Καλώς Ορίσατε Στο Bodybuilders.gr - Κάντε Εγγραφή Και Ελάτε Στην Παρέα Μας! Register

Results 1 to 21 of 21
 1. #1
  Advanced Bodybuilder
  Join Date
  12-05-09
  Posts
  1,169

  Default Πρωτεϊνη Ορού Γάλακτος - Οι Άγνωστες Πλευρές Της!  Πολλοί άνθρωποι, (ακόμα και στο χώρο του bodybuilding), έχουν συνδέσει, (και όχι άδικα), την πρωτείνη ορού γάλακτος καθαρά με το bodybuilding. Πως να μην το έκαναν άλλωστε όταν οι διαφημιστικές πολιτικές των εταιριών που τις πουλάνε περιλαμβάνουν τους Mr. Olympia; Ο δε υπόλοιπος κόσμος που δεν ασχολείται με το bodybuilding, δηλαδή ένα τεράστιο ποσοστό, λαμβάνοντας υπόψιν πολλούς παράγοντες όπως ημιμάθεια, αμάθεια, παραπληροφόρηση, πολλές φορές σκόπιμη παραπληροφόρηση άπο τα ΜΜΕ, ασχετοσύνη και ότι άλλο χωράει ο νους, έχει τοποθετήσει την πρωτείνη ορού γάλακτος στο ίδιο καλάθι με τα αναβολικά στεροειδή, χωρίς να διαθέτουν τις γνώσεις να συνειδητοποιήσουν ότι το ένα είναι τρόφιμο και το άλλο φάρμακο. Η δε ασχετοσύνη τους, πολλές φορές επεκτείνεται και διαδίδεται (σε εξοργιστικό βαθμό), σε διάφορες συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για βλαβερά συμπληρώματα με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

  Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, σε συνδιασμό με το ότι η πρωτείνη ορού γάλακτος δεν είναι απλά ένα ακόμα συμπλήρωμα για το bodybuilding άλλα στην κυριολεξία μία "υπερτροφή" με φαρμακευτική δράση που συμβάλλει (εκτός βέβαια στην ανάπτυξη των πολυαγαπημένων μας μυών!) και στην μακροζωία, θεώρησα σωστό να μοιραστώ μαζί σας κάποιες άγνωστες πλευρές της πρωτείνης ορού γάλακτος.  Γράφει ο Μάριος Δημόπουλος, Διατροφολόγος, μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition και της American Association of Drugless Practitioners.

  Αν και το αγελαδινό γάλα θεωρείται από πολλούς γιατρούς και διατροφολόγους βλαβερό για την ανθρώπινη υγεία, δεν συμβαίνει το ίδιο με την πρωτεΐνη whey (πρωτεΐνη τυρογάλακτος), που πολλοί επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως τροφή μακροζωίας. Πειράματα που διεξήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η πρωτεΐνη whey παράτεινε τον χρόνο ζωής ποντικών κατά 60%.

  Η πρωτεΐνη whey καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε όλα τα βασικά αμινοξέα, όλες τις βιταμίνες και τα περισσότερα μέταλλα. Πολλοί αθλητές τη χρησιμοποιούν για αύξηση μυϊκού όγκου ή γράμμωση. Τα οφέλη της δεν περιορίζονται μόνο στους αθλητές. Έχει ένα πλήθος ευεργετικών επιδράσεων, μεταξύ των οποίων είναι οστική ανάπτυξη, υπογλυκαιμική επίδραση, αντιοξειδωτική ενίσχυση και αντιφλεγμονώδης προστασία, βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και προστασία από μολύνσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι νέες μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη whey είναι ένας ισχυρός αναστολέας του καρκίνου, και επομένως μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.

  Η πρωτεΐνη whey ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λακτοφερρίνη είναι μια πρωτεΐνη ενισχυτική του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην πρωτεΐνη whey. Η λακτοφερρίνη αναχαιτίζει όγκους του εντέρου και ίσως όγκους σε άλλα σημεία. Δρα προκαλώντας απόπτωση, αναχαίτιση αγγειογένεσης, ρύθμιση ενζύμων που μεταβολίζουν καρκινογόνα και ως εκκαθαριστής σιδήρου(1). Είναι ένας εκκαθαριστής του σιδήρου πριν αυτός οξειδωθεί. Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από ό, τι τα φυσιολογικά κύτταρα για να διατηρούν την ικανότητά τους να αναπτύσσονται γρήγορα μη φυσιολογικά. Δένοντας τον σίδηρο, η λακτοφερρίνη μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού ελευθέρων ριζών, προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων και σταματά τον καρκίνο να λάβει χώρα. Σκοτώνει επίσης τα επικίνδυνα μικρόβια, θρέφει τα φιλικά βακτήρια, ενισχύει τη γονιδιακή μεταγραφή, μειώνει τη φλεγμονή, καταπολεμά την παχυσαρκία και ενισχύει την ανοσία.
  Οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες πρωτεΐνες σε αρουραίους, στους οποίους δινόταν το ισχυρό καρκινογόνο dimethylhydrazine. Μόνο οι αρουραίοι που τρέφονταν με πρωτεΐνη whey είχαν λιγότερους και μειωμένους σε μέγεθος όγκους. Συγκεκριμένα η πρωτεΐνη whey προστάτεψε θηλυκούς αρουραίους από όγκους μαστού προκαλούμενους από 7,12-Dimethylbenzanthracene. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η πρωτεΐνη σόγιας μείωσε τη συχνότητα χημικά προκαλούμενων όγκων σε ποσοστό 20%, ενώ η πρωτεΐνη whey ήταν δυο φορές πιο αποτελεσματική από την πρωτεΐνη σόγιας στη μείωση της συχνότητας των ογκων(2).
  Σε μια άλλη μελέτη σε διαφορετικές ομάδες ποντικών που χορηγήθηκαν ισχυρά καρκινογόνα, αυτές που τρέφονταν με πρωτεΐνη whey εμφάνισαν λιγότερους όγκους και μειωμένες μάζες όγκων(3).
  Η γρήγορη σύνθεση γλουταθειόνης στα κύτταρα των όγκων είναι συνδεδεμένη με υψηλά ποσοστά κυτταρικής ανάπτυξης και η εκκένωση της γλουταθειόνης των όγκων εμποδίζει την ανάπτυξη του κυττάρου. Η πρωτεΐνη whey είναι ένα συστατικό που αδειάζει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα από τη γλουταθειόνη, ενώ αυξάνει ή διατηρεί τα επίπεδα της γλουταθειόνης στα υγιή κύτταρα. Η πρωτεΐνη whey παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την παραγωγή της γλουταθειόνης, συμπεριλαμβανομένης της κυστεΐνης, της γλυκίνης και της glutamate, ενώ παρέχει μια μορφή κυστεΐνης, την γ-glutamylcysteine, η οποία είναι υψηλά βιοενεργή στο να μετατρέπεται σε γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη είναι ένα καθολικό κυτταρικό αντιοξειδωτικό το οποίο άμεσα ή μέσα από ένζυμα καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, αποτοξινώνει τα καρκινογόνα και εξασφαλίζει ένα ακέραιο ανοσοποιητικό σύστημα. Με τον μηχανισμό αυτό που επιδρά στη γλουταθειόνη, η πρωτεΐνη whey κάνει τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα πιο αποτελεσματικά και μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. (4)
  Η πρωτεΐνη whey περιέχει πρωτεΐνες που δένονται με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάτι που κάνει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (δυνητικά αντικαρκινογόνους παράγοντες) πιο βιοδιαθέσιμες. Περιέχει επίσης αυξητικούς παράγοντες και έναν αναστολέα με αντικαρκινικές ιδιότητες.(5)
  Διάφορα πειράματα έδειξαν ότι η πρόληψη όγκων με πρωτεΐνη whey συνδέθηκε με αυξημένη φαγοκυττάρωση και δραστηριότητα φονικών κυττάρων, βοηθητικών Τ κυττάρων και κυτταροτοξικών Τ κυττάρων. Έχουν μελετηθεί επίσης τα συστατικά β-γαλακτολβουμίνη, α-γαλακτολβουμίνη και αλβουμίνη του ορρού της πρωτεΐνης whey και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έχουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες.(6)
  Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της πολιτείας Ohio χορήγησε σε ανθρώπινα κύτταρα προστάτη πρωτεΐνη whey για δυο μέρες και μετά μέτρησαν τα επίπεδα γλουταθειόνης. Τα ανθρώπινα κύτταρα προστάτη στα οποία χορηγήθηκε πρωτεΐνη whey αύξησαν τα επίπεδα γλουταθειόνης σε ποσοστό 64%. Το πείραμα έδειξε επίσης ότι το δείγμα στο οποίο χορηγήθηκε μια δόση που ήταν μισή της συγκέντρωσης των άλλων αύξησε τα επίπεδα της γλουταθειόνης σε ποσοστό 60%. Αυτό δείχνει ότι ακόμα και μια μικρή δόση πρωτεΐνης whey μπορεί να είναι ευεργετική για τα προστατικά κύτταρα.
  Εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι η πρωτεΐνη whey εμπόδισε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού(7). Η δράση της πρωτεΐνης whey κατά του καρκίνου του μαστού δεν περιορίζεται μόνο στις εργαστηριακές μελέτες, αλλά και σε μελέτες σε ανθρώπους. Σε μια κλινική μελέτη, όταν ασθενείς με καρκίνο του μαστού κατανάλωναν 30 γραμμάρια πρωτεΐνης whey καθημερινά, μερικοί όγκοι ασθενών παρουσίασαν ύφεση(8).
  Αν και χρειάζονται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για την επίδραση της πρωτεΐνης whey στη θεραπεία του καρκίνου, η προληπτική χρήση της πρωτεΐνης μπορεί να έχει θετικά οφέλη υγείας.

  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
  1. ParodiP.W., Aroledormilkproteinsandtheirpeptidesincancerprevention, CurrentPharmaceuticalDesign, 13, 8, 813-828, 2007
  2. HakkakR. Etal., Dietscontainingwheyproteinsorsoyproteinisolateprotectagainst 7,12-Dimethylbenzanthracene-inducedmammarytumorsinfemalerats, CancerEpidemiolBiomarkersPrev, 9, 113, 2000
  3. Mclntoshetal., Dairyproteinsprotectagainstdimethylhydrazine-inducedintestinalcancersinrats, JNutr, 125, 809-16, 1995
  4. Bounous G, Batist G, Gold P., Wheyproteinsincancerprevention, CancerLetters, volume 57, issue 2, 91-94, 1991
  5. ParodiP.W., Aroleformilkproteinsincancerprevention, AustralianJournalofdairytechnology, vol. 53, 1, 37-47, 1998
  6. ParodiP.W., Aroledormilkproteinsandtheirpeptidesincancerprevention, CurrentPharmaceuticalDesign, 13, 8, 813-828, 2007
  7. Baruchel S. and Vaiu G., Anti Cancer Research, 1996
  8. Kennedy, Renee S., et al., The use of a whey protein concentrate in the treatment of patients with metastatic carcinoma: a phase I-II clinical study, Anticancer Research, 15, 6, 2643-2650, 1995.  ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:  ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

  Αμινοξικό περιεχόμενο


  Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με διάφορες πηγές πρωτεϊνών όπως σόγια, καλαμπόκι, σιτάρι και γλουτένη (Walzem et al., 2002). Τα αμινοξέα που βρίσκονται στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος απορροφούνται και χρησιμοποιούνται αποτελεσματικότερα, σε σχέση με διαλύματα ελεύθερων αμινοξέων (Daenzer et al., 2001). Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεϊνών περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs, ~26%)- λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη (Bos et al., 2000; Dillar et al., 2002). Τα BCAAs και ιδιαίτερα η λευκίνη, είναι σημαντικοί στην ανάπτυξη των ιστών και την επιδιόρθωση. Η λευκίνη διαδραματίζει ξεχωριστό ρόλο στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και έχει αναγνωριστεί ως βασικό σήμα στην έναρξη του μονοπατιού της σύνθεσης μυϊκών πρωτεϊνών (Anthony et al., 2001). Εμπλέκεται στην αντιστρεπτή φωσφορυλίωση των πρωτεϊνών που ελέγχουν την πρόσδεση του mRNA στην 40S ριβοσωμική υπομονάδα.

