χρήσιμη εξέταση για προστάτη).

  Φυσιολογικές τιμές(για μη αθλούμενους)
  - Αλκαλική φωσφατάση = 4 - 13 UKA (King-Armstrong) ή 2 - 4,5 U Bodansky
  - Όξινη φωσφατάση = 1 - 5 UKA ή 0,5 - 2 U Bodansky

  ΧΟΛΕΡΥΘΡΙΝΗ


  Παράγεται από τον καταβολισμό της αιμοσφαιρίνης. Είναι αδιάλυτη στο νερό και γι' αυτό στο αίμα μόνο συνδεδεμένη με λευκωματίνη μπορεί να βρεθεί (έμμεση χολερυθρίνη). Στο ήπαρ συνδέεται με γλυκουρονικό οξύ και γίνεται υδατοδιαλυτή (άμεση χολερυθρίνη).

  Φυσιολογικές ανώτερες τιμές = 1 mg/dL για την ολική και 0,35 mg/dL για την άμεση

  Αύξηση της χολερυθρίνης προκαλείται από αυξημένη διάσπαση της αιμοσφαιρίνης (αιμολυτικός ίκτερος), από ανεπαρκή μεταβολισμό της χολερυθρίνης στο ήπαρ (ηπατοκυτταρικός ίκτερος) και από παρεμπόδιση εκροής της χολερυθρίνης στα χοληφόρα (αποφρακτικός ίκτερος). Η συχνότερη αιτία αυξημένης "χολής" είναι η "πέτρα".

  γ-ΓΛΟΥΤΑΜΥΛΟΤΡΑΝΣΦΕΡΑΣΗ (γ-GT)

  H γ-γλουταμυλική τρανσφεράση είναι ένζυμο που υπάρχει σε ήπαρ, νεφρούς και πάγκρεας. Αποτελεί τον πλέον ευαίσθητο, αλλά όχι ειδικό, δείκτη ηπατικής νόσου. Κοινώς, όταν είναι αυξημένος σημαίνει ότι το συκώτι μας δεν πάει καλά, αλλά για να δούμε από τι πρέπει να δούμε τους άλλους δείκτες. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει στον αποφρακτικό ίκτερο, σε μεταστατικούς όγκους του ήπατος και φυσικά σε χρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος.

  Φυσιολογικές τιμές
  - Στους άνδρες =6- 28 U/L
  - Στις γυναίκες = 4 - 18 U/L

  ΓΑΛΑΚΤΙΚΗ ΑΦΥΔΡΟΓΟΝΑΣΗ ή ΔΕΫΟΔΡΟΓΟΝΑΣΗ (LDH)

  Βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα, όπου μετέχει στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Είναι άφθονη στο μυοκάρδιο, στους μύες γενικότερα και στο ήπαρ. Το επίπεδό της στο αίμα αυξάνει όπως και της SGOT στο έμφραγμα του μυοκαρδίου και επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα σε 2 εβδομάδες. Επίσης, αυξάνει σε μυϊκή δυστροφία και σε αρκετές παθήσεις του ήπατος.

  Φυσιολογικές τιμές στους 37οC = 240 - 480 U/L

  ΚΙΝΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΕΑΤΙΝΗΣ (CPK)

  Ονομάζεται και κρεατινοφωσφοκινάση. Καταλύει τη φωσφορυλίωση της κρεατίνης και βρίσκεται άφθονη στους μύες. Ειδικά στο μυοκάρδιο επικρατεί το ισοέζυμο ΜΒ (CK-MB), το οποίο αυξάνεται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου σε 4 με 6 ώρες και φτάνει σε peak στις 24 ώρες. Η CPK αυξάνει και σε μυϊκή δυστροφία, αλλά και συχνά σε κακώσεις των μυών. Ακόμα και μια ενδομυϊκή ένεση μπορεί να δώσει ψευδώς αυξημένη CPK. Στους άνδρες ανώτερο όριο προτείνεται τα 80 U/L και στις γυναίκες τα 70 U/L, αλλά αξιολογούμε την παράμετρο όταν η CPK περάσει τα 145 IU/mL.

  ΛΙΠΗ


  Τα λιπίδια του οργανισμού παίζουν σημαντικότατο ρόλο στο σχηματισμό των ορμονών (στεροειδών, φύλου), είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό των μεμβρανών του κυττάρου και αποτελούν πολύτιμες αποθήκες ενέργειας. Η περίσσεια τους είναι ταυτόσημη με την έναρξη των διαδικασιών της αθηρωμάτωσης, της δημιουργίας πλακών δηλαδή εντός των αρτηριών και της στένωσης αυτών με όλα τα επακόλουθα (πίεση, εμφράγματα, εγκεφαλικά). Καλή λέμε την HDL (high density lipoprotein, υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και κακή την LDL χοληστερόλη (low density lipoprotein, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη).

  Χοληστερόλη = 150 - 240 mg% (μην ακούτε το 200 που λένε για να γράφουν φάρμακα)
  HDL χοληστερόλη: πάνω από 35 mg%
  Ολική χοληστερόλη / HDL χοληστερόλη: μικρότερη του 4,5 - 5
  Τριγλυκερίδια = 45 - 200 mg%
  Φωσφολιπίδια = 150 - 250 mg%

  Αυξημένη χοληστερόλη (αυτό που λέει ο κόσμος χοληστερίνη) παρατηρείται δευτεροπαθώς και σε έδαφος υποθυρεοειδισμού, διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια. Την HDL τη ρίχνουν η κορτιζόνη, τα οιστρογόνα, τα διουρητικά και οι β-αναστολείς (β-blockers, φάρμακα καρδιάς -συνήθως η ουσία τους λήγει σε -όλη). Το αλκοόλ φυσικά ανεβάζει τη χοληστερίνη στα ύψη.

  ΑΜΥΛΑΣΗ

  Αποτελεί την κύρια εξέταση για την οξεία παγκρεατίτιδα. Αμυλάση άνω του διπλάσιου του ανώτερου φυσιολογικού ορίου (περί τα 240 U/mL δηλαδή) είναι διαγνωστική οξείας παγκρεατίτιδας. Αυξάνει μέσα σε 12 ώρες από την έναρξη της νόσου και φτάνει σε αιχμή σε 1 - 2 μέρες, μετά από όπου αρχίζει και πέφτει. Ψευδώς χαμηλότερα επίπεδα καταγράφονται όταν υπάρχει υπερλιπιδαιμία και χρειάζεται προσεκτική εκτίμηση.

  Φυσιολογικές τιμές = 60 - 120 U/mL

  ΛΙΠΑΣΗ

  Έχει μεγαλύτερη ειδικότητα από την αμυλάση, αλλά η εξέταση δε διενεργείται στα περισσότερα εργαστήρια. Παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την αμυλάση στην οξεία παγκρεατίτιδα.
  Φυσιολογικές τιμές = 0,2 - 1,5 U/mL 0,1 N NaOH
  Check Up 5 / 5: Ορμονολογικές εξετάσεις
  ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ

  Αποτελεί το σπουδαιότερο αλατο-κορτικοειδές (φαντάσου ότι τα επινεφρίδια παράγουν τρεις κατηγορίες ορμονών, τα γλυκο-κορτικοειδή ?όπως η κορτιζόνη- με τα αλατο-κορτικοειδή, τις κατεχολαμίνες ?αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη- αλλά και ορμόνες του φύλου -σε μικρότερα ποσά από τα γεννητικά όργανα φυσικά). Οι τιμές θα βρούμε στο δείγμα του αίματος εξαρτώνται από το πόσο αλάτι (χλωριούχο νάτριο, NaCl) καταναλώνουμε συνήθως, αλλά και από τη θέση του σώματος (σε όρθια θέση είναι ψηλότερες οι τιμές της). Η λειτουργία της ορμόνης έχει να κάνει με την ανταλλαγή των ιόντων Καλίου και Νατρίου στον οργανισμό, σα να λέμε ένας μηχανισμός ομοιόστασης. Σε ελεύθερη λήψη αλατιού και σε κατάκλιση οι φυσιολογικές τιμές είναι 4,8 ? 14,8 ng/dL, ενώ μετά από ορθοστασία 4 ωρών οι φυσιολογικές τιμές είναι 12 ? 30 ng/dL. Η φυσιολογική αποβολή στα ούρα είναι 6 ? 8 μg/24ωρο.
  ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (GH, Growth Hormone)

