Καλησπέρα και από εμένα. Eίπα και εγώ να αναφέρω την εμπειρία μου επί του θέματος.
Disclaimer: Αρχικά να πω ότι δεν έχω καμία σχέση με ορθοπεδική και Ιατρική γενικότερα. Αυτά που θα γράψω είναι προσωπικές εμπειρίες και έρευνα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση και γνώμη ενός γιατρού.
Ιστορικό: Οκτώμβρη του 2018 και μετά από σήκωμα πολλών κιλών και έκθεση σε κρύο ( ιδρωμένος στο μπαλκόνι ) ξυπνάω και δεν μπορώ να κουνήσω το κεφάλι μου με μουδιάσματα στο αριστερό χέρι. Ακτινογραφία, μαγνητική. Κήλη στον αυχένα α5-α6 να πατάει νωτιαίο και να "τσακίζει" την αριστερή ρίζα τελείως. Και πάμε τώρα
Νευροχειρούργος 1: " Έχεις 3 μήνες να το σκεφτείς για χειρουργείο. Μετά θα είναι πολύ αργά..."
Νευροχειρούργος 2: "Σε 15 μερές μπορεί να είσαι τετραπληγικός"
Ορθοπεδικος1 (φίλος γιατρός): "Είναι πολύ άσχημη η εικόνα σου αλλά μπορούμε να περιμένουμε λίγο". Μου προτείνει 2 νευροχειρουργούς δικούς του
Νευρ3: "7/10 νευροχειρουργούς θα σου πούνε για χειρουργείο. Εγώ θα σε πάω συντηριτικά. Θα αλλάξεις τα πάντα. Τρόπο που κάθεσαι, σ3χ, συνήθειες. Βάρη κομμένα για αρκετό καιρό. Θα σου δώσω κορτιζόνη και θα σε έχω με κολάρο για 1 μήνα. Ασκήσεις για να μην ατροφήσουν οι μύες του αυχένα και μετά βλέπουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να το παλέψουμε"
Νευρ4: "Μπαίνεις χειρουργείο τώρα. Θα το μετανιώσεις αν δεν το κάνεις"
Φυσικοθεραπευτής1-3: "Παλεψέ το συντηριτικά. Όχι βάρη για λίγο καιρό, προσέχουμε τις κινήσεις μας και το παρακολουθούμε".
Ορθοπεδικός2: "Μην κάνεις τίποτα. Αφού δεν έχεις τρελούς πόνους μπορύμε να περιμένουμε."
Όπως καταλαβαίνετε το έψαξα πάρα πολύ και διάλεξα τον Νευροχειρουργό 3. Οι πόνοι και τα μουδιάσματα έφυγαν και μετά από έξι μήνες πιάνω τα πρώτα μου αλτηράκια. Με πολύ λίγα κιλά, πολλές επαναλήψεις και άρχιζα να βάζω τα πρώτα μου γραμμάρια μυικής μάζας ξανά. Περνάνε άλλοι 4 μήνες (Αύγουστος 2019) και κάνω ξανά μαγνητική. Την πάω στον Νευρ3. Άφωνος.
"Η κήλη σου έχει μαζευτεί πάνω από 80%. Έχω καιρό να δω τέτοια διαφορά". Έβγαλε φωτο το πριν και το μετά για να "την λέει" σε συναδέλφους που επιμένουν σε χειρουργεία. Μου τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσω να προσέχω ( για πάντα ) αλλά μπορώ να επιστρέψω πιο δυναμικά στο γυμναστηρίο αποφεύγοντας τα πολλά κιλά και κάποιες ασκήσεις επίπονες για την αυχενική περιοχή.
Σήμερα: Σήμερα συνεχίζω το γυμναστήριο μου αλλά έχω αλλάξει ριζικά τον τρόπο που συνήθιζα να γυμνάζομαι. Αντί για split προπονήσεις κάνω full body που είναι χωρισμένο σε superset. Οι επαναλήψεις σταθερά 20 με εξαίρεση στα πόδια ( το squat απαγορεύεται στην κλασσική του εκτέλεση και λόγω των πολλών κιλών το αποφεύγω ) για να κρατάω τα κιλά χαμηλά. Μέχρι σήμερα δεν με έχει ξαναπιάσει πόνος μούδιασμα ή κάτι που να με θορυβήσει. Ετοιμάζομαι από Σεπτέμβρη για την χρονιαία μου μαγνητική.
Συμπεράσματα: Η συγκεκριμένη πάθηση ταλαιπωρεί γιατρούς και ασθενείς γιατί δεν είναι κάτι στάνταρ. Στην περίπτωση μου όλοι συμφωνούσαν ότι η μαγνητική είναι χάλια και "χρήζει χειρουργείου" αλλά η εικόνα μου ήταν άψογη. Δεν πονούσα, είχε φύγει και η δυσκαψία στον αύχενα και όλα φαίνονταν φυσιολογικά. Ένας φυσικοθεραπευτής συγκεκριμένα μου είχε πει: "Εσένα θα χειρουργήσουνε αγόρι μου, όχι την μαγνητική σου. Δεν μας νοιάζει πόσο χάλια δείχνει αλλά εσύ πως φαίνεσαι". Προς το παρών πάω καλά. Συνεχίζω να προσέχω και να το παρακολουθώ. Ποτέ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο χειρουργείου αλλά σύμφωνα με τον Νευροχειρουργό 2 έπρεπε να ήμουν στο κρεβάτι εδώ και 2 μιση χρόνια και σύμφωνα με τον Νευρ3 δεν θα το κάνω ποτέ. Ο ορθοπεδικός 1 μου λέει σε περίπου 10 χρόνια ίσως χρειαστείς δισεκτομή. Το συμπέρασμα είναι ότι κανείς δεν ξέρει γιατί όπως είπα δεν είναι κάτι στάνταρ. Όπως καλύτερα από όλους ξέρουμε κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Όπως ισχύει για την διατροφή ισχύει και για τις κήλες.