  Αυτό το καλά ρυθμιζόμενο βήμα εξαρτάται από την διαθεσιμότητα των των ευκαρυωτικών παραγόντων έναρξης (eIF?s). Αν και τα ακριβή σήματα για την απόκριση στον σκελετικό μυ δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, τα αμινοξέα διεγείρουν την έναρξη μέσω σχηματισμού ενός συμπλέγματος από αυτούς τους παράγοντες (eIF?s), και καθιστούν δυνατή την πρόσδεση του mRNA στη ριβοσωμική υπομονάδα επιτρέποντας την πρωτεϊνική σύνθεση να προχωρήσει. Επιπλέον, η λευκίνη ενισχύει τη φωσφορυλίωση της ριβοσωμικής πρωτεϊνικής κινάσης S6 (70kDa) και έτσι διεγείρει την πρωτεϊνική σύνθεση στον σκελετικό μυ με ενίσχυση τόσο της δραστηριότητας όσο και της σύνθεσης των πρωτεϊνων (Anthony et al., 2001).

  Λακτοφερρίνη


  Η λακτοφερρίνη, μια γλυκοπρωτεΐνη δέσμευσης σιδήρου, είναι ένα μη ενζυμικό αντιοξειδωτικό, το οποίο βρίσκεται στο κλάσμα του ορού γάλακτος καθώς και στο πρωτόγαλα. Η λακτοφερρίνη του ορού γάλακτος αποτελείται από περίπου 689 αμινοξέα ενώ η ανθρώπινη λακτοφερρίνη αποτελείται από 691 αμινοξέα (Pierce et al., 1991). Η λακτοφερρίνη του ορού γάλακτος αποτελείται από μια μονή πολυπεπτιδική αλυσίδα με δύο θέσεις πρόσδεσης για τα ιόντα σιδήρου. Πριν την επεξεργασία η λακτοφερρίνη των βοοειδών είναι μόνο 15-20% κορεσμένη με σίδηρο. Η λακτοφερρίνη με μειωμένο σίδηρο, που ορίζεται ως η λακτοφερρίνη που έχει λιγότερο από 5% σίδηρο, αναφέρεται ως απολακτοφερρίνη. Το ποσοστό της λακτοφερρίνης στις σκόνες πρωτεΐνης ορού γάλακτος κυμαίνεται από 0,35-2%.

  Ανοσοσφαιρίνες

  Μια ανοσοσφαιρίνη (Ig) είναι ένα αντίσωμα ή μια γ-σφαιρίνη. Υπάρχουν πέντε κατηγορίες αντισωμάτων-IgA, IgD, IgE, IgG και IgM. Το αντίσωμα IgG αποτελεί το 75% των αντισωμάτων σε έναν ενήλικα. Το κλάσμα του ορού γάλακτος περιέχει μια σημαντική ποσότητα ανοσοσφαιρινών, περίπου 10-15% του συνόλου των πρωτεϊνών ορού γάλακτος. Μια in vitro μελέτη έδειξε ότι το αντίσωμα IgG που
  προέρχεται από το γάλα βοοειδών μπορεί να καταστέλλει την ανθρώπινη λευκοκυτταρική πολλαπλασιαστική απόκριση στα T κύτταρα. Επίσης, έδειξαν ότι τα επίπεδα του αντισώματος IgG κυμαίνονται από 0,6-0.9 mg/ml και είναι ικανό να προσδώσει ανοσία που μπορεί να μεταφερθεί στους ανθρώπους (Kulczycki et al., 1985). Μελέτες έχουν δέιξει ότι το νωπό γάλα από μη ανοσοποιημένες αγελάδες περιέχει ειδικά αντισώματα για τον ανθρώπινο ροταοϊό καθώς και αντισώματα για βακτήρια όπως E. Coli, ********** enderiditis, S. Typhimurium και Shigella flexneri (Losso et al., 1993; Yolken et al., 1985).

  Β-λακτοσφαιρίνη


  Η β-λακτοσφαιρίνη αντιπροσωπεύει το μισό της συνολικής πρωτεΐνης του ορού γάλακτος βοοειδών, ενώ το ανθρώπινο γάλα δεν περιέχει καθόλου βλακτοσφαιρίνη. Πέραν του ότι είναι μια πηγή βασικών και διακλαδισμένης αλυσίδας αμινοξέων, μια πρωτεΐνη πρόσδεσης ρετινόλης έχει εντοπιστεί στη δομή της. Αυτή η πρωτεΐνη, ένας φορέας μικρών υδροφοβικών μορίων συμπεριλαμβανομένου του ρετινοϊκού οξέος, έχει την ικανότητα να ρυθμίζει αποκρίσεις του λεμφικού (Guimont et al., 1997).

  Α-λακταλβουμίνη


  Η α-λακταλβουμίνη είναι μια από τις κύριες πρωτεΐνες που υπάρχει τόσο στο ανθρώπινο όσο και στο γάλα βοοειδών. Αντιστοιχεί σε περίπου 20-25% του συνόλου των πρωτεϊνών ορού γάλακτος και περιέχει μια σημαντική ποικιλία αμινοξέων. Σε μια μελέτη σε επίμυες, η α-λακταλβουμίνη τόσο στην μητρική όσο και στην υδρολυμένη της κατάσταση, αύξησε την απόκριση των αντισωμάτων μετά από διέγερση από αντιγόνο (Bounous & Kongshavn, 1982). Η ίδια ομάδα έδειξε ότι η αλακταλβουμίνη έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία των Β-λεμφοκυττάρων καθώς και στην καταστολή T-κυτταροεξαρτώμενων και μη αποκρίσεων (Bounous & Kongshavn, 1985).

  Λακτοϋπεροξειδάση


  Ο ορός γάλακτος περιέχει πολλά είδη ενζύμων όπως υδρολάσες, τρανσφεράσες, λυάσες, πρωτεάσες και λιπάσες. Η λακτοϋπεροξειδάση, ένα σημαντικό ένζυμο στο κλάσμα του ορού γάλακτος, είναι το πιο άφθονο ένζυμο και η πλειοψηφία του καταλήγει στον ορό γάλακτος μετά τη διαδικασία τυροπήγματος. Αποτελεί το 0,25-0.5 % της συνολικής πρωτεΐνης στον ορό γάλακτος. Έχει την ικανότητα να καταλύει συγκεκριμένα μόρια, όπως την αναγωγή του H2O2 (Bjorck, 1978). Αυτό το ενζυμικό σύστημα καταλύει την υπεροξείδωση του θειοκυανικού και κάποιων αλογονιδίων (π.χ. ιώδιο, βρώμιο), που τελικά οδηγεί στην παραγωγή προϊόντων που αναστέλλουν και/ή σκοτώνουν έναν αριθμό βακτηριακών ειδών (Kussendrager & van Hooijdonk, 2000). Κατά τη διάρκεια της παστερίωσης, η λακτοϋπεροξειδάση δεν απενεργοποιείται κάτι που υποδηλώνει τη σταθερότητά του ως συντηρητικό.

  Γλυκομακροπεπτίδιο (GMP)


  Το γλυκομακροπεπτίδιο, αναφέρεται και ως μακροπεπτίδιο καζεΐνης. Είναι μια πρωτεΐνη παρούσα στον ορό γάλακτος σε ποσοστό 10-15% λόγω της δράσης της χυμοσίνης στην καζεΐνη κατά την παρασκευή του τυριού. Το GMP είναι παρόν μόνο όταν χρησιμοποιείται χυμοσίνη κατά την επεξεργασία. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας και στερείται αρωματικών αμινοξέων όπως η φαινυλαλανίνη, η τρυπτοφάνη και η τυροσίνη. Είναι μία από τις λίγες πρωτεΐνες στη φύση που στερείται φιανυλαλανίνη, καθιστώντας την ασφαλή για άτομα με φαινυλκετονουρία (PKU).

  Αλβουμίνη ορού βοοειδών (BSA)

  Η αλβουμίνη ορού βοοειδών είναι μια μεγάλη πρωτεΐνη που αποτελεί το 10-15% της συνολικής πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Είναι μια πηγή απαραίτητων αμινοξέων αλλά υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για την θεραπευτική της δράση.  ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

  Ο ορός γάλακτος έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση πιθανώς με τη συνεισφορά σε πρωτεΐνες πλούσιες σε κυστεΐνη, οι οποίες βοηθούν τη σύνθεση της GSH, ένα ισχυρό ενδοκυτταρικό αντιοξειδωτικό (Walzem et al., 2002). Η GSH αποτελείται από γλυκίνη, γλουταμικό και κυστεΐνη (Εικόνα 15). Η κυστεΐνη περιέχει μια ομάδα θειόλης που χρησιμεύει ως ένας δραστικός αναγωγικός παράγοντας στην πρόληψη της οξείδωσης και της βλάβης των ιστών. Ως αντιοξειδωτικό, η GSH είναι πιο δραστική στην ανηγμένη της μορφή. Η ριβοφλαβίνη, η νιασιναμίδη και η αναγωγάση της γλουταθειόνης είναι σημαντικοί συμπαράγοντες στην αναγωγή της γλουταθειόνης (Marz, 2002).
  Σαν παράγοντας αποτοξίνωσης, η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPx), η οποία προέρχεται από το σελήνιο και την κυστεΐνη, είναι ένα ενδογενές αντιοξειδωτικό ένζυμο με την ικανότητα να μετατρέπει τα λιπιδικά υπεροξείδια σε λιγότερο δραστικά υδροξύ οξέα. Τα υπεροξείδια αντιδρούν με το H2O2 για να το ανάγουν σε νερό, αναιρώντας το οξειδωτικό του δυναμικό. Τα προϊόντα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος χρησιμοποιούνται ως πηγή κυστεΐνης για την αύξηση της ενδοκυτταρικών επιπέδων γλουταθειόνης (Crinnion, 2000) και έχει αναφερθεί ότι η δραστικότητας της GSHPx στο αγελαδινό γάλα και πιθανώς στον ορό γάλακτος είναι η ίδια όπως στο ανθρώπινο γάλα (Hojo, 1986).
  Μελέτες πάνω στη λακτοφερρίνη, έχουν δείξει την ικανότητα της να ενεργοποιεί τα φυσικά φονικά κύτταρα και τα ουδετερόφιλα, να επάγει τη δραστικότητα του παράγοντα διέγερσης αποικιών και να ενισχύει την κυτταροτοξικότητα των μακροφάγων (Nishiya & Horwitz, 1982; Gahr et al., 1991; Sawatzki & Rich, 1989; McCormick et al., 1991). Η λακτοφερρίνη επίσης φαίνεται να έχει αντιϊκές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Οι αντιμικροβιακές της επιδράσεις φαίνεται να είναι πιο ισχυρές σε οργανισμούς που απαιτούν σίδηρο για να αντιγραφούν, καθώς η λακτοφερρίνη έχει την μοναδική ικανότητα να δεσμεύει τον σίδηρο με έναν τρόπο που αφαιρεί από τους μικροοργανισμούς αυτή την θρεπτική ουσία για ανάπτυξη (Shah, 2000). Επιπλέον, η λακτοφερρίνη έχει την ικανότητα να απελευθερώνει την εξωτερική μεμβράνη Gram- βακτηρίων, το συστατικό λιποπολυσακχαρίτης, λειτουργώντας έτσι ως αντιβιοτικό (Tomita et al., 2002). Η λακτοφερρίνη εμφανίζει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μια μελέτη σε επίμυες, η λακτοφερρίνη είχε την ικανότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα του TNF και της
  IL-6, ρυθμίζοντας έτσι τη φλεγμονή και επομένως τη θνησιμότητα (Machnicki et al., 1993).