  Μαζί με την ινσουλίνη, τις φυλετικές ορμόνες και τις ορμόνες του θυρεοειδή είναι οι υπεύθυνες ορμόνες για την ανάπτυξη. Οι τιμές στο αίμα το πρωί και μετά από νηστεία (αυτό που δεν τρως βαριά το προηγούμενο βράδυ και τίποτα το πρωί πριν σου πάρουν αίμα δηλαδή) έχουν φυσιολογικά όρια από 0 ως 10 ng/mL. Ο απλός προσδιορισμός της δεν έχει διαγνωστική αξία, παρά μόνο σε συνδυασμό με δυναμικές δοκιμασίες. Π.χ. στη δοκιμασία φόρτωσης με γλυκόζη (η δοκιμασία που προσπαθούν να βρουν αν έχεις ζάχαρο όταν έχεις οριακές τιμές και σου παίρνουν αίμα κάθε τρεις και λίγο την ίδια μέρα), επί ακρομεγαλίας (μεγάλα άκρα, μύτη, αυτιά, χείλη), παρατηρείται αύξηση των τιμών της ορμόνης ή παραμονή στα ίδια επίπεδα με τη βασική τιμή. Αντίθετα, σε φυσιολογικά άτομα παρατηρείται πτώση της GH κάτω του 1 ng/mL κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας.
  ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΕΣ

  Εκκρίνονται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης (ένα μικρό σκατουλάκι ακριβώς στο κέντρο του κεφαλιού σου που εκκρίνει ένα σωρό ορμόνες) και είναι ουσιαστικά η Θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) και η Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), οι οποίες ρυθμίζουν τη λειτουργία των γεννητικών αδένων (ωριμάζουν το σπερματοζωάριο και το ωάριο, ευθύνονται για τον κύκλο της περιόδου, σύλληψη ? κύηση). Στην εμμηνόπαυση και μετά οι τιμές αυτών των δύο ορμονών αυξάνονται πάρα πολύ.

  Φυσιολογικές τιμές FSH
  - Για τις γυναίκες: 1 ? 9 mIU/mL ( 2 ? 10 mIU/mL στη μέση του καταμήνιου κύκλου)
  - Για τους άνδρες: κάτω από 6 mIU/mL

  Φυσιολογικές τιμές LH
  - Για τις γυναίκες: 1 -22 mIU/mL ( 20 ? 70 mIU/mL στη μέση του καταμήνιου κύκλου)
  - Για τους άνδρες: 0 ? 9 mIU/mL
  ΔΕΫΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA)

  Ο προσδιορισμός της στο αίμα και μάλιστα του θειικού παραγώγου της S-DHEA είναι ο καλύτερος δείκτης για τη διάγνωση εάν η γυναικεία υπερτρίχωση είναι επινεφριδιακής αιτιολογίας (μικρά ποσά αυτής της ορμόνης παράγονται στα επινεφρίδια και μάλιστα αυτή η ορμόνη είναι πρόδρομη της τεστοστερόνης). Οι τιμές αναφοράς στους άνδρες είναι 1,9 ? 4,9 μg/mL και στις γυναίκες 1,3 ? 3,6 μg/mL.

  ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ (TSH)

  Εκκρίνεται κι αυτή από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (αύξηση των θυρεοειδικών κυττάρων, σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών, πρόσληψη ιωδίου, δέσμευση τυροσινών ?τι σου λέω τώρα-, απελευθέρωση θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα). Φυσιολογικές τιμές είναι από 0,17 ? 4 mIU/L. Αποτελεί τον καλύτερο δείκτη για τη διάγνωση ευθυρεοειδισμού (το ότι όλα πάνε καλά δηλαδή με το θυρεοειδή σου). Με τις νεότερες μεθόδους προσδιορισμού επιτυγχάνεται ικανοποιητική ακρίβεια, ώστε τιμές πολύ χαμηλές (κάτω από 0,15) να είναι διαγνωστικές υπερθυρεοειδισμού. Για τις περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού τιμές άνω του 5 είναι διαγνωστικές.
  ΘΥΡΟΞΙΝΗ (Τ4)

  Η ολική θυροξίνη σε άτομα ηλικίας 10 ? 60 ετών είναι 5 ? 12 μg/dL, ενώ μετά τα 60 πέφτουμε στα 5 ? 10. Υψηλότερες είναι οι τιμές στα βρέφη (9 ? 18) και στα μικρά παιδιά (7 ? 15). Ο προσδιορισμός αποτελεί την πρώτη ένδειξη για τη λειτουργία του θυρεοειδή. Επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες κυκλοφορούν στο αίμα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους συνδεδεμένες με πρωτεΐνες (κυρίως με την TBG, thyroxine binding globulin) και δραστικές είναι οι ελεύθερες ορμόνες, οι οποίες και αποτελούν ένα πολύ κλάσμα (π.χ. για την Τ4 μόλις το 0,05 %), οι μεταβολές των πρωτεϊνών επηρεάζουν τις θυρεοειδικές ορμόνες. Μια τέτοια κατάσταση είναι η εγκυμοσύνη, κατά την οποία αυξάνει η TBG και η ολική Τ4, χωρίς όμως αύξηση της ελεύθερης Τ4. Επίσης, φαρμακευτικοί ή ιδιοσυστατικοί παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα της θυροξίνης. Γι? αυτό είναι χρήσιμο να προσδιορίζεται η ελεύθερη Τ4 ή να σχετίζεται ο προσδιορισμός της με την TBG. Η τελευταία προσδιορίζεται άμεσα στο αίμα, καθώς και έμμεσα μέσω της πρόσληψης ραδιενεργού Τ3 ή Τ4 από το αίμα (Τ3 ή Τ4 uptake). Ο συνδυασμός Τ3 uptake και ολικής Τ4 δίνει το δείκτη ελεύθερης θυροξίνης, που είναι ο πλέον αξιόπιστος δείκτης για τη λειτουργία του θυρεοειδή.
  ΤΡΙΙΩΔΟΘΥΡΟΝΙΝΗ (Τ3)

  Φυσιολογικές τιμές είναι από 110 ? 190 ng/dL. Αν και κυκλοφορεί σε ποσότητες πολύ μικρότερες της θυροξίνης (Τ4), φαίνεται πως είναι η κύρια δραστική ορμόνη του θυρεοειδούς, καθώς η θυροξίνη παίζει το ρόλο της προορμόνης που μεταβολίζεται σε Τ3 στην περιφέρεια. Η αυξημένη Τ3 έχει ιδιαίτερη σημασία στη διάγνωση της Τ3 θυρεοτοξίκωσης, δηλαδή της κατάστασης στην οποία σημειώνεται αύξηση της Τ3 χωρίς αύξηση της Τ4. Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν το 5 % των υπερθυρεοειδικών. Σε πολλές καταστάσεις η μετατροπή της Τ4 σε Τ3 αναστέλλεται και ως εκ τούτου εμφανίζεται χαμηλή Τ3, χωρίς όμως να ελαττώνεται η Τ4. Γι? αυτό χαμηλή μόνο Τ3 ΔΕΝ αποτελεί ασφαλή ένδειξη υποθυρεοειδισμού. Επίσης, επειδή σε σοβαρές ασθένειες η μετατροπή της Τ4 σε Τ3 αναστέλλεται, είναι δυνατόν να υπάρχει υπερθυρεοειδισμός και η Τ3 να μην είναι αυξημένη. Γενικώς, η Τ3 επιβεβαιώνει τη διάγνωση σχετικά με μια πάθηση του θυρεοειδή, αλλά ποτέ δεν την κρίνει.
  ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ

  Οι τιμές της φυσιολογικά κυμαίνονται από 2 ? 25 μU/mL. Αυξημένες τιμές μαζί με υπογλυκαιμία παρατηρούνται στο ινσουλίνωμα, έναν όγκο του παγκρέατος. Χαμηλές τιμές βρίσκονται στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, καθώς και μετά από αφαίρεση του παγκρέατος (αφού εκεί παράγεται). Αυξημένες τιμές ινσουλίνης και σακχάρου σε άτομο που δεν έφαγε κάτι σημαίνουν «αντίσταση στην ινσουλίνη» και παρατηρούνται σε παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, ουραιμία και υπερκορτιζολαιμία.
  C-ΠΕΠΤΙΔΙΟ

  Προέρχεται από διάσπαση της προϊνσουλίνης σε ένα μόριο C-πεπτιδίου και σε ένα μόριο ινσουλίνης. Αυξημένο βρίσκεται στο ινσουλίνωμα. Η τιμή του διαχωρίζει την προέλευση της ινσουλίνης στο αίμα. Αν η ινσουλίνη είναι ψηλή και οφείλεται σε υπερβολική δόση της εξωγενώς, τότε το πεπτίδιο είναι χαμηλό. Αν παράγεται ενδογενώς ινσουλίνη, τότε το πεπτίδιο ακολουθεί τα ψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Φυσιολογικές τιμές: 1 ? 4 ng/mL.

  ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ

  Δεν τις μετράμε στο αίμα, γιατί έχουν μικρό χρόνο ζωής και αυξομειώνονται ταχύτατα. Μετράμε όμως τους μεταβολίτες τους στα ούρα. Μετά από διακοπή όλων των φαρμάκων της πίεσης για 2 μέρες μαζεύουμε τα ούρα ενός 24ώρου. Το βανιλινομανδελικό οξύ (VMA) / οι ολικές ελεύθερες κατεχολαμίνες ούρων 24ώρου είναι 0 ? 100 μg.
  ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ

  Αποτελεί το σπουδαιότερο γλυκο-κορτικοειδές. Οι τιμές στο αίμα παρουσιάζουν εξεσημασμένη ημερήσια διακύμανση: το πρωί στις 8 π.μ. είναι 5 ? 23 μg/dL, ενώ το βράδυ σχεδόν μηδενίζονται. Η ελεύθερη κορτιζόλη των ούρων είναι 10 -100 μg/24ωρο. Έ νας απλός προσδιορισμός της κορτιζόλης σε τυχαίο δείγμα ΔΕ βοηθά στη διάγνωση, εξαιτίας των μεγάλων ημερήσιων μεταβολών, αλλά και της επίδρασης του stress στην παραγωγή της. Αύξησή της μπορεί να σημαίνει πάθηση των επινεφριδίων ή/και της υπόφυσης.
  ΚΟΡΤΙΚΟΤΡΟΦΙΝΗ (ACTH)

  Φυσιολογικές τιμές της κάτω από 60 pg/mL στις 8 π.μ. και κάτω από 25 pg/mL στις 6 μ.μ. Σαν εξέταση συμπληρώνει την ακριβώς προηγούμενη.
  ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ (PRL)

  Τυπικές τιμές αναφοράς στις γυναίκες είναι κάτω από 20 ng/mL στις γυναίκες και κάτω από 12 στην εμμηνόπαυση, ενώ στους άνδρες κάτω από 16 ng/mL. Παρουσιάζει μεταβαλλόμενες τιμές κατά τη διάρκεια της μέρας υπό μορφή σφυγμικών αυξήσεων και μεγαλύτερες τιμές το απόγευμα. Μεγάλη αύξηση πάνω από 5 φορές από τις ανώτερες φυσιολογικές τιμές αποτελεί ένδειξη ανησυχίας για όγκο στην υπόφυση (αρκετά συχνός!). Μια μικρή αύξηση ΔΕΝ οδηγεί σε διάγνωση, αλλά πρέπει η μέτρηση να επαναληφθεί 2-3 φορές σε πρωινό δείγμα. Στις γυναίκες αυξημένες τιμές παρατηρούνται σε διαταραχές της γονιμότητας, όπως η ανωορρηξία (με ή χωρίς διαταραχή της εμμήνου ρύσεως), σε γαλακτόρροια και σε αμηνόρροια (αν αναρωτιέσαι γιατί δεν έχεις περίοδο, ενώ δεν παίρνει αντισυλλυπτικά). Στους άνδρες μπορεί να βρεθεί αυξημένη σε ανικανότητα και ολιγοσπερμία.


  ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

  Είναι το κυριότερο ανδρογόνο και παράγεται κυρίως από τους όρχεις, αλλά και από τις ωοθήκες (ω, ναι!) και τα επινεφρίδια. Πριν την εφηβεία οι φυσιολογικές τιμές είναι 10 ? 20 ng/dL και για τα δύο φύλα, ενώ μετά στους άνδρες είναι 250 ? 750 και στις γυναίκες 11 ? 80 (μη με ρωτήσεις για ενδιάμεσες καταστάσεις, δεν είμαι ενδοκρινολόγος :-P). Χαμηλές τιμές στους άνδρες ανευρίσκονται σε υπολειτουργία των όρχεων με υπογονιμότητα και σε ανικανότητα. Αν οι τιμές της τεστοστερόνης είναι πάνω από 200 ng/dL στις γυναίκες, τότε ψάχνουμε για όγκο στην ωοθήκη. Τα οιστρογόνα δεν τα μετράμε συχνά στην καθ?ημέρα κλινική πράξη, εκτός αν πρόκειται για διερεύνηση υπογονιμότητας σε γυναίκες ή αν θέλουμε να δώσουμε υποκατάσταση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση και καρδιακά επεισόδια αν δεν πάρουν υποκατάσταση.
  ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗ (PTH)

  Είναι η ορμόνη που παράγει η υπόφυση και διεγείρει τους παραθυρεοειδείς αδένες. Ουσιαστικά εμπλέκεται στο μεταβολισμό του ασβεστίου και στην ισορροπία αυτού στον οργανισμό, μέσω καλσιτονίνης, βιταμίνης D και Ca. Κάθε εργαστήριο έχει δικές του τιμές αναφοράς. Χάος
  ΡΕΝΙΝΗ

  Είναι ένα ένζυμο που παράγεται στο νεφρό και ρυθμίζει την πίεσή μας. Όταν είναι πεσμένη, σημαίνει ότι το νεφρό δεν πάει καλά ή ότι κάτι καταστέλλει την παραγωγή της. Δρα συνεργικά με την αλδοστερόνη και γενικά είναι η ουσία που παράγεται αντιδραστικά στην πίεση (π.χ. αν αντιληφθεί μικρή πίεση αυξάνει την έκκρισή της και ανεβαίνει η πίεση, αντίθετα δεν απελευθερώνεται όταν η πίεση είναι μεγάλη). Εδώ έχει ένα σωρό νούμερα. Χάος πάλι.

  PS: Για να δείτε όλα τα Check Up σε μία σελίδα κάντε κλικ εδώ. Από βδομάδα ελπίζω να βρω λίγο χρόνο να σας τα βάλω και σε έγγραφο Word και .pdf (από ξένο υπολογιστή στέλνω τώρα και δεν έχω καθόλου χρόνο) για να τα εκτυπώσετε όσοι τα θέλετε.

  PS2: Θα επιστρέψω με το κλείσιμο του Blogville και του blog αύριο μεθαύριο με το που βρω λίγο χρόνο και έναν
  Check Up 4 / 5: Εξετάσεις ούρων

  Η βιοχημική ανάλυση των ούρων είναι πολύ συνηθισμένη στην καθημερινή πρακτική στο νοσοκομείο. Εδώ θα αναφερθώ μόνο στις πιο κλισέ εξετάσεις και όχι στις εξειδικευμένες. Η συλλογή των ούρων γίνεται σε καθαρό φιαλίδιο (κοστίζει ελάχιστα σε ένα φαρμακείο), αφού προηγηθεί τοπικός καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων. Η συλλογή των πρωινών ούρων είναι συνήθως πιο κατάλληλη, γιατί τα πρωινά ούρα είναι κατά κανόνα πυκνά και περιέχουν τα παθολογικά στοιχεία που αναζητούνται.. Όταν η συλλογή γίνεται για "καλλιέργεια" (δηλαδή υποπτευόμαστε "μόλυνση", δηλαδή λοίμωξη της περιοχής) τότε πρέπει να συλλέγεται δείγμα από το μέσον της ούρησης. Το δείγμα πρέπει να μεταφέρεται συντόμως για εξέταση, μιας και αλλοιώνεται η σύστασή του γρήγορα.