Φόρμουλα που ακολούθησα:
Οδηγίες γιατρού:
1. Κορτιζόνη ( αν θυμάμαι καλά για 16 μέρες ) και κολάρο για έναν μήνα που τελικά έγινε 1 μιση.
2. Άλλαξα καρέκλα στο γραφείο και
3. σήκωσα την οθόνη του υπολογιστή για να μην κάμπτω τον αυχένα μου.
4. Ένα ημίσκληρο κλασσικό μαξιλάρι τόσο λεπτό ώστε Α) Να είναι ίσιος ο αυχένας όταν είμαι ανάσκελα και Β) να ξαπλώνω στο πλάι διπλώνοντας το και να είναι και πάλι ίσιος ο αυχένας.
5. Ύπνος με κολάρο ( ακόμα και σήμερα )
6. Διαλείματα και διατάσεις στον αυχένα στην διάρκεια της ημέρας ( ειδικά όταν κάθομαι στο γραφείο )
7. ΑΠΟΦΥΓΉ ΒΆΡΩΝ
8. ΠΟΤΈ ΞΑΝΆ ΜΗΧΑΝΉ
9. Ιδανική θέση στο αμάξι για να μειώνονται οι κραδασμοί
EXTRA ΔΙΚΆ ΜΟΥ:
1. Φαρμεκευτική κάνναβη ( RAW ). Υπογλώσσια κάποιες σταγόνες και μερικές για επάλλειψη της περιοχής
2. Καταπολέμηση άγχους
3. Κόψιμο τσιγάρου ( 40 μέρες το έκοψα αλλά ξέρω ότι θα βοηθήσει. Προς το παρών δεν έχω γνώμη )
4. Καθημερινή άσκηση. Έστω λίγο περπάτημα και διατάσεις
5. Καυτά μπάνια ειδικά στην περιοχή
6. Μασάζ κάθε εβδομάδα (κλασσικό απλό)
Από εκεί και πέρα ακούω το σώμα μου. Αν νιώσω κάποια ενόχληση θα αποφύγω τα βάρη και θα κάνω χαλαρά λάστιχα για παράδειγμα. Σημειώνω τα κιλά που παίζω και ανεβάζω τα σετ ή τον χρόνο εκτέλεσης για να προοδέψω.
Άνθρωποι με κήλες: Θα εκπλαγείται πόσοι έχουν κάποια κήλη. Κάποια παραδείγματα που μου έκαναν εντύπωση ήταν μια οικογενειακή μας φίλη που είχε 2 στον αυχένα και 1 στην μέση στα 50 της υπέρβαρη. Συνέχιζε να καβαλά την μηχανή της λες και είναι 20 και όταν την έπιανε κάποια έξαρση (συνήθως στον αυχένα) έβαζε κολάρο και επαίρνε κορτιζόνη. ΟΧΙ! Δεν σας λέω να πάτε εκεί αλλά αυτό το έκανε από τα 30 της που της είπανε θα μείνεις ανάπηρη αν δεν κάνεις χειρουργείο. Ο άλλος που μου έκανε εντύπωση ήταν ο
Γιώργος Τουλιάτος που το αναφέρει στο (εξαιρετικό) βιβλίο του "Διατροφολογία, ασκησεολογία, φαρμακοδιέγερση, Στο άθλημα της σωματοδόμησης". Είχε κήλη στον αυχένα και ανέφερε ότι τον ταλαιπωρεί κάθε χρόνο. Επιμένει και αυτός με την σειρά του στην άψογη τεχνική, στον χρόνο της αρνητικής φάσης και στα λίγα κιλά.
Επίλογος: Αυτά από εμένα. Ελπίζω να βοήθησα έστω και έναν άνθρωπο. Ξέρω είναι τρομακτικό και απαίσιο αλλά εν τέλει είναι η έλλειψη γνώσης και η καταστροφολογία που φέρνουν οι ειδικοί. Δεν σας κρύβω ότι όταν το έμαθα για δύο εβδομάδες έκλαιγα και πίστευα ότι η ζωή μου καταστράφηκε. Είδα και μία (τέλειααα) ψυχολόγο που με βοήθησε πολύ. Θα μου άρεσε να κάνω μια άρση θανάτου ή ένα σκουώτ με 100kg αλλά χαίρομαι που ξυπνάω και κοιμάμαι υγιής και απολαμβάνω την νέα μου φυσική κατάσταση και πασχίζω το ίδιο για τους νέους (ρεαλιστικούς λόγω του προβλήματος) στόχους μου. Ένα όμορφο και καλλίγραμμο σώμα. Χωρίς πόνο και δυνατό, να εξυπηρετεί τις ανάγκες μου, να μου δίνει αυτοπεποίθηση.
Υγεία σε όλους εύχομαι ολόψυχα. Έχει γίνει μια απλή ευχή για τους περισσότερους αλλά πραγματικά σήμερα που θα ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας, χαρίστε 5 λεπτά στον εαυτό σας, χωρίς κινητό και χωρίς να σας αποσπάει κάποιος την προσοχή και σκεφτείται πόσο τυχεροί είμαστε που απολαμβάνουμε ένα υγίες σώμα. Εύχομαι να είναι έτσι για όλους τους ανθώπους της γης

Bookmarks