  Επιπρόσθετα, η α-λακταλβουμίνη μπορεί να δεσμεύει βαρέα μέταλλα (Sundberg et al., 1999), μειώνοντας το οξειδωτικό στρες λόγω αυτών των σίδηρο δεσμευτικών της ιδιοτήτων (Ha & Zemel, 2003).


  ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

  Καρκίνος

  Τα συμπυκνώματα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος έχουν μελετηθεί εκτενώς στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Η διέγερση σύνθεσης της γλουταθειόνης φαίνεται να είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός ανοσο-διαμόρφωσης. Τα πρόδρομα αμινοξέα της γλουταθειόνης που είναι διαθέσιμα στον ορό γάλακτος φαίνεται ότι θα μπορούσαν να 1) αυξάνουν τη συγκέντρωση της γλουταθειόνης στους ιστούς, 2) να ενισχύουν την ανοσία και 3) να αποτοξινώνουν ενδεχόμενα καρκινογόνα (Bounous, 2000). Ακόμη, οι σίδηρο-δεσμευτικές ικανότητες του ορού γάλακτος ίσως να συμβάλλουν στις αντικαρκινικές τις ιδιότητες, καθώς ο σίδηρος μπορεί να δρα ως μεταλλαξιγόνος παράγοντας προκαλώντας οξειδωτική βλάβη στους ιστούς (Weinberg, 1995).
  Πολλές μελέτες σε ζώα έχουν εξετάσει τις επιδράσεις του ορού γάλακτος και των συστατικών του συμπεριλαμβανομένων της λακτοφερρίνης και της α-
  λακταλβουμίνης (Sekine et al., 1997; Smithers et al., 1998; Tsuda et al., 1998,2000; Yoo et al., 1998; Hakkak et al., 2000,2001; Kuhara et al., 2000). Σε μελέτες σε ζώα όπου καρκίνος το παχέος εντέρου επάχθηκε, ο ορός γάλακτος παρουσίασε σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης όγκων (Sekine et al., 1997; Tsuda et al., 1998; ; Hakkak et al., 2000; Kuhara et al., 2000). Ο Yoo et al. (1998) έδειξε ότι η λακτοφερρίνη έχει την ικανότητα να αναστέλλει τη μετάσταση πρωτογενών όγκων σε ποντικούς με καρκίνο. Η αλβουμίνη του ορού βοοειδών εμφάνισε αναστολή της ανάπτυξης ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού in vitro (Laursen et al., 1990). Σε μια άλλη μελέτη, ο κλασματοποιημένος ορός γάλακτος εμφάνισε την ικανότητα να προλαμβάνει και να θεραπεύει την στοματική βλεννογονίτιδα μετά από χημειοθεραπεία με 5-φθοριοουρακίλη (Clarke et al., 2002). Αυτό επιτυγχάνεται μέσω επαγωγής του παράγοντα ανάπτυξης όγκων (TGF)-β ο οποίος μειώνει το βασικό πολλαπλασιασμό επιθηλιακών κυττάρων.

  Αντιμικροβιακές ιδιότητες


  Τα επίπεδα λακτοφερρίνης στο πλάσμα έχουν βρεθεί ότι αυξάνονται λόγω απελευθέρωσης τους από τα ουδετερόφιλα κατά τη λοίμωξη, τη φλεγμονή, την ανάπτυξη όγκων και την υπερφόρτωση σιδήρου (Steijns & van Hooijdonh, 2000).

  Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η λακτοφερρίνη παίζει έναν άμεσο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι άτομα πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις έχουν χαμηλότερα επίπεδα λακτοφερρίνης (Boxer et al., 1982; Breton-Gorius et al., 1980).

  Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις της επιδράσεις της πρωτεΐνης ορού γάλακτος στην εξάλειψη του Helicobacter pylori (Early et al., 2001; Di Mario et al., 2003). Το H. pylori είναι ευρέως αποδεκτό ως ο αιτιολογικός παράγοντας για πάνω από το 90% των περιπτώσεων έλκους του δωδεκαδάκτυλου. Σε μια ανοιχτή μελέτη 150 ατόμων με διαγνωσμένη λοίμωξη από H. Pylori, χορηγήθηκαν στους ασθενείς αντιοβιοτικά σε συνδυασμό με χορήγηση λακτοφερρίνης (Di Mario et al., 2003). Βρέθηκε ότι υπήρχε 100% εξάλειψη του H. Pylori στην ομάδα που τους χορηγήθηκαν τα αντιβιοτικά σε συνδυασμό με την λακτοφερρίνη ενώ στην ομάδα που τους χορηγήθηκαν μόνο αντιβιοτικά υπήρχε 76,9% εξάλειψη.

  Σε μια μικρή μελέτη σε 12 παιδιά που βρέθηκαν θετικά σε στρεπτόκοκκο, τους χορηγήθηκε συνδυασμός ερυθρομυκίνης με λακτοφερρίνη. Μετά από 15 ημέρες θεραπείας τα επίπεδα του στρεπτόκοκκου στην ομάδα που έλαβε το συνδυασμό των αντιβιοτικών με τη λακτοφερρίνη ήταν χαμηλότερα σε σχέση με την ομάδα που έλαβε μόνο τα αντιβιοτικά (Ajello et al., 2002).
  Η λακτοφερρίνη εμφανίζει βακτηριοκτόνο δράση απέναντι σε έναν αριθμό οργανισμών όπως Escherichia coli, ********** typhimurium, Shigella dysenteriae, Listeria monocytogenes, Bacillus stearothermophilus, Bacilus subtilis και
  Micrococcus luteus (Shah, 2000; Batish et al., 1988; Payne et al., 1990; Saito et al., 1991; Yamauchi et al., 1992). Όταν είναι σε συνδυασμό με τη λυσοζύμη, η λακτοφερρίνη είναι πιο ισχυρός βακτηριοστατικός παράγοντας ενάντια στους μικροοργανισμούς Pseudomonas aeruginosa, Listeria monocytogenes και Escherichia coli (Shah, 2000; Suzuki et al., 1989). Η λακτοφερρίνη έχει επίσης αντιμυκητιακή δράση κατά του Candida albicans (Jones et al., 1994).

  Καρδιαγγειακές ασθένειες


  Τα τελευταία χρόνια μελέτες έχουν συνδέσει την διατροφή με τρόφιμα υψηλού λίπους με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών (CVD). Επειδή οι
  CVD συνδέονται με έναν αριθμό άλλων παραγόντων όπως αυξημένη ηλικία, γενετικοί παράγοντες, καθιστική ζωή, παχυσαρκία, κατανάλωση αλκοόλ, η ποιότητα του διατροφικού λίπους θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Το γάλα αποτελείται από περισσότερα από 12 είδη λίπους όπως σφιγγολιπίδια, ελεύθερες στερόλες, χοληστερόλη και ελαϊκό οξύ (82). Πολλές μελέτες έχουν δέιξει ότι η πρόσληψη γάλακτος και των προϊόντων του μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο υπέρτασης (83-85).
  Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε μια ομάδα 20 υγιών ενήλικων ανδρών, μελετήθηκε κατά πόσο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και έχει ενισχυθεί με συμπλήρωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος θα μπορούσε να επηρεάσει τα λιπίδια του ορού και την αρτηριακή πίεση (82). Μετά από 8 εβδομάδες, τα επίπεδα της HDL ήταν υψηλότερα ενώ τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της συστολικής πίεσης χαμηλότερα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

  Γαστροεντερικές διαταραχές


  Ο ορός γάλακτος, τα συστατικά του και κάποια αμινοξέα όπως η γλουταμίνη εμφανίζουν κάποια λειτουργικότητα στο έντερο. Παράγοντες όπως τα γλυκομακροπεπτίδια παρουσιάζουν πρεβιοτική και/ή προβιοτική δράση και επίσης διεγείρουν την απελευθέρωση της χοληκυστοκίνης από τα εντερικά κύτταρα και αναστέλλουν τη δέσμευση τοξινών (DillarCJ et al., 2002). Η λακτόζη, ένα άλλο συστατικό του ορού γάλακτος μπορεί να υδρολυθεί ενζυμικά προς σχηματισμό γάλακτο-ολιγοσακχαριτών που χρησιμοποιούνται εύκολα από τα δισχιδοβακτήρια, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα (Shah, 2000). Σε μια μελέτη από τους Rosaneli et al. (2002), οι αρουραίου που τρεφόντουσαν με συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος παρουσίασαν μείωση 41% σε ελκώδεις αλλοιώσεις που προκλήθηκαν από κατάποση αιθανόλης, ενώ μείωση της τάξης του 71% παρατηρήθηκε μετά από επεναλαμβανόμενες δόσης ορού γάλακτος.

  Παχυσαρκία


  Ο ορός γάλακτος μπορεί να προσφέρει ένα διατροφικό πλεονέκτημα προς την επίτευξη μιας επιθυμητής σύστασης σώματος. Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να αποτελείται από 95% πρωτεΐνη, μετά την απομάκρυνση του λίπους και της λακτόζης, και να περιέχει πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες. Μελέτες δείχνουν ότι το ασβέστιο (Zemel et al., 2000;2002; Zemel, 2003; Carruth & Skinner,
  2001; Davies et al., 2000) και τα πολύτιμα μέταλλα που παρέχονται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα (Zemel et al., 2000; Zemel, 2003; Carruth & Skinner, 2001; Shi et al., 2001; lin et al., 2000) μειώνουν τη συσσώρευση σωματικού λίπους και επιταχύνουν την απώλεια βάρους και λίπους κατά τη διάρκεια ενεργειακού περιορισμού. Το ασβέστιο πιστεύεται ότι επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό καθώς το ενδοκυτταρικό ασβέστιο ρυθμίζει τον μεταβολισμό λιπιδίων των λιποκυττάρων και την αποθήκευση τριγλυκεριδίων (Zemel, 2003).
  Ο φυσιολογικός μηχανισμός με τον οποίο οι υψηλές προσλήψεις ασβεστίου μειώνουν την αποθήκευση λίπους στα λιποκύτταρα έχει διευκρινιστεί σε ανθρώπινα λιποκύτταρα και σε μοντέλα ποντικών από τους Zemel et al. (2000; 2003). Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ασβεστιοτροπικές ορμόνες (π.χ. παραθυρεοειδής ορμόνη, 1,25-(OH)2-D) που αποκρίνονται στις φτωχές σε ασβέστιο δίαιτες προωθούν την αποθήκευση λιπώδους ιστού και η καταστολή αυτών των ορμονών μέσω δίαιτας υψηλής σε ασβέστιο εμποδίζει την παχυσαρκία.