  ΟΨΗ και ΧΡΟΙΑ

  Τα φυσιολογικά ούρα έχουν όψη διαυγή και χροιά κιτρινωπή. Όταν στα ούρα εμφανίζεται θολερότητα, αυτό οφείλεται σε παρουσία αλάτων ή μικροβίων ή κυττάρων. Η καστανή χροιά των ούρων μπορεί να οφείλεται σε αίμα, αιμοσφαιρίνη, μυοσφαιρίνη, φάρμακα ή άλλες χρωστικές. Καστανή χροιά που μετετρέπεται σιγά σιγά σε πρασινωπή οφείλεται σε ύπαρξη χολερυθρίνης ή χολοχρωστικών ("χρωστικών της χολής" -υπεύθυνες για τον ίκτερο). Αν μετά από ανακίνηση του δοχείου των ούρων σχηματίζεται αφρός που δεν εξαφανίζεται εύκολα, αυτό σημαίνει απώλεια πρωτεϊνών από τα ούρα (παθολογική πρωτεϊνουρία).
  ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ και ΩΣΜΩΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

  Τα φυσιολογικά όρια του ειδικού βάρους των ούρων κυμαίνονται από 1002 - 1030 (συνήθως 1015 - 1025) και της ωσμωτικής πίεσης από 50 -1200 mOsm/Kg (συνήθως 400 - 800 mOsm/Kg). Η ωσμωτική πίεση εκφράζει το ολικό ποσό των διαλυτών στα ούρα στοιχείων (νάτριο, σάκχαρο, ουρία κτλ). Από την άλλη, ο προσδιορισμός του ειδικού βάρους έχει μεγάλη σημασία και παρ'ότι πρόκειται για απλή εξέταση, εκφράζει την ικανότητα των νεφρών να αραιώνουν και να συμπυκνώνουν τα ούρα. Ο έλεγχος συμπύκνωσης των ούρων γίνεται μετά από στέρηση υγρών τουλάχιστον για 12 ώρες. Έτσι, αξάνεται η έκκριση της AVP (αντιδιουρητικής ορμόνης, ADH), στην οποία οι νεφροί απαντούν με αυξημένη επαναρρόφηση νερού (αποβάλλεται λιγότερο νερό στα ούρα), με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των ούρων. Η δοκιμασία αραίωσης των ούρων γίνεται με χορήγηση άφθονων υγρών σε μικρό χρονικό διάστημα (15 - 20 λεπτά) και μέτρηση κατόπιν του ειδικού βάρους των ούρων που αποβάλλονται τις επόμενες 4 ώρες. Η μεγάλη περιέκτικότητα των ούρων σε σάκχαρο και πρωτεΐνη ανεβάζουν το ειδικό βάρος.
  pH

  Το pH των ούρων κυμαίνεται από 4,5 - 6 (συνήθως 5 - 6,5) και προσδιορίζεται σε πρόσφατα ούρα με ειδικές ταινίες εμποτισμένες με κατάλληλους χημικούς δείκτες που έχουν εύρος pH 5 - 8. Η διατροφή και τα φάρμακα επηρεάζουν πολύ το pH των ούρων. Γενικά, το pH αντανακλά τη σχέση βασικών και όξινων ρυθμιστικών συστατικών και μας βοηθά να αντιληφθούμε μια αντίστοιχη διαταραχή στο αίμα ("καθρέφτης" - ουσιαστικά τα ούρα είναι ένα διήθημα του αίματος).
  ΠΡΩΤΕΪΝΗ / ΛΕΥΚΩΜΑ

  Ο ποιοτικός έλεγχος των πρωτεϊνών στα ούρα γίνεται με ειδικές ταινίες και η παρουσία πρωτεΐνης εκτιμάται με σταυρούς ανάλογα με τη θολερότητα του ιζήματος (+ λίγο θετικά, έως ++++ ή και +++++ για τα καραμπινάτα περιστατικά). Βαθμολογία πάνω από +++ (3 σταυρούς) σημαίνει μετρητό λεύκωμα / πρωτεΐνη στα ούρα και πρέπει να ακολουθήσει ποσοτικός προσδιορισμός. Ο ποσοτικός προσδιορισμός γίνεται, όμως, σε ούρα 24ώρου. Το να βρεθεί πρωτεΐνη στα ούρα σημαίνει κατά κανόνα νεφρική νόσο (και κυρίως σπειραματο-νεφρίτιδα).
  ΣΑΚΧΑΡΟ

  Η μέτρηση του σακχάρου στα ούρα γίνεται με ταινίες εμποτισμένες με οξειδάση της γλυκόζης και χρωστική. Η ανεύρεση σακχάρου στα ούρα σημαίνει αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ή προχωρημένου βαθμού διαβηρική νεφροπάθεια και νεφρικές παθήσεις με διαταραχή στην επαναρρόφηση γλυκόζης από τα νεφρικά σωληνάρια.
  ΚΕΤΟΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

  Κετονικές ουσίες είναι η ακετόνη ("ασετόν" -ναι, το κατουράμε!), το ακετοξεικό οξύ και το β-υδροξυ-βουτυρικό οξύ και η ανίχνευσή τους στα ούρα σημαίνει διαβητική κετοξέωση, αφυδάτωση, υποσιτισμό ή άλλες παθολογικές καταστάσεις με διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων.

  ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΥΡΩΝ

  Κύτταρα: Τα ούρα φυσιολογικών ατόμων περιέχουν 0 - 3 ερυθρά αιμοσφαίρια κατά οπτικό πεδίο (κοπ). Η ανεύρεση περισσότερων ερυθροκυττάρων στα ούρα σημαίνει τραυματισμό της περιοχής, λίθο, ουρολοίμωξη ή νεφρική πάθηση. Τα λευκά αιμοσφαίρια ή πυοσφαίρια εμφανίζονται 2 - 3 κοπ φυσιολογικά. Η παρουσία περισσότερων από 30 - 40 λευκοκύτταρα στα ούρα σημαίνει λοίμωξη των ουροφόρων οδών και χρειάζεται να γίνει ποσοτική καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα (για να ανευρεθεί ο υπεύθυνος μικροβιολογικός παράγοντας και να επιλεχθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό). Τα επιθηλιακά κύτταρα είναι κύτταρα που "ξεκολλούν" από τα τοιχώματα των ουριφόρων οδών και αποβάλλονται μαζί με τα ούρα. Πολλά μηχανήματα τα αναγνωρίζουν ως λευκοκύτταρα δίνοντάς μας λάθος εντύπωση για λοίμωξη, ενώ δεν υπάρχει. Τα ηωσινόφιλα απαντώνται στα ούρα ασθενών με αλλεργική διάμεση νεφρίτιδα σε ποσοστό 90 % (προσωπικά το έχω δει μόνο 1 φορά τόσα χρόνια). Η αιματουρία παρατηρείται και χωρίς υποκείμενη παθολογία των νεφρών σε μεγάλο πυρετό, σε έντονη σωματική άσκηση και σε γυναίκες στην περίοδό τους πάνω (το αίμα στην τελευταί περίπτωση ξέρετε πως δεν είναι ζωηρό κόκκινο).

