Ψυχολογία & Bodybuilding - Εισαγωγή Στο Αθλητικό Οραματισμό.
by Kostas Marangopoulos, M.Sc., CPT
Παραθετω ενα αρθρο που ειχα γραψει το 2010 σχετικα με τον οραματισμο ως μερος της αθλητικης ψυχολογιας, κατι που πιστευω ακραδαντα οτι μπορει να εχει δυναμικα αποτελεσματα και στην προπονηση και στο συνολο της συμπεριφορας μας.
---------------------------
Visualization ή αλλιώς «οραματισμός» είναι μια νοητική τεχνική με την οποία χρησιμοποιώντας τη δύναμη της φαντασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτά που επιθυμούμε να επιτύχουμε στη ζωή μας. Είναι μια πάρα πολύ ισχυρή μέθοδος, η οποία έχει πολλά ωφέλη, νοητικής ενίσχυσης και εφαρμογής της θέλησης μας.
Με την πρακτική εφαρμογή του οραματισμού (που θα εξηγήσουμε αργότερα) μπορούμε να επηρρεάσουμε την εξελιξη μιας κατάστασης, είτε αυτή ειναι στην καθημερινή μας ζωή είτε στη δουλεία μας, και βεβαίως στο γυμναστήριο και τη σωματική μας κατάσταση.
Ίσως να σας ακούγονται κινέζικα όλα αυτά αλλά συνεχίστε την ανάγνωση, θα σας λυθούν όλες οι απορίες.
Η κατανόηση του σημαντικού ρόλου του νου στην αθλητική συμπεριφορά μας είναι ίσως ένα από τα πιό σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία των στόχων μας εντός αλλά και εκτός γυμναστηρίου. Πολλοί από εμάς είναι γνώστες της σημασίας του να επιτυγχάνουμε στόχους μεθοδικά και με τη βοήθεια του υποσυνείδητου. Η χρήση του οραματισμού όμως, ίσως να είναι μια απο τις ύστατες τεχνικές επιτυχημένης «νοητικής προπόνησης».
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον οραματισμό για να θέσουμε κάποιους συγκεκριμένους στόχους στο υποσυνείδητο μας. Η τεχνική είναι πάρα πολύ απλή. Με λίγα λόγια, σε ένα μέρος με ησυχία και χωρίς ενοχλήσεις που να αποσπούν την προσοχή μας, κλείνουμε τα μάτια μας και δημιουργούμε ορισμένες εικόνες. Φανταζόμαστε με άλλα λόγια τα επιθυμητά αποτελέσματα πού έχουμε βάλει εώς στόχο για τη σωματική μας διάπλαση.
Καθώς βρισκόμαστε στην κατάσταση αυτή και με κλειστά μάτια, δημιουργούμε το όραμα του σώματος και των μυών που θέλουμε να έχουμε. Με την σωστή επανάληψη της φαντασίωσης αυτής ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με το συνδυασμό δυνατών συναισθημάτων, μπορούμε να κάνουμε το υποσυνείδητο μας να αποδεχτεί αυτές τις εικόνες του ιδανικού σώματος ως αληθινές. Αυτό σαν αποτέλεσμα θα μας βοηθήσει στο να αλλάξουμε αρνητικές συμπεριφορές και συνήθειες οι οποίες μας απέτρεπαν από το να φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων μας.
Ο οραματισμός έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου ως μια από τις πιο δυνατές μεθόδους αθλητικής ψυχολογίας. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες από προπονητές ολυμπιακών αθλητών με μεγάλη επιτυχία.
«Εάν θέλετε να επιτύχετε ένα στόχο πρέπει πρώτα να «δείτε την επιτυχία» στο νου σας πρωτού πράγματι να έχει επιτευχθέι» - ZigZiglar
Παρά όμως την επιτυχία της τεχνικής του οραματισμού, πολλόι σίγουρα νομίζουν ότι μια τέτοια τεχνική δεν λειτουργεί πραγματικά και οτι είναι χάσιμο χρόνου, χωρίς καμία εφαρμογή για την επίτυχια στη μυική ανάπτυξη και το bodybuilding.