  Οστεοπόρωση


  Το γάλα έχει προταθεί ως θρεπτικό τρόφιμο που βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης λόγω της βιοδιαθεσιμότητας του σε ασβέστιο (Silverwood, 2003). Έρευνες ξεκίνησαν για να εξετάσουν τα διαφορετικά συστατικά του γάλακτος και να καθορίσουν αν κάποιο συγκεκριμένο είναι υπεύθυνο για τις οστεο-προστατευτικές επιδράσεις. Μελέτες τόσο in vitro όσο και σε μοντέλα ζώων έδειξαν ότι η βασική πρωτεΐνη γάλακτος (MBP), ένα συστατικό του ορού γάλακτος, έχει την ικανότητα να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των οστεοβλαστικών κυττάρων καθώς και να καταστέλλει την οστική επαναρρόφηση (Toba et al., 2000; Takada et al., 1996;1997). Η MBP προέρχεται από κλασματοποιημένο ορό γάλακτος μέσω ρητίνης ανταλλαγής κατιόντων. Η ολική συγκέντρωση της MBP είναι 98% και περιέχει λακοτφερρίνη, λακτοϋπεροξειδάση και άλλα δευτερεύοντα συστατικά. Αρκετές μελέτες σε αρουραίους έδειξαν ότι τόσο η πρωτεΐνη ορού γάλακτος όσο και η κλασματοποιημένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είχαν την ικανότητα να αυξάνουν την μηριαία αντοχή των οστών (Takada et al., 1997; Kato et al., 2000).

  Κλινικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για να προσδιορίσουν τις επιδράσεις της MBP στον οστικό μεταβολισμό (Toba et al., 2001; Aoe et al., 2001; Yamamura et al., 2001). Σε μια μελέτη των Toba et al. (2001), σε 30 υγιή άτομα δόθηκε ρόφημα που περιείχε 300 mg MBP. Μετά από16 ημέρες τα επίπεδα της οστεοκαλσίνης και του προπεπτιδίου του προκολλαγόνου τύπου Ι (PICP) αυξήθηκαν, υποδεικνύοντας αυξημένο σχηματισμό οστών. Η οστεοκαλσίνη και το PICP είναι βιοχημικοί δείκτες που απελευθερώνονται από τους οστεοβλάστες για να αξιολογήσουν το σχηματισμό οστών. Σε μια παρόμοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 33 υγιείς γυναίκες (Aoe et al., 2001), βρέθηκε ότι στην ομάδα που χορηγήθηκαν 40 mg MBP παρατηρήθηκε αυξημένη οστική πυκνότητα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Οι Yamamura et al. (2002), σε 30 γυναίκες χορήγησαν 40 mg MBP για μια περίοδο 6 μηνών και βρήκαν ότι αυξήθηκε σημαντικά η ακτινική οστική πυκνότητα.
 2. #2
  Advanced Bodybuilder
  Join Date
  12-05-09
  Posts
  1,169

  Default

  ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ

  NEW LONGEVITY BENEFITS OF WHEY PROTEIN

  September 2013

  By Will Brink  Many people think of whey protein as a supplement only used by athletes wanting to increase their muscle mass. But evolving research suggests the branched-chain amino acids (BCAAs) leucine, isoleucine, and valine and other fractions found in whey can mimic the longevity benefits of calorie restriction (CR)!
  Searching for CR-mimetics, scientists recently investigated the life span effects of a balanced amino acid mixture high in the branched chain amino acids found in whey.1,2 In keeping with earlier studies on other organisms,3,4 they found branched chain amino acids significantly increased life span in mice.2
  This ?superfood? provides all 18 amino acids, naturally occurring bioactive components such as immunoglobulins and lactoferrin, and a cysteine concentration over 4-fold higher than other proteins?all in a highly absorbable form.5-8 And whey is one of the greatest foods for maximizing glutathione,9,10 the endogenous antioxidant that quenches oxidative stress11,12 to inhibit diseases of aging.10,13-15
  In addition to expanding life span, whey has been found to reduce muscle wasting in the elderly, reduce the risk of diabetes, inhibit cancer development, and defend against cognitive decline.16-19
  Given all these benefits, whey has now been substantiated by significant science as a powerful super food in the quest for healthy longevity.

  Calorie Restriction Benefits?Without Starving!  It is surprising to learn that about 45% of older individuals in the general population?and 84% to 100% in residential care facilities?are not adequately nourished.1,20 This results from reduced appetite and food intake, impaired nutrient absorption, and age-related medical and social changes.20,21
  In particular, an insufficient intake of quality protein can lead to loss of muscle mass, reduced strength, decreased bone mass, low immunity, cognitive impairment, and delayed wound and surgery recovery. Low protein intake is a strong independent predictor of mortality in aging people.1,22 This problem leads to the functional decline known as frailty, a recognized geriatric syndrome.23
  A second unfortunate factor is that, although calorie restriction (CR) has been shown to have beneficial, health-and-longevity effects, long-term adherence requires a major commitment of will power?and its potential risks for the elderly have yet to be determined.24,25
  These two factors together?reducedprotein intake among the aging, and the unlikelihood that people will follow a CR regime?bring us to whey?s CR-mimetic effects. Providing the benefits of CR without a reduction in food intake has now become a hot area of investigation within gerontology. 25,26
  Whey is a potential solution. First, whey represents a high-quality protein supplement for aging persons?with a rich source of BCAAs to stimulate protein synthesis and inhibit protein breakdown.27,28
  Second, whey delivers CR benefits?playing pivotal roles in hormone secretion and action, intracellular signaling, and regulation of gene transcription and translation.1,2,29 Let?s review some of these longevity studies.

  CR Mimetic: Whey Can Add the Equivalent of Nearly 10 Human Years


  Scientists investigating calorie restriction mimetic compounds discovered that increasing the availability of the branched chain amino acids abundantly found in whey?leucine, isoleucine, and valine?increased life span in yeast (Saccharomyces cerevisiae).1,3
  Similarly, it was found that the most striking distinction common only to long-lived mutant varieties of Caenorhabditis elegans worms was their increased up-regulation of these same branched chain amino acids.1
  Then in a breakthrough study, scientists supplemented the diet of mice with a branched chain amino acids-enriched mixture of amino acids, similar to the composition of whey. The test mice received the mixture daily beginning at nine months of age, which is middle-aged for mice. There was no significant change in maximum life span for any of the mice in the study. However, the median life span was 774 days for the untreated controls, and 869 days for the whey supplemented mice?an increase of more than 12% after starting the protocol only in middle age!2
  In human terms, based on today?s life expectancy of 78.7 years,30 this median increase?even beginning supplementation only at midlife?translates to an additional 9.4 years of life!

  Whey Can Prevent Type II Diabetes?A Major Aging Disease!


  Scientists demonstrated that whey can reduce the risk of developing type II diabetes.16 Normally, a high-fat diet produces excessive weight gain, adiposity, and metabolic complications associated with higher risk for type II diabetes and fatty liver disease. Scientists placed mice on a high-fat diet for eleven weeks and gave one group 100 grams of whey protein per liter of drinking water (equivalent to approximately 12 grams for an average 165 pound human).
  With no other intervention, the whey-protein mice improved both their glucose tolerance and insulin sensitivity. They also maintained lower weight and greater percentage of lean body mass, compared to control mice consuming the same daily calories but without the added whey. The team concluded that whey protein boosted metabolic rate in the test group and may be beneficial in preventing the development of type II diabetes.16
  Another team found that whey remarkably decreases blood sugar without increasing insulin secretion. For non-diabetic individuals, taking protein along with oral glucose would normally decrease the usual rise in blood sugar. Researchers wondered whether whey protein could still lower blood glucose in humans diagnosed with insulin-resistant prediabetes?or whether, instead, their insulin resistance would blunt the hypoglycemic effect. 31
  They divided the human subjects into three groups according to level of insulin resistance. For eleven mornings, they gave 0,5, or 30 grams of protein (from whey protein concentrate) and canola oil to all participants along with doses of 50 grams of oral glucose.31
  Whey significantly reduced blood glucose levels in all three categories of insulin resistance?yet the rate of insulin secretion was not affected. They concluded that, despite very high levels of insulin resistance in some of the individuals, whey was still able to decrease blood sugar levels.31

  What You Need to Know


  Whey: The New CR Powerhouse


  • Although whey is often viewed simply as a protein source, emerging evidence indicates that the branched-chain amino acids (BCAAs) and other fractions found in whey act as a calorie restriction-mimetic.
  • Studies on middle-aged animals demonstrate that supplementing with the branched chain amino acids and other components in whey increase median life span by up to the equivalent of 9.6 years in human terms!
  • This effect is modulated along typical CR pathways?boosting mitochondrial biogenesis, reactive oxygen species (ROS) defense, cell signaling, and expression of sirtuin 1 (SIRT1)?the mammalian longevity gene CR.
  • Whey constituents increase median, but not maximum, life span?indicating disease prevention at work. And whey?s protection against age-related diseases has been separately confirmed.
  • Whey offers an ideal supplement to secure calorie restriction?s life extension benefits?without the rigors of a low calorie regime.  Whey Maintains Youthful Weight and Lean Body Mass

  In 2013, scientists reviewed many previous studies and concluded that the evidence supports the use of whey as a therapeutic treatment for obesity.32 Specifically, the study team concluded that:
  ?Whey protein, via bioactive peptides and amino acids generated during gastrointestinal digestion, enhances the release of several hormones?that lead to reduced food intake and increased satiety.?32
  In a host of studies?all with similar conclusions?scientists have investigated pathways through which the proteins, peptides, and minerals in whey boost satiety, influence glucose homeostasis, and optimize leanbody mass.33-37
  The branched chain amino acids play an essential role in supporting lean muscle mass,especially among older adults.13,38 One trial compared diets high in leucine?abundant in whey?to calorie-equivalent diets high in carbohydrate. After 16 weeks, the leucine group lost 6.8 pounds more in total body weight, 7 pounds more in body fat?but lost 1.5 pounds less in lean body mass!39

  Block Age-Related Muscle Loss and Muscle Wasting

  Approximately 30% of people aged 60 or over have sarcopenia, age-related muscle-wasting that increases the risk of falls and disability.40 By sparing and synthesizing muscle, whey blocks this process.41,42 (This mimics the proven sarcopenia-delaying effects of calorie restriction.43)
  The most metabolically active branched chain amino acid in whey is leucine, which promotes muscle synthesis by activating a signaling pathway in muscle that modulates the body?s anabolic drive.44-48 Aging muscle becomes resistant to leucine stimulation, but taking leucine with meals (or in leucine-rich whey) can overcome this aging deficit, stimulating muscle synthesis.46-50
  Cachexia is a clinical wasting syndrome characterized by progressive loss of weight, muscle, and strength.51 Increased calorie intake doesn?t help.51 Cachexia can occur with cancer, AIDS, rheumatoid arthritis, and various chronic or malignant diseases?and is a major cause of death.
  Because whey has among the highest biological values?meaning absorption, use, and retention?of any other protein source, it attenuates catabolic wasting by boosting muscle mass.5-7,52,53
  One study involving HIV-positive men given whey found dramatic increases in glutathione, with most subjects reaching ideal body weight.54
  Aging individuals may also benefit from whey?s ability to promote bone formation and suppress bone resorption.55