  Κύλινδροι: Αποτελούν κυλινδρικά μορφώματα, σύμφωνα με το εκμαγείο του αυλού των ουροφόρων σωληναρίων. Διακρίνονται σε υαλώδεις, υαλοκοκκώδεις, κοκκώδεις, επιθηλιακούς και αιμορραγικούς κυλίνδρους. Το βασικό υλικό συγκόλλησης κυττάρων είναι μια φυσιολογική βλεννοπρωτεΐνη, η πρωτεΐνη Tamm-Horsfall, που εκκρίνεται στα νεφρικά σωληνάρια. Παράγεται σε μεγάλες ποσότητες σε νοσήματα του νεφρού και σε λοιμώξεις, ενώ καθιζάνει εύκολα στο όξινο περιβάλλον του νεφρού (ιδιαίτερα όταν ο ασθενής έχει ολιγουρία). Οι υαλώδεις κύλινδροι είναι οι μόνοι που δεν υποσημαίνουν κάποια ποθολογία.
  Κρύσταλλοι: Στα φυσιολογικά ούρα ανευρίσκονται διάφοροι κρύσταλλοι που δεν αντανακλούν συνήθως σε νεφρικές παθήσεις. Αντίθετα, η παρουσία κρυστάλλων κυστίνης είναι παθολογικό εύρημα και σημαίνει βλάβη του νεφρού (η λεγόμενη κυστινουρία).

  Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές και οι περισσότερες είναι με σημείο αναφοράς άτομα που δεν αθλούνται.

 2. #2

  Join Date
  01-06-08
  Posts
  2,609

  Default

  m8 σε ενα μεγαλο μερος τους αυτα που γραφεις ειναι σωστα αλλα σε ορισμενα σημεια οπως CPK πχ τα υγιη νουμερα δεν υφιστανται για ατομα αθλουμενα και ιδιως με βαρη .

  Με αλλα λογια αλλα τα μετρα για εναν αθλουμενο και αλλα για εναν μη αθλουμενο.Και αυτο ειναι πολυ σημαντικο για την εκτιμηση που θα κανει ο γιατρος.


  Η γυμναστικη ανεβαζει φυσιολογικα τη τιμη της CPK πανω απο ομως τα φυσιολογικα επιπεδα για καποιον που ΔΕΝ ασκειται.Το ιδιο ενδεχομενως μπορει να γινει και με τις τιμες καποιων ενζυμων.

 3. #3
  Advanced Bodybuilder
  Join Date
  07-07-08
  Location
  mytilini, building, Greece.
  Posts
  1,144

  Default

  δεν υπαρχουν ομως καποια σχετικα ορια ως προς τους δεικτες αιματος,ωστε να ξερουμε και εμεις οτι μεχρι εκει στο περιπου δεν εμπνεει ιδιατερη ανησυχια καθοτι αθλουμαστε?ξερεις αντρεα καποιες γενικες φυσιολογικες διακυμανσεις σε αθλουμενα ατομα?
  ()

 4. #4
  Junior Bodybuilder dankannn's Avatar
  Join Date
  31-03-06
  Location
  ATHENS
  Posts
  146

  Default

  Παιδια αυτό το έβαλα για να ξέρουμε το τι είναι η κάθε εξέταση και πιες οι φυσιολογικές τιμές των μετρήσεων αυτών .
  Εννοείτε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε εμάς που γυμναζόμαστε και παίρνουμε συμπληρώματα.
  Για αυτό και το σωστό είναι όταν δούμε κάτι αυξημένο σαν μέτρηση να το επαναλαβουμε μετά από λίγο καιρό και μετά από αποχή από την γυμναστική και τα συμπληρώματα.
  Αν δούμε μια μέτρηση ότι είναι ανεβασμένη μετά από αποχή θα πρέπει να πάμε σε καποιον γιατρό η καλύτερα αθλίατρο για αυτούς που γυμνάζονται σοβαρά.
  Ακούω να λένε παιδια μεσα απο το forum oτι εχουν ανεβασμενει τη CPK αλλά δεν κάνουμε όλοι την ιδια γυμναστική και με την ιδια ένταση.
  Πχ εγώ έχω υποθετικά CPK 280 και γυμνάζομαι με μεγάλη ενταση και εσύ έχεις 280 και είσαι χαλαρός στο γυμναστήριο ( άρα υπάρχει μια μικρή περίπτωση εσύ να εχεις ςπροβλημα.

 5. #5

  Join Date
  01-06-08
  Posts
  2,609

  Default

  <blockquote id=quote>Quote:Originally posted by dankannn


  Εννοείτε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε εμάς που γυμναζόμαστε και παίρνουμε συμπληρώματα.
  Για αυτό και το σωστό είναι όταν δούμε κάτι αυξημένο σαν μέτρηση να το επαναλαβουμε μετά από λίγο καιρό και μετά από αποχή από την γυμναστική και τα συμπληρώματα.
  Αν δούμε μια μέτρηση ότι είναι ανεβασμένη μετά από αποχή θα πρέπει να πάμε σε καποιον γιατρό η καλύτερα αθλίατρο για αυτούς που γυμνάζονται σοβαρά.
  Ακούω να λένε παιδια μεσα απο το forum oτι εχουν ανεβασμενει τη CPK αλλά δεν κάνουμε όλοι την ιδια γυμναστική και με την ιδια ένταση.
  Πχ εγώ έχω υποθετικά CPK 280 και γυμνάζομαι με μεγάλη ενταση και εσύ έχεις 280 και είσαι χαλαρός στο γυμναστήριο ( άρα υπάρχει μια μικρή περίπτωση εσύ να εχεις ςπροβλημα.

  </blockquote id=quote>

  Πρωτα απ ολα τιποτα δεν εννοειται , ειδικα εδω μεσα πολλα παιδια ειναι πολυ φρεσκα και σε περιπτωση που εκαναν εξετασεις αιματος και εβλεπαν αυτον τον πινακα θα τα επιανε πανικος χωρις λογο.

  Το να κανουμε αποχη απο τη γυμναστικη δε το θεωρω ωφελιμο γιατι ενας καλος γιατρος μπορει να αξιολογησει την εξεταση αιματος και σε περιοδο γυμναστικης με ανεση.Το να μεινουμε πισω στο γυμναστηριο , να λιπωσουμε ,να χασουμε μυικη μαζα που ριξαμε τοση προσπαθεια για να την αποκτησουμε και να μας πιασει καταθλιψη/κατατονια απο την απραγια επειδη ο γιατρος ειναι ανεπαρκης νομιζω δεν ειναι ρεαλιστικη λυση τουλαχιστον για μενα .

  Αυτα που λες με τις διακυμανσεις ισχυουν αλλα δε βρισκω καποια ιδιαιτερη σπουδαιοτητα στο να τα αναλυουμε, μπορει ενδεχομενως να παιζει ρολο και ποσο μεγαλο ειναι το σωμα του καθενος, το ποσο ενυδατωμενος ειναι ,τι αλλες δραστηριοτητες εχει εκτος του γυμναστηριου κτλ

  @spenzasx
  τα ορια ειναι σχετικα .Μυικη μαζα , ογκος και ενταση προπονησης , διατροφη μπορουν να επηρεασουν τις τιμες σε ανησυχητικο βαθμο για καποιον που δεν ξερει οτι το ατομο αθληται.Καλο ειναι η εξεταση αιματος να αξιολογηθει και απο διατροφολογο η διαιτολογο σε συσχετισμο με τη διατροφη που κανει το ατομο.Εκει ισως εντοπιστουν προβληματα και να διορθωθουν

 6. #6
  New Member
  Join Date
  18-05-08
  Location
  .
  Posts
  10

  Default

  οι τιμές της CPK δεν αυξάνονται πάντοτε όπως θα περιμέναμε. Έχω δει σε αθλούμενου τιμές μεχρι και 2000-3000 και σε σοβαρά πολυτραυματίες να μην ανεβαίνει πάνω απο 700. Γενικά χρειάζεται καλή ενυδάτωση για να καθαρίζει απο το αίμα και να αποβάλεται απο τα νεφρά

 7. #7
  Bodybuilding Newbie
  Join Date
  10-10-07
  Location
  .
  Posts
  48

  Default

  Ωραίο thread φίλε μου.
  Θέλω και εγώ να πάω να κάνω γενικές και μου ήρθε πάνω στην ώρα.
  Thanks :)

 8. #8

  Join Date
  27-11-07
  Location
  Greece.
  Posts
  1,724

  Default

  Κατ αρχήν ΜΠΡΑΒΟ σε αυτον που ξεκίνησε το thread , διότι ΕΤΣΙ θα δωθεί ερέθισμα και ευκαιρία σε αρκετούς και να κάνουν εξετάσεις και ενδεχομένως, αξιολογώντας τα αποτελέματα με το μάτι κάποιου Γιατρού / Διατροφολογου κλπ που ξέρει , είτε να διορθώσουν καποια πράγματα ή και να ψαξουν κάποια αλλα που μπορεί να μήν έχουν σχέση με διατροφή και προπονηση

