Οποιος ενδιαφερεται για ενα πραγματικα εξαιρετικο συστατικο που εχει πισω του χρονια ιστοριας οφελιμων επιδρασεων για την υγεια μας, αξιζει να ριξει μια ματια στον κουρμουμα (turmeric)!!

Είναι ένα μπαχαρικό που έχει αναγνωριστεί από καιρό για τις "φαρμακευτικές" του ιδιότητες, έχει ενδιαφέρον τόσο από τον ιατρικό / επιστημονικό κόσμο όσο και από τους λάτρεις της μαγειρικής, καθώς είναι η κύρια πηγή της πολυφαινόλης κουρκουμίνης.

Βοηθά στη διαχείριση των οξειδωτικών και φλεγμονωδών συνθηκών, του μεταβολικού συνδρόμου, της αρθρίτιδας, του άγχους και της υπερλιπιδαιμίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών που προκαλούνται από την άσκηση και του μυικού πιασίματος, ενισχύοντας έτσι την ανάκαμψη και την απόδοση σε αθλουμένους.

Επιπλέον, μια σχετικά χαμηλή δόση του συμπλόκου μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία για άτομα που δεν έχουν κάποια διάγνωση.

Τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη μπορούν να αποδοθούν στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του.


Η λήψη κουρκουμίνης από μόνη της δεν οδηγεί στα σχετικά οφέλη για την υγεία λόγω της κακής βιοδιαθεσιμότητάς της, η οποία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην κακή απορρόφηση, στον ταχύ μεταβολισμό και στην ταχεία εξάλειψη.

Υπάρχουν όμως πολλά συστατικά που μπορούν να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα. Για παράδειγμα, η πιπερίνη είναι το κύριο ενεργό συστατικό του μαύρου πιπεριού και, όταν συνδυάζεται σε ένα σύμπλεγμα με κουρκουμίνη, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα κατά 2000%.

Η κουρκουμίνη σε συνδυασμό με ενισχυτικούς παράγοντες παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Σκοπός αυτής της ανασκόπησης είναι να παράσχει μια σύντομη επισκόπηση της πληθώρας των ερευνών σχετικά με τα οφέλη της κουρκουμίνης για την υγεία.

Όλη η αξιολόγηση βρίσκεται εδώ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/