  Whey?s Multiple Anti-Aging Benefits


  This highest-quality of all protein sources delivers the wide spectrum of anti-aging effects provided by a calorie restriction (CR) diet, without the need for the willpower of long-term starvation. (See figure 2)
  Among the many anti-aging benefits of whey are:

  • Mitochondrial biogenesis2
  • Bone growth55
  • Muscle support13,38
  • Hypoglycemic effect16,31
  • Anticancer defense56-58
  • Antioxidant enhancement10
  • Anti-inflammatory protection69
  • Anti-hypertensive effect60
  • Anti-microbial activity8
  • Cholesterol reduction60
  • Mood balance66
  • Cognitive function67
  • Reduced sarcopenia41,42  Whey Protein Inhibits Development of Cancer Cells

  Animal studies have demonstrated that whey is superior to other dietary proteins for suppression of cancer development.56-58
  This benefit is attributed to whey?s high content of cystine/cysteine and gamma-glutamylcysteine dipeptides?used for synthesis of glutathione?giving whey its rare ability to raise levels of glutathione.9,10 Glutathione is well-known to destroy reactive oxygen species?but it also detoxifies carcinogens and ensures a competent immune system!56
  Studies show that whey?s tumor prevention is accompanied by enhanced glutathione levels, spleen lymphocyte proliferation, phagocytosis, and activity of natural killer, T helper, and cytotoxic T cells.56
  And the whey component lactoferrin powerfully inhibits tumors by various pathways, including inducing apoptosis, blocking angiogenesis, modulating carcinogen-metabolizing enzymes, and possibly by scavenging iron.56

  Whey Component Uniquely Modulates Iron for Broad Health Benefits


  Lactoferrin is a minor fraction of whey (see figure 1). Its unique ability to modulate iron?up or down as needed?in different tissues provides a remarkably broad range of health benefits that contribute to whey?s life extension effects.
  Extensive scientific research demonstrates that, through its wide network of modulatory effects, lactoferrin:

  • Kills dangerous microbes86,87
  • Nurtures beneficial bacteria88
  • Binds iron to prevent free radicals89,90
  • Optimizes blood-iron levels86,91
  • Inhibits cancer cells86,92
  • Enhances intestinal absorptive cells93 and maturation of dendritic cells94
  • Boosts immunity94
  • Enhances gene transcription95,96
  • Reduces inflammation86,97
  • Combats obesity98

  It?s no wonder scientists have described the whey protein lactoferrin as ?multifunctional!?86

  Unique Protein Subfractions Modulate the Origins of Cardiovascular Disease

  Figure 1: Whey Proteins are the Healthy Constituent of Milk.
  The protein component of milk is composed of 20% whey and 80% casein.
  The whey fraction is made up of various protein components that each have their own unique benefits.6

  Cardiovascular disease is the leading cause of mortality in Western society, and the two main contributing factors are hypertension (high blood pressure) and dyslipidemia (elevated LDL/reduced HDL).59
  Recent research demonstrates that whey-based peptides reduce both of these risk factors through various pathways.60,61 And food-derived peptides are considered far safer than anti-hypertension drugs.
  Several whey peptides?including alpha-lactalbumin and beta-lactoglobulin?exhibit opioid-like activity. Endogenous opioid peptides have shown promise as blood-pressure modulators.60
  And limited evidence suggests whey?s lactoferrin helps modulate platelet binding.60
  Casein protein raises cholesterol?but whey protein shows the opposite effect!60,61 Two-generation feeding of rats with sphingolipids?a type of phospholipid found in whey?decreased blood cholesterol levels by about 30%!60 How? Scientists speculate whey inhibits synthesis of cholesterol in the liver.61
  Research also demonstrated a marked lowering of LDL cholesterol in rats given whey, which may be mediated through a decrease in VLDL (very low-density lipoprotein) fractions.60
  Extremely interesting was the fact that reduction of LDL-cholesterol was not seen in animals fed amino acid mixtures that were identical in profile to whey protein?showing the benefits of whey are specific to its unique protein subfractions as opposed to its amino acid profile alone.61
  Clearly, compounds in whey have cardioprotective effects that go beyond those of its amino acid profile!

  Whey Defends Against Neurocognitive Decline During Aging


  Serotonin levels in the body can decline with age.62,63 The rate of the brain?s serotonin synthesis normally depends on its concentration oftryptophan, serotonin?s essential amino acid precursor.64,65 Reinforcing this, dietary intake of tryptophan has been found to relieve depression and stress.66
  A double-blind, placebo-controlled study indicated that whey?s alpha-lactalbumin increases the plasma ratio of tryptophan. And in subjects assessed as highly vulnerable to stress, this whey fraction raised brain serotoninactivity and coping ability and improved mood under stress.66
  Memory performance can decline under chronic stress, believed to result partially from reduced brain serotonin. In a double-blind, placebo-controlled study, whey significantly improved memory-test performance in stress-vulnerable subjects.67
  Also, because it boosts glutathione levels,9,10 whey may protect against various age-related diseases?including neurocognitive disorders.13-19, 66-68
  A 2012 review suggested that the peptides and alpha-lactalbumin found in whey may help protect against age-related cognitive decline and dementia during aging.68

  Whey Components Protect Gastrointestinal Tissue and Boost Beneficial Bacteria


  Because whey raises glutathione levels, it protects tissue against damage caused by inflammation.69,70 Lower levels of antioxidants?including glutathione?are associated with inflammatory bowel disease (IBD).71
  Also, glutamine is a preferred fuel source for support of epithelial cells lining the small intestine. It is rapidly utilized by tissues during catabolic states, such as gastrointestinal dysfunction among children.72
  Dietary components that act as prebiotics can improve balance and persistence of beneficial colonic bacteria by providing substrates (growth surfaces). Whey lactose can be converted to galactooligosaccharides?indigestible ingredients that create a substrate that specifically enhances growth of bifidobacteria.73 These and other bacteria protect the intestine by secreting antimicrobial substances, modulating immune response, and influencing metabolic activities.74,75
  In rats, the whey component alpha-lactalbumin showed dose-dependent protection against gastric injury caused by alcohol or stress.76 Researchers concluded that whey may help prevent gastric mucosal injury, ulcers, and other gastrointestinal pathologies?avoiding the need for antiulcer drugs, and their risks.76

  Whey Proteins Rejuvenate and Optimize Immune Function!


  Figure 2: Functional Properties of Whey.
  Whey proteins provide a diverse array of functional properties that produce beneficial effects on many different biological processes and organ systems.6

  Whey uniquely fortifies the overall immune system?so broadly that it?s remarkable!8
  Major and minor whey fractions are established immune-enhancing constituents that modulate a full range of immune functions, including destruction of pathogens and elimination of toxins.8,77,78
  Whey supplementation significantly improves primary and secondary antibody responses to a variety of vaccines.79
  A key immunity pillar is the cell-mediated, adaptive immune system, which?through clonal expansion (proliferation)?builds up a pool of antigen-reactive bodies.8,77 Whey was found in an array of studies to be superior to other commercially available protein sources in improving adaptive immune reactivity.14,80-82
  Mice supplemented with whey produced higher levels of white blood cells, lymphocytes, and cytokines?resulting in greater immune responsiveness and reduced infection severity.8,82
  The antibody-mediated, humoral immune system needs to quickly produce antibodies in response to foreign microorganisms. Several studies found that, compared to other protein sources?soy, casein, wheat, corn, egg white, fish, beef, or spirulina maxima?whey proteins much more substantially boost production of both humoral immune response and antibodies.14,82,83 In fact, in some instances,the response was nearly five times greater than with other protein sources!14

  Glutathione
  is the centerpiece of immune protection against endogenously created oxidative stress as well as that from exogenous sources such as pollution, toxins, exercise, and ultraviolet light exposure.11 And as mentioned, whey can greatly increase glutathione levels.9,10
  An example of a condition characterized by glutathione deficiency?and greater oxidative stress?is HIV infection. Fortunately, whey supplements have been shown to dramatically increase glutathione levels in those with HIV!54