  Θα επιμείνω κι εγώ με τήν σειρά μου σε αυτό που πολύ σωστά έγραψε ο Ανδρέας , δυστυχως για εμάς ΤΙΠΟΤΑ δέν εννοειται και επειδή ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ διαφορετικοί σαν οργανισμοί , με αυτό τον τρόπο πρέπει να αξιολογηθούμε , δηλαδή ΜΟΝΑΔΙΚΑ και ΜΟΝΑΔΙΑΙΑ

  Μήν ξεχνάμε οτι ΟΛΕΣ αυτές οι τιμές τών εξετάσεων είναι ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ , που ναι μέν βοηθάει στον μέσο ανθρωπο , αλλά απο μόνη της , ειδικά οταν κάποιες τιμές είναι έτσι κι έτσι , δέν προσφέρει ουσιαστική αξιολογηση σε ενα αθλούμενο

  Είναι η Κλινική εικόνα , οι συνήθειες , το Ιστορικό ΚΑΙ ΟΙ εξετάσεις που θα πρέπει να αξιολογηθούν απο ΚΟΙΝΟΥ
  Και πιο είναι το σημαντικό ?
  Μα να υπάρχει ΑΝΑΦΟΡΑ
  Δέν μπορεί να περιμένει κανείς οτι κάποιος ΕΜΠΕΙΡΟΣ σε ένταση BB που κάνει 1-2 πολυαρθρικές σε κάθε προπόνηση μέχρι εξαντλήσεως , οτι δέ θα έχει και λίγο αιμα στα ούρα , η μερικά πυοσφαίρια παραπανω
  Ενώ ολες οι εζυματικές τρανσφεράσες σίγουρα σε καιρό overreaching θα είναι απο τσιμπημένες έως πολύ τσιμπημένες

  Ακόμα και η μονοφαγική δίαιτα που κρατάει καποιο καιρό παραπάνω, θα δώσει πολύ διαφορετική απο το φυσιολογικό ,εικόνα

  Ακόμα το κεντράρισμα κάποιων τιμών , δηλαδή αν πχ μιά εξέταση είναι απο 3 έως 9 , οταν κάποιος βρίσκεται συνεχώς στο 5.5-7 δείχνει οτι τα πράγματα ΒΑΔΙΖΟΥΝ παρα πολύ καλά - δηλαδή είναι μερικές που παρόλο οτι μπορεί να είναι σε ένα μέσο άνθρωπο τσιμπημένες , σε ένα ΒΒ πρέπει να είναι χαμηλά , αν θέλει να εκμεταλεύεται πλήρως ην υγεία του - που σημαίνει ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  Ειναι επίσης και κάτι άλλο : ο,τι είναι αρκετές αυτές οι εξετάσεις που πρέπει να έχουν ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ τιμές και αυτό αξιολογείται ΣΑΝ ΜΙΑ ΟΛΟΤΗΤΑ οχι αποσπασματικά μιά μιά εξέταση

  Αλλα τονίζω και πάλι πρέπει να υπάρχει αναφορά απο τήν αρχή και καλό θα είναι ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ , να επαναλαμβάνει τίς ιδιες εξετάσεις με 1-2 μέρες διαφορά , δηλ μετά απο μια ΔΥΝΑΤΗ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ Προπονηση και μετά απο 1-2 μέρες οταν θα είναι πιο ξεκούραστος (πριν κάνει την βαριά συνηθισμένη προπονησή του )
  Φυσικά αυτο θέλει και χρήμα και κοπο και μέθοδο , αλλά είναι ένας σχεδόν αλάνθαστος τρόπος να παρακολουθεί κανείς τήν πορεία και να ανακαλύπτει μικροπροβληματάκια ΕΝ ΤΩ ΓΕΝΝΑΣΘΑΙ , τότε δηλαδή που θεραπεύονται εύκολα , προτεραιότητα στην ΠΡΟΛΗΨΗ λοιπόν και οχι στην εκ τών υστέρων ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 9. #9
  Advanced Bodybuilder nikos_123's Avatar
  Join Date
  08-09-07
  Location
  .
  Posts
  1,103

  Default

  Ματζ τι εξετασεις προτηνεις να κανει καποιος για να δει που βρησκετε η προοδος του και τι γηνετε στο σωμα του?(τι να ζητησεις με λιγα λογια οταν πας εκει)

 10. #10

  Join Date
  01-06-08
  Posts
  2,609

  Default

  <blockquote id=quote>Quote:Originally posted by MATZ

  αξιολογώντας τα αποτελέματα με το μάτι κάποιου Γιατρού / Διατροφολογου κλπ που ξέρει , είτε να διορθώσουν καποια πράγματα ή και να ψαξουν κάποια αλλα που μπορεί να μήν έχουν σχέση με διατροφή και προπονηση  Μήν ξεχνάμε οτι ΟΛΕΣ αυτές οι τιμές τών εξετάσεων είναι ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ , που ναι μέν βοηθάει στον μέσο ανθρωπο , αλλά απο μόνη της , ειδικά οταν κάποιες τιμές είναι έτσι κι έτσι , δέν προσφέρει ουσιαστική αξιολογηση σε ενα αθλούμενο


  Μα να υπάρχει ΑΝΑΦΟΡΑ
  Δέν μπορεί να περιμένει κανείς οτι κάποιος ΕΜΠΕΙΡΟΣ σε ένταση BB που κάνει 1-2 πολυαρθρικές σε κάθε προπόνηση μέχρι εξαντλήσεως , οτι δέ θα έχει και λίγο αιμα στα ούρα , η μερικά πυοσφαίρια παραπανω
  Ενώ ολες οι εζυματικές τρανσφεράσες σίγουρα σε καιρό overreaching θα είναι απο τσιμπημένες έως πολύ τσιμπημένες  </blockquote id=quote>

  +1 απο μενα

  επισης κατι που ξεχασα .καλο ειναι ο γιατρος και ο διατροφολογος να εχουν εμπειρια με αθλητες η/και σε παιδια που κανουν bodybuilding ή εστω παρομοια αθληματα(το να ειναι και οι ιδιοι αθλητες θα ηταν ακομα καλυτερο).Επισης καλο ειναι να τους λεμε ΟΛΗ την αληθεια για το τι τρωμε , πινουμε , και ο νοων νοειτω.Ετσι βοηθαμε και αυτους και εμας.

 11. #11
  Advanced Bodybuilder
  Join Date
  07-07-08
  Location
  mytilini, building, Greece.
  Posts
  1,144

  Default

  [/quote]

  +1 απο μενα
  Επισης καλο ειναι να τους λεμε ΟΛΗ την αληθεια για το τι τρωμε , πινουμε , και ο νοων νοειτω.Ετσι βοηθαμε και αυτους και εμας.

  [/quote]
  +1000
  αυτο ειναι αυτονοητο,ειδαλλως ματαιοπονουμε! να πηγαινουμε για αιματολογικες εξετασεις για να δουμε πως πηγαινει η υγεια μας και να μην λεμε τι παιρνουμε ειναι λιγο παραδοξο,καλυτερα να μην παμε καθολου αν ειναι
  ()

 12. #12
  Advanced Bodybuilder
  Join Date
  07-07-08
  Location
  mytilini, building, Greece.
  Posts
  1,144

  Default

  κατι ακομα,αν πινουμε περισσοτερο νερο αλλαζει και το αποτελεσμα των εξετασεων ως προς την ουρια ή αλλους δεικτες,επειδη μειωνεται η ποσοστωση πρωτεινης ή αλλων ουσιων μεσα στους νεφρους? κατι παρεμφερες νομιζω μου ειχε πει ενας φιλος μου μικροβιολογος. τι ξερετε εσεις για αυτο?
  ()

 13. #13

  Join Date
  16-03-05
  Posts
  8,856

  Default

  <blockquote id=quote>Quote:Originally posted by spenzasx

  κατι ακομα,αν πινουμε περισσοτερο νερο αλλαζει και το αποτελεσμα των εξετασεων ως προς την ουρια ή αλλους δεικτες,επειδη μειωνεται η ποσοστωση πρωτεινης ή αλλων ουσιων μεσα στους νεφρους? κατι παρεμφερες νομιζω μου ειχε πει ενας φιλος μου μικροβιολογος. τι ξερετε εσεις για αυτο?
  </blockquote id=quote>

  Η λογική λέει ότι ισχύει, διότι περισσότερο νερό σημαίνει μεγαλύτερη απομάκρυνση της ουρίας. Έχω ακούσει και ένα παρόμοιο από έναν ενδοκρινολόγο που όταν είχα λίγο τσιμπημένες τιμές ουρίας (με 3 γρ/κιλό πρωτεΐνη x 3 μήνες + 1 μήνα κενό και μόλις 2 λίτρα νερό την ημέρα) μου είπε "πίνε λίγο παραπάνω νερό και θα είσαι οκ".