Να είστε σίγουροι οτι η τεχνική του οραματισμού είναι μια πάρα πολύ αποτελεσματική μέθοδος που έχει περάσει από δεκαετιές δοκιμασίας σε πολλά επίπεδα και εχει χρησιμοποιηθεί από τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου, αθλητικά και μη.
Ο μεγάλος Arnold Schwarzenegger όταν άρχισε γυμναστική με βάρη σε νεαρή ηλικία, έκοβε αποκόματα από αμερικάνικα περιοδικά bodybuilding και τα κολλούσε στον τοίχο του. Τα κοίταζε πρωι/βράδυ και φανταζόταν τον εαυτό του να έχει το σώμα του ειδώλου του, Reg Park. Όσο μεγάλωνε, φανταζόταν τον εαυτό του να είναι στη σκηνή και να κερδίζει το Mr. Universe. Οραματιζόταν οτι θα ταξίδευε στην Αμερικη και οτι μια μέρα θα έπερνε μέρος σε ταινίες του Hollywood χάρη στη μυική του ανάπτυξη. Νομιζω οτι τα αποτελεσματα μιλανε απο μονα τους. Ο νεαρος Αρνολτ ειχε ενα σωμα που εμοιαζε παρα πολυ σε σχημα με αυτο του Reg Park, ηταν ο πιο νεαρος νικητης του Mr Universe, πολλαπλος νικητης του Mr Olympia και ο μεγαλυτερος αστερας του Hollywood.
Ήταν όλα αυτά μια απλη συγγυρια ή μια προβλεπομενη εξελιξη επιτευξης στοχων χαρη στη χρησιμοτητα του οραματισμου?
O ίδιος έχει πει στην αυτοβιογραφία του οτι αυτή η τεχνικη του οραματισμου που εμαθε απο μια τοσο μικρη ηλικια, επαιξε τον πιο σημαντικο ρολο επιτυχιας στην αθλητικη του καριερα και αργοτερα στην καριερα του ως ηθοποιος. Σχεδον απο τη μερα που αρχισε να γυμναζεται, αρχισε να μαθαινει για τη δυναμη του νου και πως επηρεαζει τη σωματικη αναπτυξη. Η ψυχολογια, επαιξε λοιπον εναν παρα πολυ δυνατο ρολο στη ζωη του.
Ο Αρνολντ πρωτα κερδιζε τους αγωνες στο μυαλο του, και υστερα στην πραγματικοτητα επι σκηνης.
Οι επιστήμονες της Σοβιετικής Ένωσης άρχισαν να δίνουν μεγαλη έμφαση στην αθλητική ψυχολογία και τον οραματισμο τη δεκαετία του 70. Όπως είναι γνωστό ήταν μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές δυνάμεις της εποχής. Τις τελευταίες 2 δεκαετίες μαλιστα η χρήση του οραματισμού έχει επικυρωθέι και επιστημονικά. Υπάρχουν αρκετές έρευνες πάνω στο θέμα οι οποίες χρειάζονται όμως πολύ χώρο για ανάπτυξη. Το θέμα παραμένει όμως οτι έχει αποδειχτεί πλέον οτι ο οραματισμός αθλητικών πράξεων και ασκήσεων ενεργοποιεί μέρη του εγκεφάλου που βελτιώνουν την απόδοση.
Όπως ανέφερα και πιο πάνω, μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους οραματισμού είναι η εξάσκηση μιας αθλητικης πραξης στο νου μας. Έρευνες αποδεικνύουν οτι η εξασκηση ενος στοχου μεσα στο μυαλο μας και στη φαντασια μας, φτανει σε αποτελεσματικοτητα την αληθινη εξασκηση στην πραγματικοτητα.
Πως μπορουμε να χρησιμοποιησουμε λοιπον τον οραματισμο στο γυμναστηριο;
Με τη βοηθεια του οραματισμου μπορουμε να φανταστουμε τον εαυτο μας να εκτελει δυσκολες ακησεις (οπως το σκουωτ ή οι αρσεις θανατου) με τελεια τεχνικη και απολυτη επιτυχια. Ενα πεντάλεπτο οραματισμού μόνο πριν την προπόνηση μας ή μερικές ώρες πριν μπορει να μας προετοιμασει ψυχολογικα και σαν αποτελεσμα σωματικα για επιτυχια, οταν ερθει η ωρα της προπονησης.