  http://www.lifeextension.com/Magazine/2013/9/New-Longevity-Benefits-of-Whey-Protein/Page-01
  http://www.lifeextension.com/Magazine/2013/9/New-Longevity-Benefits-of-Whey-Protein/Page-02
  http://www.lifeextension.com/Magazine/2013/9/New-Longevity-Benefits-of-Whey-Protein/Page-03
  http://www.lifeextension.com/Magazine/2013/9/New-Longevity-Benefits-of-Whey-Protein/Page-04  References  1. Valerio A, D?Antona G, Nisoli E. Branched-chain amino acids, mitochondrial biogenesis, and healthspan: an evolutionary perspective. Aging (Albany NY). 2011 May;3(5):464-78.
  2. D?Antona G, Ragni M, Cardile A, et al. Branched-chain amino acid supplementation promotes survival and supports cardiac and skeletal muscle mitochondrial biogenesis in middle-aged mice. Cell Metab. 2010 October;12(4):362-72.
  3. Alvers AL, Fishwick LK, Wood MS, Hu D, Chung HS, Dunn WA, and Aris JP. Autophagy and amino acid homeostasis are required for chronological longevity in Saccharomyces cerevisiae. Aging Cell. 2009;8:353-69.
  4. Fuchs S, Bundy JG, Davies SK, Viney JM, Swire JS, and Leroi AM. A metabolic signature of long life in Caenorhabditis elegans. BMC Biol. 2010;8:14.
  5. Yal?in AS. Emerging therapeutic potential of whey proteins and peptides. Curr Pharm Des. 2006;12(13):1637-43.
  6. Krissansen GW. Emerging health properties of whey proteins and their clinical implications. J Am Coll Nutr. Dec. 2007;26(6):713S-23S.
  7. Vegarud GE, Langsrud T, Svenning C. Mineral-binding milk proteins and peptides; occurrence, biochemical and technological characteristics. Br J Nutr. 2000;84(Suppl 1):S91-8.
  8. Available at: http://www.innovatewithdairy.com/SiteCollectionDocuments/Mono_Immunity_0304.pdf. Accessed June 12, 2013.
  9. Kent KD, Harper WJ, Bomser JA. Effect of whey protein isolate on intracellular glutathione and oxidant-induced cell death in human prostate epithelial cells. Toxicol In Vitro. 2003 Feb;17(1):27-33.
  10. Bounous G, Gervais F, Amer V, Batist G, Gold P. The influence of dietary whey protein on tissue glutathione and the diseases of aging. Clin Invest Med. 1989;12:343-9.
  11. Townsend DM, Tew KD, Tapiero H. The importance of glutathione in human disease. Biomed Pharmacother. 2003 May-Jun;57(3-4):145-55.
  12. Wu G, Fang YZ, Yang S, Lupton JR, Turner ND. Glutathione metabolism and its implications for health. J Nutr. 2004 Mar;134(3):489-92.
  13. Katsanos CS, Chinkes DL, Paddon-Jones D, Zhang XJ, Aarsland A, Wolfe RR. Whey protein ingestion in elderly persons results in greater muscle protein accrual than ingestion of its constituent essential amino acid content. Nutr Res. 2008 Oct;28(10):651-8.
  14. Bounous G, Batist G, Gold P. Immunoenhancing property of dietary whey protein in mice: role of glutathione. Clin Invest Med. 1989 Jun;12(3):154-61.
  15. Currais A, Maher P. Functional consequences of age-dependent changes in glutathione status in the brain. Antioxid Redox Signal. 2013 Feb 5. [Epub ahead of print]
  16. Shertzer HG, Woods SE, Krishan M, Genter MB, Pearson KJ. Dietary whey protein lowers the risk for metabolic disease in mice fed a high-fat diet. J Nutr. 2011 Apr 1;141(4):582-7.
  17. Paddon-Jones D, Short KR, Campbell WW, Volpi E, Wolfe RR. Role of dietary protein in the sarcopenia of aging. Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1562S-6S.
  18. Pepe G, Tenore GC, Mastrocinque R, Stusio P, Campiglia P. Potential anticarcinogenic peptides from bovine milk. J Amino Acids. 2013;2013:939804.
  19. Markus CR, Olivier B, de Haan EH. Whey protein rich in alpha-lactalbumin increases the ratio of plasma tryptophan to the sum of the other large neutral amino acids and improves cognitive performance in stress-vulnerable subjects. Am J Clin Nutr. 2002 Jun;75(6):1051-6.
  20. Visvanathan R, and Chapman IM. Undernutrition and anorexia in the older person. Gastroenterol Clin North Am. 2009;38:393-409.
  21. Ahmed T, and Haboubi N. Assessment and management of nutrition in older people and its importance to health. Clin Interv Aging. 2010;5:207-16.
  22. Chapman IM. Nutritional disorders in the elderly. Med Clin North Am. 2006;90:887-907.
  23. Ahmed N, Mandel R, and Fain MJ. Frailty: An emerging geriatric syndrome. Am J Med. 2007;120:748-53.
  24. Heilbronn LK, de Jonge L, Frisard MI, et al. Effect of 6-month calorie restriction on biomarkers of longevity, metabolic adaptation, and oxidative stress in overweight individuals: A randomized controlled trial. JAMA. 2006;295:1539-48.
  25. Ingram DK, Roth GS. Glycolytic inhibition as a strategy for developing calorie restriction mimetics. Exp Gerontol. 2011;46:148-54.
  26. Ingram DK, Zhu M, Mamczarz J, et al. Calorie restriction mimetics: an emerging research field. Aging Cell. 2006 Apr;5(2):97-108.
  27. Solerte SB, Gazzaruso C, Bonacasa R, et al. Nutritional supplements with oral amino acid mixtures increases whole-body lean mass and insulin sensitivity in elderly subjects with sarcopenia. Am J Cardiol. 2008;101:69E-77E.
  28. Available at: http://www.encognitive.com/files/Potential%20benefits%20of%20improved% 20protein%20intake%20in%20older%20people.pdf. Accessed June 12, 2013.
  29. Nair KS, Short KR. Hormonal and signaling role of branched-chain amino acids. J Nutr. 2005 Jun;135(6 Suppl):1547S-52S.
  30. Available at: http://www.cdc.gov/nchs/fastats/lifexpec.htm. Accessed June 12, 2013.
  31. Lan-Pidhainy X, Wolever TM. The hypoglycemic effect of fat and protein is not attenuated by insulin resistance. Am J Clin Nutr. 2010 Jan;91(1):98-105.
  32. Jakubowicz D, Froy O. Biochemical and metabolic mechanisms \by which dietary whey protein may combat obesity and type 2 diabetes. J Nutr Biochem. 2013 Jan;24(1):1-5.
  33. Hall WL, Millward DJ, Long SJ, Morgan LM. Casein and whey exert different effects on plasma amino acid profiles, gastrointestinal hormone secretion and appetite. Br J Nutr. 2003;89:239-48.
  34. Pal S, Ellis V. The acute effects of four protein meals on insulin, glucose, appetite and energy intake in lean men. Br J Nutr. 2010;104:1241-8.
  35. Veldhorst MA, Nieuwenhuizen AG, Hochstenbach-Waelen A, et al. Dose-dependent satiating effect of whey relative to casein or soy. Physiol Behav. 2009;96:675-82.
  36. Bowen J, Noakes M, Trenerry C, Clifton PM. Energy intake, ghrelin, and cholecystokinin after different carbohydrate and protein preloads in overweight men. J Clin Endocrinol Metab. 2006;91:1477-83.
  37. Baer DJ, Stote KS, Paul DR, Harris GK, Rumpler WV, Clevidence BA. Whey protein but not soy protein supplementation alters body weight and composition in free-living overweight and obese adults. J Nutr. 2011;141:1489-94.
  38. Dangin M, Boirie Y, Guillet C, Beaufrere B. Influence of the protein digestion rate on protein turnover in young and elderly subjects. J Nutr. 2002 Oct;132(10):3228S-33S.
  39. Available at: http://www.usdec.org/files/PDFs/2008Monographs/WeighWeightManagement_English.pdf . Accessed June 13, 2013.
  40. Doherty TJ. Invited review: Aging and sarcopenia. J Appl Physiol. 2003. 95(4):1717-27.
  41. Graf S, Egert S, Heer M. Effects of whey protein supplements on metabolism: evidence from human intervention studies. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2011 Nov;14(6):569-80.
  42. Paddon-Jones D, Sheffield-Moore M, Katsanos CS, Zhang XJ, Wolfe RR. Differential stimulation of muscle protein synthesis in elderly humans following isocaloric ingestion of amino acids or whey protein. Exp Gerontol. 2006 Feb;41(2):215-9.
  43. McKiernan SH, Colman RJ, Lopez M, et al. Caloric restriction delays aging-induced cellular phenotypes in rhesus monkey skeletal muscle. Exp Gerontol. 2011 January;46(1):23-9.
  44. Paddon-Jones D, Short KR, Campbell WW, Volpi E, Wolfe RR. Role of dietary protein in the sarcopenia of aging. Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1562S-6S.
  45. Koopman R, Verdijk L, Manders RJ, et al. Co-ingestion of protein and leucine stimulates muscle protein synthesis rates to the same extent in young and elderly lean men. Am J Clin Nutr. 2006 Sep;84(3):623-32.
  46. Dardevet D, Sornet C, Balage M, Grizard J. Stimulation of in vitro rat muscle protein synthesis by leucine decreases with age. J Nutr. 2000 Nov;130(11):2630-5.
  47. Katsanos CS, Kobayashi H, Sheffield-Moore M, Aarsland A, Wolfe RR. A high proportion of leucine is required for optimal stimulation of the rate of muscle protein synthesis by essential amino acids in the elderly. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2006 Aug;291(2):E381-7.
  48. Fujita S, Dreyer HC, Drummond MJ, et al. Nutrient signalling in the regulation of human muscle protein synthesis. J Physiol. 2007 Jul 15;582(Pt 2):813-23.
  49. Dreyer HC, Drummond MJ, Pennings B, et al. Leucine-enriched essential amino acid and carbohydrate ingestion following resistance exercise enhances mTOR signaling and protein synthesis in human muscle. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2008 Feb;294(2):E392-400.
  50. Fujita S, Volpi E. Amino acids and muscle loss with aging. J Nutr. 2006 Jan;136(1 Suppl):277S-80S.
  51. Morley JE, Thomas DR, Wilson MM. Cachexia: pathophysiology and clinical relevance. Am J Clin Nutr. 2006 Apr;83(4):735-43.
  52. Hack V, Schmid D, Breitkreutz R, et al. Cystine levels, cystine flux, and protein catabolism in cancer cachexia, HIV/SIV infection, and senescence. FASEB J. 1997 Jan;11(1):84-92.
  53. Dillon EL, Basra G, Horstman AM, et al. Cancer cachexia and anabolic interventions: a case report. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2012 Dec;3(4):253-63.
  54. Bounous G, Baruchel S, Falutz J, Gold P. Whey proteins as a food supplement in HIV-seropositive individuals. Clin Invest Med. 1993 Jun;16(3):204-9.
  55. Aoe S, Toba Y, Yamamura J, et al. Controlled trial of the effects of milk basic protein (MBP) supplementation on bone metabolism in healthy adult women. Biosci Biotechnol Biochem. 2001;65:913-8.
  56. Parodi PW. A role for milk proteins and their peptides in cancer prevention. Curr Pharm Des. 2007;13(8):813-28.
  57. McIntosh GH, Regester GO, Le Leu RK, Royle PJ, Smithers GW. Dairy proteins protect against dimethylhydrazine-induced intestinal cancers in rats. J Nutr. 1995 Apr;125(4):809-16.
  58. Tsuda H, Sekine K, Ushida Y, et al. Milk and dairy products in cancer prevention: focus on bovine lactoferrin. Mutat Res. 2000 Apr;462(2-3):227-33.
  59. Available at: http://www.cdc.gov/features/vitalsigns/cardiovasculardisease/. Accessed June 14, 2013.
  60. Available at: http://usdec.files.cms-plus.com/Publications/CardioHealth_English.pdf. Accessed June 14, 2013.
  61. Zhang X, Beynen AC. Lowering effect of dietary milk-whey protein v. casein on plasma and liver cholesterol concentrations in rats. Br J Nutr. 1993 Jul;70(1):139-46.
  62. Meltzer CC, Smith G, DeKosky ST, et al. Serotonin in aging, late-life depression, and Alzheimer?s disease: the emerging role of functional imaging. Neuropsychopharmacology. 1998 Jun;18(6):407-30.
  63. Meltzer CC, Price JC, Mathis CA, et al. Serotonin 1A receptor binding and treatment response in late-life depression. Neuropsychopharmacology. 2004 Dec;29(12):2258-65.
  64. Fernstrom JD, Wurtman RJ. Brain serotonin content: physiological dependence on plasma tryptophan levels. Science. 1971;173:149-52.
  65. Fernstrom JD, Wurtman RJ. Brain serotonin content: physiological regulation by plasma neutral amino acids. Science. 1972;178:414-6.
  66. Markus CR, Olivier B, Panhuysen GE, et al. The bovine protein alpha-lactalbumin increases the plasma ratio of tryptophan to the other large neutral amino acids, and in vulnerable subjects raises brain serotonin activity, reduces cortisol concentration, and improves mood under stress. Am J Clin Nutr. 2000 Jun;71(6): 1536-44.
  67. Markus CR, Olivier B, de Haan EH. Whey protein rich in alpha-lactalbumin increases the ratio of plasma tryptophan to the sum of the other large neutral amino acids and improves cognitive performance in stress-vulnerable subjects. Am J Clin Nutr. 2002 Jun;75(6):1051-6.
  68. Camfield DA, Owen L, Scholey AB, Pipingas A, Stough C. Dairy constituents and neurocognitive health in ageing. Br J Nutr. 2011 Jul;106(2):159-74.
  69. Chatterton DE, Nguyen DN, Bering SB, Sangild PT. Anti-inflammatory mechanisms of bioactive milk proteins in the intestine of newborns. Int J Biochem Cell Biol. 2013 May 6.
  70. Rahman I, MacNee W. Oxidative stress and regulation of glutathione in lung inflammation. Eur Respir J. 2000 Sep;16(3):534-54.
  71. Buffinton GD, Doe WF. Depleted mucosal antioxidant defences in inflammatory bowel disease. Free Radic Biol Med. 1995;19:911-8.
  72. Duggan C, Stark AR, Auestad N, et al. S. Collier. 2004. Glutamine supplementation in infants with gastrointestinal disease: a randomized, placebo-controlled pilot trial. Nutrition.2004;20:752-6.
  73. Walzem RL, Dillard CJ, German JB. Whey components: millennia of evolution create functionalities for mammalian nutrition: What we know and what we may be overlooking. Crit Rev Food Sci Nutr. 2002;42:353-75.
  74. Fioramonti J, Theodorou V, Bueno L. Probiotics: what are they? What are their effects on gut physiology? Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2003;17:711-24.
  75. Teitelbaum JE, Walker WA. Nutritional impact of pre- and probiotics as protective gastrointestinal organisms. Annu Rev Nutr 2002;22:107-38.
  76. Matsumoto H, Shimokawa Y, Ushida Y, Toida T, Hayasawa H. New biological function of bovine alpha-lactalbumin: Protective effect against ethanol- and stress-induced gastric mucosal injury in rats. Biosci Biotechnol Biochem. 2001 May;65(5):1104-11.
  77. Cross M L, Gill HS. Immunomodulatory properties of milk. Brit J Nutr. 2000;84:S81-9.
  78. Clare DA, Swaisgood HE. Bioactive milk peptides: A prospectus. J Dairy Sci. 2000;83:1187-95.
  79. Low PPL, Rutherford KJ, Gill HS, Cross ML. Effect of dietary whey protein concentrate on primary and secondary antibody responses in immunized BALB/C mice. Int Immunopharmacol. 2003;3:393-401.
  80. Bounous G, Kongshavn PA, Gold P. The immunoenhancing property of dietary whey protein concentrate. Clin Invest Med. 1988 August;11(4):271-8.
  81. Bounous G, Papenburg R, Kongshavn PA, Gold P, Fleiszer D. Dietary whey protein inhibits the development of dimethylhydrazine induced malignancy. Clin Invest Med. 1988;11(3)213-7.
  82. Ford JT, Wong CW, Colditz IG. Effects of dietary protein types on immune responses and levels of infection with Eimeria vermiformis in mice. Immunol Cell Biol 2001;79(1):23-8.
  83. Bounous G, Kongshavn PA. Differential effect of dietary protein type on the B-cell and T-cell immune responses in mice. J Nutr. 1985;115(11):1403-8.
  84. McCay CM, Crowel MF. Prolonging the life span. Scientific Monthly. 1934 Nov;39(5):405-14.
  85. McCay CM, Crowell MF, Maynard LA. The effect of retarded growth upon the length of life span and upon the ultimate body size. Nutrition. 1935;5:155-71.
  86. Ward PP, Paz E, Conneely OM. Multifunctional roles of lactoferrin: a critical overview. Cell Molecul Life Sci. 2005;62,2540-8.
  87. Wakabayashi H, Yamauchi K, Takase M. Inhibitory effects of bovine lactoferrin and lactoferricin B on Enterobacter sakazakii. Biocontrol Sci. 2008;13:29-32.
  88. Liepke C, Adermann K, Raida M, et al. Human milk provides peptides highly stimulating the growth of bifidobacteria. Eur J Biochem. 2002;269:712-8.
  89. Okazaki Y, Kono I, Kuriki TJ, et al. Bovine lactoferrin ameliorates ferric nitrilotriacetate-induced renal oxidative damage in rats. Clin Biochem Nutr. 2012 Sep;51(2):84-90.
  90. Raghuveer TS, McGuire EM, Martin SM, et al. Lactoferrin in the preterm infants? diet attenuates iron-induced oxidation products. Pediatr Res. 2002;52:964-72.
  91. Shoji H, Oguchi S, Shinohara K, et al. Effects of iron-unsaturated human lactoferrin on hydrogen peroxide-induced oxidative damage in intestinal epithelial cells. Pediatr Res. 2007;61:89-92.
  92. Iigo M, Shimamura M, Matsuda E, et al. Orally administered bovine lactoferrin induces caspase-1 and interleukin-18 in the mouse intestinal mucosa: a possible explanation for inhibition of carcinogenesis and metastasis. Cytokine. 2004;25:36-44.
  93. Oguchi S, Walker WA, Sanderson IR. Iron saturation alters the effect of lactoferrin on the proliferation and differentiation of human enterocytes (Caco-2 cells). Biol Neonate. 1995;67:330-9.
  94. Spadaro M, Caorsi C, Ceruti P, et al. Lactoferrin, a major defense protein of innate immunity, is a novel maturation factor for human dendritic cells. FASEB J. 2008;22:2747-57.
  95. Ashida K, Sasaki H, Suzuki YA, Lonnerdal B. Cellular internalization of lactoferrin in intestinal epithelial cells. Biometals. 2004;17:311-5.
  96. Garre C, Bianchi-Scarra G, Sirito M, et al. Lactoferrin binding sites and nuclear localization in K562(S) cells. J Cell Physiol. 1992;153:477-82.
  97. Tung YT, Chen HL, Yen CC, et al. Bovine lactoferrin inhibits lung cancer growth through suppression of both inflammation and expression of vascular endothelial growth factor. J Dairy Sci. 2013 Apr;96(4):2095-106.
  98. Ono T, Murakoshi M, Suzuki N, et al. Potent anti-obesity effect of enteric-coated lactoferrin: decrease in visceral fat accumulation in Japanese men and women with abdominal obesity after 8-week administration of enteric-coated lactoferrin tablets. Br J Nutr. 2010 Dec;104(11):1688-95.
  99. Maher P. Modulation of multiple pathways involved in the maintenance of neuronal function during aging by fisetin. Genes Nutr. 2009 Sep 10.
  100. Sadruddin S, Arora R. Resveratrol: biologic and therapeutic implications. J Cardiometab Syndr. 2009 Spring;4(2):102-6.
  101. Joseph JA, Fisher DR, Cheng V, Rimando AM, Shukitt-Hale B. Cellular and behavioral effects of stilbene resveratrol analogues: implications for reducing the deleterious effects of aging. J Agric Food Chem. 2008 Nov 26;56(22):10544-51.
  102. Salas A, Subirada F, Perez-Enciso M, et al. Plant polyphenol intake alters gene expression in canine leukocytes. J Nutrigenet Nutrigenomics. 2009;2(1):43-52.
  103. Ruiz PA, Braune A, Holzlwimmer G, Quintanilla-Fend L, Haller D. Quercetin inhibits TNF-induced NF-kappaB transcription factor recruitment to proinflammatory gene promoters in murine intestinal epithelial cells. J Nutr. 2007 May;137(5):1208-15.
  104. Widlansky ME, Duffy SJ, Hamburg NM, et al. Effects of black tea consumption on plasma catechins and markers of oxidative stress and inflammation in patients with coronary artery disease. Free Radic Biol Med. 2005 Feb 15;38(4):499-506.

 3. #3
  Senior Bodybuilder Leo 11's Avatar
  Join Date
  27-06-11
  Location
  Cyprus
  Posts
  14,561

  Default

  εβγαλε η γλωσσα μου μαλλια να λεω σε αυτό το φορουμ πως η whey δεν είναι απλα ένα συμπλήρωμα φαγητού...είναι ορος γαλακτος και εχει εξαιρετικα ψηλη βιολογικη αξια...και αμα του φερθουμε και εξυπνα (το που και ποτε να τον καταναλώνουμε) μπορει να τον εκμεταλλευτεί και ωραια το σωμα μας!!!

  Δεν ξερω αν οι ερευνες αυτές εχουν καποια δοση υπερβολης αλλα σιγουρα ο ορος γαλακτος (και όχι σκευασματα που εχουν ότι ναναι μεσα και βαζουν στην ετικετα whey) είναι ωφέλιμος σε πολλες καταστασεις
  Βιάστηκες να φύγεις...Σου εύχομαι γλυκό καιρό και καλά κυνήγια να έχεις. Κράτησε μου ενα καρτέρι δίπλα σου...Όπως παλιά...
  sanguine tuo...

 4. #4
  Senior Bodybuilder Δεσμώτης's Avatar
  Join Date
  17-05-15
  Posts
  4,607

  Default

  Εκει το σχημα με την υδρολιμενη μ εχασε λιγο αλλα γενικα αρκετα ενημερωτικο!!Που χαθηκες εσυ βρε?!
  Long long way to the top
  Long way down if you fall
  And it's a long way back if you get lost

 5. #5
  Advanced Bodybuilder
  Join Date
  12-05-09
  Posts
  1,169

  Default

  Μπαίνω σχεδόν κάθε μέρα στο φόρουμ και ρίχνω μια ματιά αλλά δεν έχω και πολύ χρόνο να ποστάρω.

 6. #6
  New Member DimitrisTrikala's Avatar
  Join Date
  14-03-16
  Location
  Trikala city
  Posts
  35

  Default

  Δεν εχω δοκιμασει εως τωρα ποτε πρωτεινη ορου γαλακτος και δυσκολα το βλεπω να δοκιμαζω. Συνεχιζω με ασπραδια που μ αρεσουν κιολας.
  Ολα ειναι στο μυαλο
  Ελεγξε το μυαλο σου &
  Θα ελεγχεις το σωμα σου.

 7. #7
  Senior Bodybuilder Secret of Steel's Avatar
  Join Date
  07-01-16
  Posts
  2,289

  Default

  Κάτι ήξερε αυτός που το έφτιαξε χαχαχαχαχαχαχαχαχα

  Attachment 28709

 8. #8
  Senior Bodybuilder Leo 11's Avatar
  Join Date
  27-06-11
  Location
  Cyprus
  Posts
  14,561

  Default

  Quote Originally Posted by Secret of Steel View Post
  Κάτι ήξερε αυτός που το έφτιαξε χαχαχαχαχαχαχαχαχα

  Attachment 28709
  χαχαχαχα...η φωτο σου δε φαινεται
  Βιάστηκες να φύγεις...Σου εύχομαι γλυκό καιρό και καλά κυνήγια να έχεις. Κράτησε μου ενα καρτέρι δίπλα σου...Όπως παλιά...
  sanguine tuo...

 9. #9
  Senior Bodybuilder Leo 11's Avatar
  Join Date
  27-06-11
  Location
  Cyprus
  Posts
  14,561

  Default

  Quote Originally Posted by DimitrisTrikala View Post
  Δεν εχω δοκιμασει εως τωρα ποτε πρωτεινη ορου γαλακτος και δυσκολα το βλεπω να δοκιμαζω. Συνεχιζω με ασπραδια που μ αρεσουν κιολας.
  ωραιος...αλλα δεν καταλαβα την σχεση του ενός με του αλλου...δεν απαγορευεται να τρως ασπράδια και να εχεις και ορο γαλακτος στη διατροφή σου
  Βιάστηκες να φύγεις...Σου εύχομαι γλυκό καιρό και καλά κυνήγια να έχεις. Κράτησε μου ενα καρτέρι δίπλα σου...Όπως παλιά...
  sanguine tuo...