 14. #14

  Join Date
  27-11-07
  Location
  Greece.
  Posts
  1,724

  Default

  <blockquote id=quote>Quote:Originally posted by nikos_123

  Ματζ τι εξετασεις προτηνεις να κανει καποιος για να δει που βρησκετε η προοδος του και τι γηνετε στο σωμα του?(τι να ζητησεις με λιγα λογια οταν πας εκει)
  </blockquote id=quote>

  Καλημέρα
  Δεν θα ήθελα να προτείνω (εξετάσεις , συνδυασμούς , τιμές κλπ) γιατί δέν είμαι γιατρός και δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη μιάς ερμηνείας αιματολογικών και βιοχημικών παραμέτρων
  Πιστεύω οτι οποιος θέλει να δεί γενικά που βρίσκεται και τι κάνει απο υγεία θα το ψάξει απο μονος του ενδελεχώς μεχρι να φέρει αποτέλεσμα

 15. #15
  Junior Bodybuilder
  Join Date
  24-07-07
  Location
  ATHENS, GREECE, Greece.
  Posts
  169

  Default

  πήρα χτες τις εξετάσεις μου και είχα cpk 391 . να ανησυχώ ή έιναι φυσιολογικό επειδή γυμνάζομαι σα κτήνος?

 16. #16
  Pumping Iron Arnoldone's Avatar
  Join Date
  31-03-08
  Location
  Behind You
  Posts
  439

  Default

  ..και λιγο εχεις αν γυμναζεσαι οπως λες ..καποια στιγμη ειχα αγγιξει τα 4880! οταν υπηρετουσα τη θητεια μου και παραλληλα προσπαθουσα να γυμναζομαι ,συμπτωματικα πηγα για εξετασεις σε στρατιωτικο νοσ. και το ανακαλυψαν ....για να ξερεις αυτο επανερχεται στα φυσιολογικα του ορια μετα απο μερικες ημερες ξεκουρασης ...
  I m not a human being , I can t understand human behavior , I have a target now to change a Future humans can t do themselves!
  It's Up to You, Get a Better Life..from Now and On ...The Changing Begins NOW not later...!!!

 17. #17
  Junior Bodybuilder
  Join Date
  21-09-08
  Location
  Lamia, China, Saint Vincent and Grenadi.
  Posts
  231

  Default

  παιδες εκανα εξετασεις για το συκωτι και τα νεφρα και βγηκαν στο συκωτι στα ορια οι τρισαμινασης και στα νεφρα ολιγα λευκωματα,
  ξερει κανεις τι ειναι τα λευκωματα στα νεφρα ??...
  ειχα κανει και ξανα εξετασεις πριν 8 μηνες και παλι ηταν τσιμπημενες οι τρισαμηνασεις με τη διαφορα οτι τοτε δεν χρησιμοποιουσα δεξτροζη ενω τωρα χρησιμοποιω..


  οι γιατροι απεδωσαν τα αποτελεσματα στη διατροφη που ακολουθω και στα συμπληρωματα...

  ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
  περιμενω λυσεις απο τους ειδικους πανω στο θεμα..

 18. #18
  Junior Bodybuilder
  Join Date
  21-09-08
  Location
  Lamia, China, Saint Vincent and Grenadi.
  Posts
  231

  Default

  παιδες εκανα εξετασεις για το συκωτι και τα νεφρα και βγηκαν στο συκωτι στα ορια οι τρισαμινασης και στα νεφρα ολιγα λευκωματα,
  ξερει κανεις τι ειναι τα λευκωματα στα νεφρα ??...
  ειχα κανει και ξανα εξετασεις πριν 8 μηνες και παλι ηταν τσιμπημενες οι τρισαμηνασεις με τη διαφορα οτι τοτε δεν χρησιμοποιουσα δεξτροζη ενω τωρα χρησιμοποιω..


  οι γιατροι απεδωσαν τα αποτελεσματα στη διατροφη που ακολουθω και στα συμπληρωματα...

  ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
  περιμενω λυσεις απο τους ειδικους πανω στο θεμα..

 19. #19
  Junior Bodybuilder
  Join Date
  21-09-08
  Location
  Lamia, China, Saint Vincent and Grenadi.
  Posts
  231

  Default

  καποιος ρε παιδια να με βοηθηση....

 20. #20
  Junior Bodybuilder
  Join Date
  21-09-08
  Location
  Lamia, China, Saint Vincent and Grenadi.
  Posts
  231

  Default

  καποιος ρε παιδια να με βοηθηση....

 21. #21

  Join Date
  06-08-04
  Posts
  8,354

  Default

  <blockquote id=quote>Quote:Originally posted by Thegravijia

  παιδες εκανα εξετασεις για το συκωτι και τα νεφρα και βγηκαν στο συκωτι στα ορια οι τρισαμινασης και στα νεφρα ολιγα λευκωματα,
  ξερει κανεις τι ειναι τα λευκωματα στα νεφρα ??...
  ειχα κανει και ξανα εξετασεις πριν 8 μηνες και παλι ηταν τσιμπημενες οι τρισαμηνασεις με τη διαφορα οτι τοτε δεν χρησιμοποιουσα δεξτροζη ενω τωρα χρησιμοποιω..


  οι γιατροι απεδωσαν τα αποτελεσματα στη διατροφη που ακολουθω και στα συμπληρωματα...

  ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
  περιμενω λυσεις απο τους ειδικους πανω στο θεμα..
  </blockquote id=quote>

  Αν δε κάνω λάθος είσαι αρκετά μικρός (κάτω από 20). Δεν υπάρχει περίπτωση να σου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα από κάποια πρωτεϊνη ή δεξτρόζη που γράφεις. Πρέπει όμως να επισκεφτείς ΑΜΕΣΑ κάποιον γιατρό και να του πεις ΑΚΡΙΒΩΣ την δίαιτα σου, για να δεις αν υπάρχει κάποια κληρονομική ανωμαλία.

 22. #22

  Join Date
  06-08-04
  Posts
  8,354

  Default

  <blockquote id=quote>Quote:Originally posted by Thegravijia

  παιδες εκανα εξετασεις για το συκωτι και τα νεφρα και βγηκαν στο συκωτι στα ορια οι τρισαμινασης και στα νεφρα ολιγα λευκωματα,
  ξερει κανεις τι ειναι τα λευκωματα στα νεφρα ??...
  ειχα κανει και ξανα εξετασεις πριν 8 μηνες και παλι ηταν τσιμπημενες οι τρισαμηνασεις με τη διαφορα οτι τοτε δεν χρησιμοποιουσα δεξτροζη ενω τωρα χρησιμοποιω..


  οι γιατροι απεδωσαν τα αποτελεσματα στη διατροφη που ακολουθω και στα συμπληρωματα...

  ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
  περιμενω λυσεις απο τους ειδικους πανω στο θεμα..
  </blockquote id=quote>

  Αν δε κάνω λάθος είσαι αρκετά μικρός (κάτω από 20). Δεν υπάρχει περίπτωση να σου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα από κάποια πρωτεϊνη ή δεξτρόζη που γράφεις. Πρέπει όμως να επισκεφτείς ΑΜΕΣΑ κάποιον γιατρό και να του πεις ΑΚΡΙΒΩΣ την δίαιτα σου, για να δεις αν υπάρχει κάποια κληρονομική ανωμαλία.