Ειναι μια τεχνικη που μπορει επισης να μας βοηθησει να αυξησουμε τα κιλα που σηκωνουμε στις βασικες (και μη) ασκησεις. Δε μιλαμε ποτε βεβαια για υπερογκα κιλα που ειναι εξωπραγματικα των δυνατοτητων μας. Παντα μεσα στα πλαισια της λογικης και με βαση τις προηγουμενες προπονησεις μας. Μπορουμε επισης να την χρησιμοποιησουμε για να αυξησουμε την ενταση μιας προπονησης, οραματιζοντας τον εαυτο μας οτι εχουμε μεγαλα αποθεματα ενεργειας και δυναμης πριν ενα συγκεκριμενο σετ.
Ισως η πιο σημαντικη εφαρμογη της τεχνικης ειναι η φαντασιωση του σωματος που θελουμε να φτιαξουμε. Οπως και ο νεαρος Αρνολντ, ετσι και εμεις μπορουμε να φανταστουμε οτι εχουμε το σωμα των ονειρων μας. Κλεινοντας τα ματια μας σε ενα ησυχο περιβαλλον, φανταζομαστε τον εαυτο μας με το σωμα που θελουμε να φτιαξουμε.
Δημιουργουμε με αλλα λογια μια εικονα ενος ιδανικου σωματος για εμας. Πρεπει παντα να εχουμε μια απολυτως συγκεκριμενη εικονα στο νου μας του σωματος που θελουμε να φτασουμε. Εαν πηγαινουμε στο γυμναστηριο χωρις να εχουμε εναν συγκεκριμενο στοχο, τοτε γυμναζομαστε κατα το μεγαλυτερο μερος ασκοπα και χανουμε το χρονο μας. Οπως το πλοιο που αποπλειε, πρεπει να ξερει ακριβως τι ροτα θα παρει και ποιος ειναι το επομενο λιμανι του. Χωρις συγκεκριμενες οδηγιες ταξιδιου και χωρις εναν χαρτη, το πλοιο ή θα παραμεινει στασιμο ή πολυ απλα θα πλεει χωρις να γνωριζει κανεις που πηγαινει.
Μια αλλη πολυ σημαντικη χρηση ειναι ο οραματισμος της συμπεριφορας μας. Μπορουμε να φανταστουμε το εαυτο μας να τρωει σωστα, να ετοιμαζει τα γευματα που πρεπει χωρις σαβουρες και παντα στη σωστη ωρα. Φανταζομαστε τον εαυτο μας να τρωμε το καθε γευμα στην ωρα του και με τις σωστες αναλογιες πρωτεινων, υδατανθρκαων και λιπων.
Η βασικη προυποθεση εδω ειναι οτι δεν πρεπει να βαζουμε ορια στο τι μπορουμε να επιτυχουμε. Το μυαλο μας ειναι οτι πιο δυνατο υπαρχει στο συμπαν. Με σωστη εφαρμογη των τεχνικων αυτων, υπομονη και εκμαθηση, ειμαστε σε θεση να επιτυχουμε οποιοδηποτε στοχο θεσουμε.
Στο βιβλίο Peak Performance ο συγγραφεας του, Charles Garfield παρουσίασε μια παρα πολυ σημαντικη ερευνα που εγινε απο Σοβιετικους επιστημονες αθλητικης αποδοσης. Η ερευνα εξετασε την επιδραση της νοητικης εξασκησης (και του οραματισμου μαζι) σε 4 διαφορετικα γκρουπ παγμοσμίου φημης αθλητων, πριν τους Ολυμπιακους αγωνες του 1980. Τα 4 γκρουπ ηταν χωρισμενα ως εξης:
1ο Γκρούπ: 100% Σωματικής Εξάσκησης
2ο Γκρούπ: 75% Σωματικής Εξάσκησης, 25% Νοητικής Εξάσκησης
3ο Γκρούπ: 50% Σωματικής Εξάσκησης, 50% Νοητικής Εξάσκησης
4ο Γκρούπ: 25% Σωματικής Εξάσκησης, 75% Νοητικής Εξάσκησης
Το 4ο group το οποιο ειχε και την μεγαλυτερη νοητικη εξασκησς, εδειξε μεγαλυτερη βελτιωση απο το 3ο group. Παρομοιως και με το 3ο group το οποιο εδειξε πολυ καλυτερη βελτιωση απο το 2ο group και βεβαίως το 2ο group εδειξε μεγαλυτερη βελτιωση απο το 1ο group.
Τα αποτελεσματα της ερευνας ηταν παρα πολυ σημαντικα για τη χρησιμοτητα του οραματισμου και γενικως για την αθλητικη αποδοση μετα απο εκτεταμενη νοητικη και πνευματικη εξασκηση.
Κλεινοντας πρεπει να αναφερουμε οτι ολοι οι μεγαλοι αθλητες εχουν χρησιμοποιησει τη μεθοδο του οραματισμου για να επιτυχουν τους στοχους τους. Απο τον μεγαλυτερο αθλητη του μπασκετ μεχρι και τους πρωταθλητες στο golf και στο tennis! Ο πρωταθλητης του τεννις Αντρε Αγκασι ειπε οτι ειχε κερδισει το Wimbledon 10 χιλιαδες φορες. Οταν ρωτηθηκε τι ακριβως εννοουσε, ο Αγκασι ειπε: «Απο μικρος φανταζομουν τον εαυτο του να κερδιζω τον αγωνα ξανα και ξανα. Οταν βγηκα στο γηπεδο εκεινη τη μερα, ηταν το ακριβες οραμα μου. Ενιωθα σαν να εμπαινα σε ενα ρολο για τον οποιο ειχα γεννηθει, και απλα τους συνέτριψα όλους».
Πολλοι μεγαλοι αθλητες μπασκετ και αμερικανικου ποδοσφαιρου φανταζονται τον εαυτο τους να εκτελουν βολες, ριψεις και συστηματα παιχνιδιου με απταιστο τροπο.
Μεγαλοι Bodybuilders που εχουν αφησει ιστορια χρησιμοποιουν τον οραματισμο επισης. Ο Αρνολντ φανταζοταν τοτς δικεφαλους του να φτανουν μεγεθη βουνου και να γεμιζουν ενα ολοκληρο δωματιο, οπως ελεγε. Ο πρωην επαγγελματιας Lee Labrada οραματιζοταν το δερμα του να σκληραινει και να λεπταινει διαρκως, οσο εκανε διαιτα και πλησιαζε το Mr. Olympia. Ο 3 φορες Mr Olympia Frank Zane ελεγε οτι ειχε δει τον εαυτο του να κερδιζει τον αγωνα τουλαχιστον ενα εκατομμυριο φορες στο μυαλο του, πριν το καταφερει!
Οπως καταλαβαινετε ο οραματισμος ειναι μια πλεον αποδεδειγμενη μεθοδος βελτιωσης αθλητικης αποδοσης, σε ολους τους τομεις. Οι εφαρμογες του στη μυικη αναπτυξη ειναι πολλες και χρησιμες και μπορουν να βοηθησουν τον αρχαριο να μαθει σωστη μυικη-νοητικη «συνδεση» (mind-muscle connection) αλλα και τον επαγγελματια αθλητη να πιασει τη φορμα που του αξιζει για να κερδισει εναν σημαντικο αγωνα.
Μην υποτιματε τη δυναμη του νου! Ισως η εμφαση σε νοητικες μεθοδους ειναι το στοιχειο που λειπει απο τη δικη σας ζωη για επιτευξη στοχων και βελτιωση των αθλητικων σας επιδωσεων!
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους περισσοτέρους από εμάς δεν είναι οτι ο στόχος μας είναι πάρα πολύ ψηλός και θα μας διαφύγει, αλλά ότι είναι πάρα πολύ χαμηλός και θα τον φτάσουμε». Μιχαήλ Άγγελος.
Bookmarks