 10. #10
  Senior Bodybuilder Δεσμώτης's Avatar
  Join Date
  17-05-15
  Posts
  4,607

  Default

  Πηγες πρωτεινης και μαλιστα υψηλης βιολογικης αξιας.Τα ασπραδια μπορεις να τα κανεις με πολλους τροπους και να χεις ενα ωραιο πιατο(αν και προσωπικα μ αρεσει και προτιμω το ολοκληρο αυγο η εστω οταν τα τρωω να υπαρχει και ολοκληρο αυγο+κροκος) και η πρωτεινη επισης συνδυαζεται με πολλους τροπους και σε πολλες συνταγες για να απολαυσεις χωρις τυψεις και με λειτουργικοτητα στην διατροφη σου γλυκα πιατα και νοστιμιες!(δεν μ αρεσει να πινω shake αλλα σε συνταγες με χιλια!).Απο κει και περα το αρθρο μιλαει για τις περαιτερω χρησεις και εφαρμογες της.That s it.So simple
  Long long way to the top
  Long way down if you fall
  And it's a long way back if you get lost

 11. #11
  Senior Bodybuilder Secret of Steel's Avatar
  Join Date
  07-01-16
  Posts
  2,289

  Default

  Last edited by Secret of Steel; 02-04-16 at 14:41.

 12. #12

  Default

  Ενα εξαιρετικο αρθρο που αξιζει να διαβαστει απο ολους!!
  "Να θυμάστε ότι αυτό που κάνετε είναι κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν τη δύναμη της θέλησης ή την αποφασιστικότητα να πραγματοποιήσουν. Χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από τη σωματική μας δύναμη για να χτίσουμε και να σμιλέψουμε το σώμα μας. Χρειάζεται και μια τεράστια ποσότητα πνευματικής δύναμης, και αυτό είναι που οι υπόλοιποι άνθρωποι πραγματικά ζηλεύουν. Πάρτε το ως κοπλιμέντο, διότι ξεχωρίζετε μέσα σε ένα πλήθος ακολούθων."

  "Just remember that you are doing something that so few people in the world have the will power or determination to do. It takes much more than physical strength for us to build and sculpt our bodies. It takes an enormous amount of mental strength as well, and that's what people are truly jealous of. Take it as a compliment, for you stand out in a crowd full of followers."

  "You got a dream, you gotta protect it. If people can't do something themselves, they wanna tell you that you can't do it. If you want something, go get it. Period." ~ Chris Gardner

 13. #13
  Junior Bodybuilder Lari1981's Avatar
  Join Date
  04-10-17
  Location
  Θεσσαλονικη
  Posts
  107

  Default

  Φανταστικο αρθρο,και αποστομωση σε ολους οσους καθονται μαζι μου σαν παρεα,οι οποιοι με κοιταζουν σαν εξωγηινο,οταν τους μιλαω για συμπληρωματα κλπ,κλπ,και η αυταπαρνηση;η ετοιμολογια;η αποριψη;η ακομα ακομα οτι τα γνωριζουν ολα;οτι ειναι σκευασματα του διαβολου...και δηθεν ο σπαραγμος στο τελος (οτι,μην τα παιρνεις αυτα,θα χεις.προβληματα αργοτερα)τα μπυρονια και τα ρουμια που χουν μπροστα τους δεν τα βλεπουν!!!και η εγκυμναση της μπακας τους δεν τους πειραζει...κατα τα αλλα,η πρωτεινουλα τα φταιει για ολα...
  Last edited by Lari1981; 21-07-18 at 08:02.

 14. #14
  Junior Bodybuilder unlimited's Avatar
  Join Date
  25-10-10
  Posts
  156

  Default

  εξαιρετικό άρθρο!

 15. #15
  Junior Bodybuilder ShreddingInProgress's Avatar
  Join Date
  05-08-18
  Posts
  120

  Default

  Συμφωνω με οσα διαβασα, αλλα οταν λεμε η πρωτεινη κανει καλο εννοουμε η αγευστη η αυθεντικη, αν εχει μεσα 15 γλυκαντικα που ουτε ξερω να τα διαβαζω, δε θα το λεγα κ τοσο... πχ σουκραλοζες, ασπαρταμες κλπ ειναι στο οριο των καρκινογονων ουσιων

 16. #16

  Default

  Quote Originally Posted by ShreddingInProgress View Post
  αν εχει μεσα 15 γλυκαντικα που ουτε ξερω να τα διαβαζω, δε θα το λεγα κ τοσο... πχ σουκραλοζες, ασπαρταμες κλπ ειναι στο οριο των καρκινογονων ουσιων
  Δεν υπαρχει καμια επιστημονικη υποσταση σε αυτο που λες.
  "Να θυμάστε ότι αυτό που κάνετε είναι κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν τη δύναμη της θέλησης ή την αποφασιστικότητα να πραγματοποιήσουν. Χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από τη σωματική μας δύναμη για να χτίσουμε και να σμιλέψουμε το σώμα μας. Χρειάζεται και μια τεράστια ποσότητα πνευματικής δύναμης, και αυτό είναι που οι υπόλοιποι άνθρωποι πραγματικά ζηλεύουν. Πάρτε το ως κοπλιμέντο, διότι ξεχωρίζετε μέσα σε ένα πλήθος ακολούθων."

  "Just remember that you are doing something that so few people in the world have the will power or determination to do. It takes much more than physical strength for us to build and sculpt our bodies. It takes an enormous amount of mental strength as well, and that's what people are truly jealous of. Take it as a compliment, for you stand out in a crowd full of followers."

  "You got a dream, you gotta protect it. If people can't do something themselves, they wanna tell you that you can't do it. If you want something, go get it. Period." ~ Chris Gardner

 17. #17
  Junior Bodybuilder ShreddingInProgress's Avatar
  Join Date
  05-08-18
  Posts
  120

  Default

  Quote Originally Posted by Musclemar View Post
  Δεν υπαρχει καμια επιστημονικη υποσταση σε αυτο που λες.

  Οποιος ξερει παιρνει καθαρη πρωτεινη χωρις τεχνητα γλυκαντικα

 18. #18
  Pumping Iron
  Join Date
  26-04-09
  Location
  Athens, Greece.
  Posts
  540

  Default

  Quote Originally Posted by ShreddingInProgress View Post
  Οποιος ξερει παιρνει καθαρη πρωτεινη χωρις τεχνητα γλυκαντικα
  Χάνουμε λίγο είναι αλήθεια σε συστατικά όταν παίρνουμε με γεύσεις, Ωστόσο αυτό που χάνουμε είναι πολύ λίγο και χρειάζεται λίγη γεύση στην διατροφή μας.
  Ιδανικά συμφωνώ μαζί σου ότι το καλύτερο είναι η άγευστη, ωστόσο πρακτικά και μικρή είναι η διαφορά και δεν έχει υπάρξει τελικά συσχέτιση των γλυκαντικών που λες με τον καρκίνο.

 19. #19
  Forum Team Mazda 6's Avatar
  Join Date
  18-02-06
  Location
  Chania, Crete, Greece.
  Posts
  19,170

  Default

  Quote Originally Posted by ShreddingInProgress View Post
  Οποιος ξερει παιρνει καθαρη πρωτεινη χωρις τεχνητα γλυκαντικα
  Τρως βιολογικό κοτόπουλο μεγαλωμένο σε φάρμα cage free, no antibiotics ever, no hormones ever και ταΐσμενο με vegan GMO free τροφή;!
  Άχι και χιόνι να 'μουνα στα όρη του Αλικάμπου,
  να λιώνω να ποτίζουνται τα λούλουδα του κάμπου...

  Αλίκαμπος, Αποκόρωνας, Χανιά, Κρήτη!!!

 20. #20
  New Member
  Join Date
  06-12-15
  Posts
  79

  Default

  Ωραίο άρθρο αλλά ...
  Παραπληροφόρηση ως προς την οστεοπόρωση .
  Υπερβολική ποσότητα πρωτείνης μειώνει την οστική μάζα και δημιουργεί μακροχρόνια οστεοπόρωση .
  Ξάξτε το καλύτερα.
  Εντάξει η whey έχει ασβέστιο αλλά χρειάζονται και επαρκείς ποσότητες D,μαγνησίου και K για να απορροφηθεί και να αντικαταστήσει ότι χάνεται από τα οστά.
  Για αυτό οι δοσολογίες πρωτείνης π.χ 2 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους δεν είναι για όλους

 21. #21

  Default

  Quote Originally Posted by TEOKOS View Post
  Ωραίο άρθρο αλλά ...
  Παραπληροφόρηση ως προς την οστεοπόρωση .
  Υπερβολική ποσότητα πρωτείνης μειώνει την οστική μάζα και δημιουργεί μακροχρόνια οστεοπόρωση .
  Ξάξτε το καλύτερα.
  Εντάξει η whey έχει ασβέστιο αλλά χρειάζονται και επαρκείς ποσότητες D,μαγνησίου και K για να απορροφηθεί και να αντικαταστήσει ότι χάνεται από τα οστά.
  Για αυτό οι δοσολογίες πρωτείνης π.χ 2 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους δεν είναι για όλους
  Αυτη εδω η εξαμηνη μελετη ειχε ως συμπερασμα το αντιθετο απο αυτο που λες:

  Επηρεάζει Η Λήψη Υψηλής Πρωτεϊνης Τα Κόκκαλα;

  Το συμπερασμα ηταν πως η διατροφη υψηλη σε πρωτεινες δεν ειχε καμια επιδραση στην οστικη πυκνοτητα ολοκληρου του σωματος.
  "Να θυμάστε ότι αυτό που κάνετε είναι κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν τη δύναμη της θέλησης ή την αποφασιστικότητα να πραγματοποιήσουν. Χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από τη σωματική μας δύναμη για να χτίσουμε και να σμιλέψουμε το σώμα μας. Χρειάζεται και μια τεράστια ποσότητα πνευματικής δύναμης, και αυτό είναι που οι υπόλοιποι άνθρωποι πραγματικά ζηλεύουν. Πάρτε το ως κοπλιμέντο, διότι ξεχωρίζετε μέσα σε ένα πλήθος ακολούθων."

  "Just remember that you are doing something that so few people in the world have the will power or determination to do. It takes much more than physical strength for us to build and sculpt our bodies. It takes an enormous amount of mental strength as well, and that's what people are truly jealous of. Take it as a compliment, for you stand out in a crowd full of followers."

  "You got a dream, you gotta protect it. If people can't do something themselves, they wanna tell you that you can't do it. If you want something, go get it. Period." ~ Chris Gardner

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Βιολογική Πρωτεϊνη Ορού Γάλακτος (Whey)
  By OmoTMT in forum Συμπληρώματα Διατροφής Bodybuilding
  Replies: 8
  Last Post: 18-09-19, 19:47
 2. Γλουταμινη,BCAA,πρωτεΐνη γαλακτος όρου
  By dinkat2002 in forum Συμπληρώματα Διατροφής Bodybuilding
  Replies: 10
  Last Post: 15-07-15, 21:35
 3. Πρωτεϊνη Ορού Γάλακτος
  By marion dion in forum Συμπληρώματα Διατροφής Bodybuilding
  Replies: 18
  Last Post: 13-12-11, 21:18
 4. Πρωινή Αερόβια και Πρωτεϊνη Ορού Γάλακτος?
  By giakoumis91 in forum Συμβουλές Για Νέους Με Το Bodybuilding
  Replies: 0
  Last Post: 01-10-10, 21:33
 5. ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΣΟΓΙΑΣ VS ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
  By steve_ier in forum Διατροφή Για Bodybuilding & Fitness
  Replies: 0
  Last Post: 20-05-07, 11:45

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
All times are GMT +3. The time now is 06:36.
Powered by vBulletin® Version 4.2.2
Copyright © 2019 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
© Bodybuilders.gr - Greek Bodybuilding