 23. #23
  Junior Bodybuilder
  Join Date
  21-09-08
  Location
  Lamia, China, Saint Vincent and Grenadi.
  Posts
  231

  Default

  τι ειδους γιατρο πρεπει να επισκεφτω?
  πηγα σε εναν και μου πε να κοψω τα συμπληρωματα ...

  αλλα δεν νομιζω να οφειλεται στα συμπληρωμαΤΑ...

  ΤΙ να κανω?

 24. #24
  Junior Bodybuilder
  Join Date
  21-09-08
  Location
  Lamia, China, Saint Vincent and Grenadi.
  Posts
  231

  Default

  τι ειδους γιατρο πρεπει να επισκεφτω?
  πηγα σε εναν και μου πε να κοψω τα συμπληρωματα ...

  αλλα δεν νομιζω να οφειλεται στα συμπληρωμαΤΑ...

  ΤΙ να κανω?

 25. #25

  Join Date
  06-08-04
  Posts
  8,354

  Default

  <blockquote id=quote>Quote:Originally posted by Thegravijia

  τι ειδους γιατρο πρεπει να επισκεφτω?
  πηγα σε εναν και μου πε να κοψω τα συμπληρωματα ...

  αλλα δεν νομιζω να οφειλεται στα συμπληρωμαΤΑ...

  ΤΙ να κανω?
  </blockquote id=quote>

  Καλά ρε φίλε μας δουλεύεις;[:-boggled] Παθολόγο θα επισκεφτείς και από εκεί και πέρα αν δε μπορεί να σε βοηθήσει θα σε παραπέμψει σε συναδέλφους του.
  Και keep in mind, στον Γιατρό τα λέμε ΟΛΑ..

 26. #26

  Join Date
  06-08-04
  Posts
  8,354

  Default

  <blockquote id=quote>Quote:Originally posted by Thegravijia

  τι ειδους γιατρο πρεπει να επισκεφτω?
  πηγα σε εναν και μου πε να κοψω τα συμπληρωματα ...

  αλλα δεν νομιζω να οφειλεται στα συμπληρωμαΤΑ...

  ΤΙ να κανω?
  </blockquote id=quote>

  Καλά ρε φίλε μας δουλεύεις;[:-boggled] Παθολόγο θα επισκεφτείς και από εκεί και πέρα αν δε μπορεί να σε βοηθήσει θα σε παραπέμψει σε συναδέλφους του.
  Και keep in mind, στον Γιατρό τα λέμε ΟΛΑ..

 27. #27
  New Bodybuilder
  Join Date
  03-08-06
  Location
  Αθηνα.
  Posts
  1

  Default

  Οι τρανσαμινάσες είναι ένζυμα τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων του ήπατος και τα συχνότερα αίτια αύξησης των τρανσαμινασών στο αίμα ειναι:
  1. Η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος ή «ύπαρξη λίπους στο συκώτι». Πρόκειται για μία εξαιρετικά συχνή κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση λίπους στον ιστό του ήπατος. Η διάγνωσή της τίθεται με το υπερηχογράφημα ήπατος. Η λιπώδης διήθηση του ήπατος παρατηρείται κυρίως σε παχύσαρκους ασθενείς, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς με αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα.
  2. Η λήψη φαρμάκων. (αντιφλεγμονώδη, αντιλιπιδαιμικά, καρδιολογικά κα) μπορεί να προκαλέσουν κάποια ηπατική αντίδραση, οδηγώντας σε αύξηση των τρανσαμινασών.
  3. Οι χρόνιες ηπατίτιδες.
  Εκτος απο παθολογο μπορεις να πας σε ειδικό ηπατολόγο για εξειδικευμένες εξετάσεις. Ίσως κάποιο απο τα σκευάσματα που παίρνεις να σου δημιουργούν αυτο το πρόβλημα.Δεν εχουν ολοι οι ανθρωποι την ιδια ανταπόκριση στα σκευασματα και τα φάρμακα. Κανε ενα κόπο και ψάχτω

 28. #28

  Join Date
  01-06-08
  Posts
  2,609

  Default

  <blockquote id=quote>Quote:Originally posted by ratataplan

  Οι τρανσαμινάσες είναι ένζυμα τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων του ήπατος και τα συχνότερα αίτια αύξησης των τρανσαμινασών στο αίμα ειναι:
  1. Η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος ή «ύπαρξη λίπους στο συκώτι». Πρόκειται για μία εξαιρετικά συχνή κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση λίπους στον ιστό του ήπατος. Η διάγνωσή της τίθεται με το υπερηχογράφημα ήπατος. Η λιπώδης διήθηση του ήπατος παρατηρείται κυρίως σε παχύσαρκους ασθενείς, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς με αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα.
  2. Η λήψη φαρμάκων. (αντιφλεγμονώδη, αντιλιπιδαιμικά, καρδιολογικά κα) μπορεί να προκαλέσουν κάποια ηπατική αντίδραση, οδηγώντας σε αύξηση των τρανσαμινασών.
  3. Οι χρόνιες ηπατίτιδες.
  Εκτος απο παθολογο μπορεις να πας σε ειδικό ηπατολόγο για εξειδικευμένες εξετάσεις. Ίσως κάποιο απο τα σκευάσματα που παίρνεις να σου δημιουργούν αυτο το πρόβλημα.Δεν εχουν ολοι οι ανθρωποι την ιδια ανταπόκριση στα σκευασματα και τα φάρμακα. Κανε ενα κόπο και ψάχτω

  </blockquote id=quote>

  Καποιες τρανσαμινασες δεν βρισκονται μονο στο ηπαρ αλλα και στο σκελετικο μυ , και οταν βρισκονται ψηλα σε μια εξεταση αιματος σε εναν αθλητη ειναι συνηθως δειγμα μυικης δραστηριοτητας.

  Οι αυξημενες τρανασαμινασες σε αθλητες λογω ασκησης ειναι συχνοτατο φαινομενο , μην σπερνουμε τον πανικο χωρις λογο λοιπον .  Πιο αναλυτικα το γραφει το πρωτο ποστ στο τοπικ αυτο

 29. #29
  Junior Bodybuilder
  Join Date
  21-09-08
  Location
  Lamia, China, Saint Vincent and Grenadi.
  Posts
  231

  Default

  παιδες ισχυει οτι πρεπει να περασουν 12 ωρες να μην εχεις φαει τιποτα κ να απεχεις απο προπονηση για καμια βδομαδα τουλαχιστον για να κανεις την εξεταση και να βγουν σωστα τα αποτελεσματα?

  εγω ειχα κανει προπονηση την προηγουμενη μερα και εφαγα το τελευταιο γευμα (45γρ.πρωτ κοτοπουλο) στις 3 το βραδυ και πηγα κ εδωσα αιμα στις 10 το πρωι.

  παιζει ρολο αυτο
  τι λετε?

 30. #30
  Junior Bodybuilder dankannn's Avatar
  Join Date
  31-03-06
  Location
  ATHENS
  Posts
  146

  Default

  Φιλε το σωστό είναι να έχεις αποχή μια εβδομάδας από την γυμναστική καθώς και από τα συμπληρώματα .
  Το τελευταίο γεύμα σου πριν τις εξετάσεις να είναι 18:00-19:00.
  Εννοειται ότι δεν πλακώνεσαι στα παιδάκια πριν τις εξετάσεις.
  Και κανεις μια επανάληψη και πάλι σε 3 εβδομάδες βλέπεις τα αποτελέσματα και αν είναι και παλι ανεβασμένες πας σε έναν αθλίατρο.


 
Page 1 of 46 1234511 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Αποτελεσματα εξετάσεων αιματος
  By Billy14 in forum Γενικά Θέματα Bodybuilding & Fitness
  Replies: 23
  Last Post: 21-09-19, 07:51
 2. εξέταση αίματος-ούρων
  By Mastoras in forum Γενικά Θέματα Bodybuilding & Fitness
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-06, 20:20

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •