Επιδράσεις Της Συχνότητας Γευμάτων Σε Απώλεια Βάρους Και Σύνθεση Σώματος - Αξιολόγηση Ερευνών
Μια αναλυση που δημοσιευτηκε μολις πριν λιγες ωρες, απο τους Brad Schoenfeld, Alan Aragon και James Krieger, πανω στο "καυτο" θεμα της συχνοτητας των γευματων και την επιρροη τους στην σωματικη συνθεση και την αυξημενη (ή μη) απωλεια βαρους. Ολο το κειμενο μπορει να διαβαστει εδω: http://nutritionreviews.oxfordjourna...ontent/73/2/69, και θα βαλω μερικα απο τα κυρια points του κειμενου προς αναγνωση σας:
Εχει υποτεθει οτι η καταναλωση μικρων και συχνων γευματων βελτιωνει την απωλεια λιπους και βοηθαει στο να επιτυχουμε καλυτερη συντηρηση βαρους. Πολλες "παρατηρητικες" μελετες δινουν στηριξη σε αυτη την υποθεση με αντιστροφη σχεση μεταξυ συχνοτητας και πάχους. Ο σκοπος αυτης της αξιολογησης ειναι να παρουσιασει και να συζητησει μια μετα-αναλυση με αξιολογησεις πειραματικων ερευνων στη συχνοτητα γευματων σε σχεση με αλλαγες στη μαζα λιπωδους και μυικου ιστου. Στο συνολο τους 15 ερευνες εντοπιστηκαν, οι οποιες ερευνουσαν τη συχνοτητα γευματων συμφωνα με τα κριτηρια που αναφερονται πιο πανω. Η διατροφικη συχνοτητα συσχετιστηκε θετικα με μειωσεις σε λιπωδη ιστο και σωματικο λιπος καθως και σε αυξηση μυικης μαζας.
Ομως, περαιτερω αναλυση "ευαισθησιας" των δεδομενων εδειξε οτι τα θετικα ευρηματα ηταν προιον απο μια και μονο μελετη, δημιουργοντας αμφιβολια ως προς το αν τα συχνοτερα γευματα παρεχουν ευεργετικα αποτελεσματα στη σωματικη συνθεση. Εν κατακλειδι ανω τα αρχικα αποτελεσματα της μετα-αναλυσης προτεινουν θετικα οφελη απο τα συχνοτερα γευματα για βελτιωση της σωματικης συστασης, τα ευρηματα αυτα πρεπει να ερμηνευονται με συνεση.
Περαιτερω, η μικρη διαφορα στο μεγεθος της επιδρασης μεταξυτων συχνοτητων υποδηλωνει οτι τα πιθανα οφελη, αν υπαρχουν καθολου, εχουν περιορισμενη πρακτικη σημασια. Με δεδομενο οτι η "προσηλωση" σε ενα διατροφικο προγραμμα ειναι πρωταρχικης σημασιας, ο αριθμος των καθημερινων γευματων θα πρεπει επερχεται στην προσωπικη επιλογη του καθενως αν ο στοχος τους ειναι η βελτιωση της σωματικης συστασης.
Τελος, υπαρχουν στοιχεια οτι ενα ακανονιστο προγραμμα διατροφης μπορει να εχει αρνητικες μεταβολικες επιδρασεις, τουλαχιστον στην απουσια ασκησης. Αυτο δινει αξιοπιστια στην υποθεση οτι μπορει να ειναι ευεργετικο να ειμαστε συνεπεις με μια συγκεκριμενη συχνοτητα γευματων κατα τη διαρκεια της εβδομαδας.
Ολο το pdf, μια πολυ καλη αναγνωση την ωρα της αεροβιας!
http://nutritionreviews.oxfordjourna....full-text.pdf
Bookmarks