Πως Μερικές Εταιρείες Συμπληρωμάτων Κοροιδεύουν Τους Καταναλωτές.



Εδω και μερικους μηνες επεσε στην αντιληψη μου ενα βιντεο σχετικα με τις σκονες πρωτεινης και πως καποιες (οχι ολες) εταιρειες συμπληρωματων κανουν διαφορα κολπα με τις προσμιξεις για να μειωνουν το κοστος τους χωρις ομως να μειωνεται (στα χαρτια τουλαχιστον) το ποσοστο της πρωτεινης στο καθε σκευασμα. Τι κανουν; Το λεγομενο "Amino Spiking", την αυξηση (νοθεια ουσιαστικα) δηλαδη του ποσοστου της πρωτεινης ανα 100γρ σκονης με φτηνα αμινοξεα ελευθερας μορφης, οπως η κρεατινη, η γλυκινη και η ταυρινη. Δε μιλαμε για τα αμινοξεα που η καθε πρωτεινη εχει μεσα απο φυσικου της και βλεπουμε στα αμινοδιαγραμματα, αλλα για αμινοξεα που προσθετονται επιπλεον μονο και μονο για να αυξανεται το ποσοστο της πρωτεινης στα χαρτια και στα αποτελεσματα των εργαστηριακων τεστ.

Μπορει λοιπον να λενε πως σε ενα σκουπ το προιον εχει 25γρ πρωτεινης αλλα στην ουσια μονο τα 20γρ απο αυτα να ειναι ολοκληρομενη πρωτεινη, με τα αλλα 5γρ να προερχονται απο το amino spiking μεσω των αμινοξεων στα οποια ανεφερα.

Η κρεατινη και αυτα τα αμινοξεα που χρησιμοποιουνται για το λεγομενο "amino spiking" ειναι πολυ πιο φτηνα απ'οτι η καθαρη πρωτεινη whey, εξασφαλιζοντας χαμηλοτερο κοστος για τις εταιρειες.

Το γεγονος αυτο εγινε γνωστο με πρωτοβουλια της Dymatize και της MTS Nutrition, κανοντας ορισμενα βιντεο και δημοσιευοντας τα στο YouTube. Στη συνεχεια η ιστορια πηρε αλλες διαστασεις, και πλεον εχει φτασει στο σημειο να εχουν γινει μυνησεις κατα της εταιρειας Body Fortress και αναφορες για πολλους ακομα κατασκευαστες συμπληρωματων που ολοι μας γνωριζουμε.

Η πρακτικη αυτη δυστυχως δεν εχει κανενα ωφελος προς τον καταναλωτη που νομιζει οτι παιρνει μια καθαρη πρωτεινη και στην ουσια ειναι "νοθευμενη" με φτηνα αμινοξεα. Ναι μεν πολλες εταιρειες το γραφουν στην ετικετα οτι περιεχουν αυτα τα αμινοξεα ως εξτρα, αλλα δεν παυει το ποσοστο των ετικετων να βγαινει παραπανω απ'οτι πρεπει. Στον ανενημερωτο καταναλωτη που δεν ξερει τι να κοιταξει και που, ειναι ενα και το αυτο. Το χειροτερο ομως ειναι οι εταιρειες που δεν αναφερονται ΚΑΝ στα εξτρα αυτα συστατικα στην ετικετα, χωρις καμια επιγραφη.

Μερικες απο τις αλλες εταιρειες που αναφερονται στην ιστοσελιδα των δικηγορων, ειναι οι εξης:

Body Fortress (Glycine, Creatine and Taurine)
ProSupps (Glycine and Taurine)
4 Dimension Nutrition (Creatine)
Designer Whey (Taurine)
Mutant Nutrition (Taurine and Glycine)
Top Secret Nutrition (Taurine)
Gaspari Nutrition (Glycine)
Giant Sports Nutrition (Taurine and Creatine)
Infinite Labs (Glycine and Taurine)
Beast Sports Nutrition (Glycine and Taurine)

Γι'αυτο λοιπον, προσοχη στο τι αγοραζετε και απο που. Προσωπικα εχω πει εκατονταδες φορες να μην εμπιστευεστε τις πολυ φτηνες εταιρειες, διοτι οτι πληρωνετε παιρνετε. Αν καποια εταιρεια ειναι υπερβολικα φτηνη να υποψιαζεστε και να διπλοτσεκαρετε για το τι περιεχουν, αλλα και παλι υπαρχει περιπτωση να μην το αναγραφουν καν στις ετικετες τους!! Οι τιμες της whey ειναι παγκοσμια γνωστες και κοινοποιημενες για λογους εμποριου (οπως ο καφες, τα πορτοκαλια κλπ). Αν οι περισσοτερες εταιρειες στυλ Dymatize, Optimum Nutrition κλπ εχουν λιγο πολυ τις ιδιες τιμες και μια αλλη εταιρεια λεει πως εχει παρομοια συστατικα και ειναι $10-$15 πιο φτηνη, αυτο δεν ειναι νορμαλ πραγμα, οσο κι αν το διαφημιζουν. Καποιο μερος της παραγωγης ή της ποιοτητας της σκονης εχει αλλοιωθει για να μειωθει το κοστος. Προσοχη στο τι βαζετε στο σωμα σας λοιπον και πως ξοδευετε τα χρηματα σας. Μπορει να νομιζετε οτι κερδιζετε χρηματα αλλα στην ουσια χανετε σε ποιοτητα, θερμιδες και ποσοστο καθαρης πρωτεινης.

Μπορειτε να διαβασετε σχετικα με τις μυνησεις, εδω:
http://legalactionnow.com/protein-sp...facturers/5594
και εδω:
http://legalactionnow.com/harmful-dr...g-protein-scam

Και τα βιντεο σχετικα: