Hello and welcome to our community! Is this your first visit?
Register

Results 1 to 3 of 3
 1. #1

  Default Βαλάντης Ντόκος - Το Μεγάλο Comeback - Αποκλειστική Συνέντευξη - Μέρος 1ο

  Βαλάντης Ντόκος - Το Μεγάλο Comeback - Αποκλειστική Συνέντευξη !!!
  Είναι ελάχιστες οι φορές που ένας αθλητής bodybuilding έχει τόσο μεγάλη αγάπη από ένα τεράστιο κομμάτι του κόσμου που ασχολείται με το άθλημα. Από την πρώτη μέρα που έκανε την εμφάνιση του στον ελληνικό χώρο μέσω των αγώνων, ήταν αγαπητός από όλους. Το πάθος του για το άθλημα και η σύνδεση του με το κοινό, στο μέγιστο βαθμό.

  Το 2019 όμως, ο χώρος του ελληνικού bodybuilding γνώρισε ένα μεγάλο κενό.

  Ο Βαλάντης, μετά από μια πολυετή παρουσία στο άθλημα, με αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, και το μεγαλύτερο κανάλι bodybuilding στο YouTube, μια μέρα, εξαφανίστηκε. Άφησε πίσω του ένα μεγάλο fan base, το οποίο ρωτούσε συνεχώς, τι απέγινε ο αγαπητός αυτός αθλητής και άνθρωπος, και αν είναι καλά.

  Έχοντας κάνει δεκάδες συνεντεύξεις και βίντεο με τον Βαλάντη, από το 2013, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση είχαμε μηνύματα στα social media μας για το αν γνωρίζουμε κάτι και αν είναι καλά.

  Προσωπικά ως Κώστας, πάντα απαντούσα πως είναι καλά και απέχει για προσωπικούς του λόγους. Ποτέ όμως δεν ήταν αρκετή ή απλοϊκή αυτή εξήγηση που έδινα στον κόσμο. Είχα επικοινωνία μαζί του, αλλά πάντα σεβόμουν την απόφαση του να απέχει από τη δημόσια ζωή του bodybuilding, και δεν ήθελα να τον πιέσω για κάποια συνέντευξη, γραπτή ή σε βίντεο.

  Ήλπιζα πως κάποια μέρα θα ερχόταν η στιγμή που θα μιλούσαμε πάλι για όλα όσα έχουν συμβεί, και θα είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε άλλη μια συνέντευξη.

  Η στιγμή αυτή έφτασε, και προς μεγάλη μου χαρά, πριν από λίγες μέρες, ο Βαλάντης επικοινώνησε μαζί μου, με φανερά ανανεωμένο πάθος για το άθλημα.

  Το αποτέλεσμα είναι μια μοναδική συνέντευξη, σε δυο μέρη, για όλα όσα έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια, και βέβαια τι μέλλει γενέσθαι για τον Βαλάντη και το αγωνιστικό bodybuilding.

  Τον ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο του, και του εύχομαι κάθε προσωπική επιτυχία.

  Ελπίζω να σας αρέσει!

  Κώστας

  -----


  KM: Καλησπέρα Βαλάντη!

  Bαλάντης: Καλησπέρα Κώστα! Ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα συνέντευξης μετά από αρκετά χρόνια.


  KM: Ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη και χαρά που έχω πάρει τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, όταν είδα το μήνυμά σου, και μου είπες "γεια σου Κώστα τι κάνεις". Έμεινα άναυδος και χάρηκα πάρα πολύ που είσαι πάλι εδώ και μιλάμε.

  Bαλάντης: Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ, που σου προκάλεσα αυτή την ευχάριστη έκπληξη, όπως και σε πολύ κόσμο ακόμη πιστεύω. Είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο έδωσα τώρα το παρόν.


  ΚΜ: Όλος ο κόσμος τα τελευταία χρόνια αναρωτιέται που είσαι και που "εξαφανίστηκες". Είχες μία τεράστια παρουσία, την κορυφαία παρουσία στον ελληνικό χώρο στα social media, και με τα βίντεο σου στο YouTube. Ήσουν και είσαι πολύ αγαπητός στον κόσμο, είχες κάνει απίστευτα πράγματα και ας πούμε έφυγες και άφησες ένα κενό και στον χώρο των media και στις καρδιές του κόσμου. Θέλεις να μου πεις γιατί πήρες αυτήν την απόφαση και τι έγινε τα τελευταία χρόνια;

  Bαλάντης: Εκ των υστέρων όντως κατάλαβα κι εγώ ότι, όπως ανέφερες, όλο το υλικό και όλη η δουλειά που έκανα πάνω στον χώρο του fitness, του bodybuilding, και της προπόνησης γενικά, ήταν αρκετά πρωτοποριακή στον ελληνικό χώρο. Ήταν ένα πράγμα που το έκανα με πολύ μεγάλη θέληση και καρδιά, με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση.

  Ωστόσο, όταν έχεις μία δική σου επιχείρηση όπως είναι το κτηνιατρείο που είχα και συνεχίζω και έχω, ταυτόχρονα όταν είσαι αθλητής σε αγωνιστικό επίπεδο και προσπαθείς να κατακτήσεις την επαγγελματική κάρτα, επιπλέον η δουλειά που πρέπει κάποιος να επενδύσει στον χώρο των social media για να μπορέσει να δείξει και να παρουσιάσει στον κόσμο αυτό το υλικό, απαιτεί πάρα πολύ δουλειά και πολύ χρόνο. Βέβαια όπως θυμάσαι, η τελευταία αγωνιστική μου παρουσία στον χώρο του bodybuilding ήταν το 2019, ήταν δύο αγώνες. Στη Δανία, το Nordic Pro ο οποίος ήταν μέσα Μαΐου, αν δεν κάνω λάθος, όπου απογοητεύτηκα αρκετά γιατί πήρα τη δεύτερη θέση, και ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσα να κερδίσω.

  Έπειτα, οι κριτές μου είπαν να κάνω λίγο υπομονή, για τον επόμενο αγώνα, που ήταν σε περίπου έξι εβδομάδες, στην Πορτογαλία το Mr Olympia Amateur στην Λισαβόνα, όπου συνέχισα εκεί πολύ συγκεντρωμένος, αλλά εκεί δεν θυμάμαι τι θέση πήρα, αν πήρα την 4η ή την 5η. Εκεί είχα απογοητευτεί ακόμη περισσότερο, γιατί είδα άτομα που ανέβηκαν πιο πάνω από μένα και ήταν τελείως off από άποψη conditioning και γενικώς παρουσίας. Αυτό προκάλεσε μία πολύ μεγάλη στεναχώρια γιατί όπως ξέρεις ήμουν πάντα πολύ τελειομανής και ήθελα να πετύχω τον στόχο μου, που ήταν τότε μια επαγγελματική κάρτα, και απογοητεύτηκα αρκετά και είπα σε εκείνο το σημείο, τέλος οι αγώνες. Θα πρέπει να συγκεντρωθώ να μπορέσω να ηρεμήσω λιγάκι από το αγωνιστικό σκηνικό.

  Επιπλέον, όπως τα φέρνει η ζωή, είχα κάποια προσωπικά θέματα, τα οποία με ανάγκασαν να σταματήσω με το υλικό στα social media και το YouTube. Όπως θυμάσαι σβήστηκε ο λογαριασμός μου. Ήθελα να πάρω μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση, και από άποψη οικογενειακής αλλά και επαγγελματικής κατάστασης, έτσι έδωσα πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στο κτηνιατρείο.

  Λόγω της απογοήτευσης της αγωνιστικής, στην αρχή δεν έκανα τόσο αυστηρή προπόνηση και διατροφή. Ήθελα να ξεκουραστώ, και άφησα το σώμα να ξεκουραστεί. Μετά ήρθε κάποια στιγμή ο κορωνοϊός. Κλειστά τα γυμναστήρια, δεν μπορούσες να κάνεις κανονικά προπόνηση, δεν μπορούσες να πας στο σούπερ μάρκετ, να πάρεις τα πράγματα όπως θέλεις. Στην ουσία το μόνο που είχα ήταν δουλειά και σπίτι. Ευτυχώς στο κτηνιατρείο μπορούσα να δουλεύω κανονικά. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής του κορωνοιού, που κράτησε στη Γερμανία αρκετούς μήνες έως και δυο χρόνια, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, παρ? όλο που υπήρχε αυτό το lockdown, με αφοσίωσε στο κτηνιατρικό επίπεδο και ανέβηκε πολύ η δουλειά.

  Έκανα ό,τι ήταν αναγκαίο στη σημερινή εποχή, με τις αυξήσεις τις οικονομικές και λοιπά. Στην ουσία είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις κάποιο εισόδημα, που μπορεί να σου παρέχει τα βασικά. Βλέπεις ότι υπάρχει κόσμος που δυσκολεύεται πάρα πολύ, γιατί η ακρίβεια και στη Γερμανία είναι αισθητή σε κάθε τομέα, με το παραμικρό αυξάνονται οι τιμές, και δεν είναι εύκολα τα πράγματα.

  Στην ουσία είδα πως αφού δεν έκανα πλέον τα social media, και δεν έκανα πλέον αγώνες, και είχα πολύ περισσότερο χρόνο να αφοσιωθώ στο κτηνιατρείο, ήταν μία άλλη ανταπόδοση που πήρα από τη ζωή σε αυτόν τον τομέα, που ήταν πολύ ευχάριστο πράγμα. Και ξέρεις όταν πηγαίνεις σε ένα τομέα πολύ καλά, σου δίνει υποσυνείδητα και λίγο δίκιο που έχεις παραμελήσει κάποιο άλλο θέμα όπως η προπόνηση, το κομμάτι το αγωνιστικό και το κομμάτι των social media. Αυτό το κομμάτι απαιτεί πάρα πολύ χρόνο, και πολύ δουλειά.

  Αυτά εν ολίγοις. Βασικά, σε αυτό το σημείο και ένα συγνώμη προς τον κόσμο για την απουσία μου, γιατί δεν είχα δώσει κάποια εξήγηση. Απλώς όπως είπα λόγω των προσωπικών θεμάτων, και λόγω της κατάστασης γενικώς όπως κατέληξε με στεναχώρια από αγώνες, όλα αυτά οδήγησαν στο να θέλω να απομακρυνθώ.

  Δεν είχα την εντύπωση εκείνη τη στιγμή ότι θα πρέπει να δώσω μια εξήγηση, ήταν κάτι πολύ προσωπικό. Τα προσωπικά μου με στεναχωρούσαν επιπλέον, στη ζωή πάντα υπάρχουν χαρές και λύπες. Αυτός ήταν ο λόγος της απουσίας μου.

  Το αγωνιστικό κομμάτι τότε που σταμάτησα, για να πω την αλήθεια, το είχα αποκλείσει. Ότι δεν θα ξαναυπάρξει μέλλον. Σκέφτηκα δεν είσαι πλέον πιτσιρικάς, δεν είσαι 30-35, είσαι τώρα στα 40. Και ξέρω βέβαια ότι μία καλή σωματοδομή στο αποκορύφωμά της φτάνει στα 40, 40+, από την άλλη ξέραμε ότι λόγω της απουσίας των τριών τεσσάρων τελευταίων χρόνων, το σώμα μου είναι αρκετά ξεκούραστο.

  Υπήρχε αυτή η απουσία, που έτρωγα ενστικτωδώς, αρκετά υγιεινά, αλλά έτρωγα αυτό που ήθελα. Αν ήθελα σοκολάτα, θα έτρωγα. Αν ήθελα πατατάκια, θα έτρωγα. Δεν είχα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό μου έδειξε ότι η ζωή είναι και ευχάριστη με αυτόν τον τρόπο, και όχι μέσα στο άγχος και το στρες.

  Βέβαια όταν έχεις μέσα στο αίμα σου το μικρόβιο του bodybuilding, κάποια στιγμή αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο και σου χτυπάει την πόρτα.

  Θα έλεγα ότι κάτι τέτοιο πάει να γίνει τον τελευταίο καιρό. Αυτό θα το δείξει γενικώς ο επόμενος καιρός. Έχω ξεκινήσει ξανά εντατική προπόνηση, γεύματα συγκεκριμένα που τρώω, και επιπλέον λόγω της απουσίας των τελευταίων χρόνων, έχω αυτόν τον ζήλο. Μου έχει λείψει εν τέλει όλη αυτή η διαδικασία. Άσχετα και να μην γίνει κάποιος συγκεκριμένος αγώνας, η διαδικασία της προετοιμασίας των γευμάτων, η μεθοδικότητα και τα συμπληρώματα διατροφής και επιπλέον και η προπόνηση με τον τρόπο που γίνεται πλέον σε αυτήν την ηλικία και σε αυτήν την χρονική στιγμή, μου δίνουν μεγάλο ζήλο και ώθηση προς τα εμπρός.


  ΚΜ: Ο τελευταίος σου αγώνας ήταν το 2019, οπότε απογοητεύτηκες από τις θέσεις που πήρες, και αποφάσισες εκείνη τη στιγμή ότι δεν ήθελες να συνεχίσεις άλλο.

  Bαλάντης:: Ακριβώς έτσι. Παρ? όλο που οι θέσεις που πήρα ήταν πολύ καλές, το επίπεδό μου ήταν πολύ ανεβασμένο. Αλλά λόγω του ζήλου, της τελειομανίας, ήθελα οπωσδήποτε να πετύχω τον σκοπό μου, τον στόχο μου, πράγμα που δεν το έκανα. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα αρκετά αδικημένος. Μετά από καιρό, όταν ξαναβλέπεις φωτογραφίες και κάνεις ανάλυση, βλέπεις τα πράγματα λίγο πιο αντικειμενικά. Και υπήρχαν και φάσεις, που έβλεπα το σώμα μου, και έλεγα ότι δίκαια δεν πέτυχα τον σκοπό μου, όταν έκανα αυστηρή κριτική.


  ΚΜ: Πολύ σωστό αυτό που λες. Άλλο να το βλέπεις με όλα τα συναισθήματα εκείνης της στιγμής μετά τον αγώνα, και άλλο να το βλέπεις δυο-τρία χρόνια μετά. Οπότε, βλέποντας πίσω, πιστεύεις ότι οι θέσεις ήταν σωστές, και θα μπορούσες να έχεις κάνει κάτι διαφορετικό;

  Bαλάντης: Θα έλεγα ότι οι θέσεις δεν ήταν απολύτως σωστές, όπως στη Δανία θα μπορούσα να έχω κερδίσει σαφώς. Αλλά στο Amateur Olympia πέντε - έξι εβδομάδες αργότερα στην Πορτογαλία, οι δυο-τρεις θέσεις που ήταν πιο πάνω από μένα, δεν θυμάμαι αν βγήκα τέταρτος ή πέμπτος, ήταν άδικες, αλλά αντικειμενικά θα μπορούσα να έχω χάσει. Δεν θα έπρεπε να έχω κερδίσει εκείνον τον αγώνα. Το παιδί που κέρδισε είχε μία πάρα πολύ καλή σιλουέτα, πολύ καλό detail, καλά μπαλαρίσματα, δεν είχε βέβαια τη σκληράδα που είχα εγώ αλλά εμένα προσωπικά δεν μου άρεσε η σιλουέτα μου, το σχήμα μου.


  ΚΜ: Μετά τους αγώνες, ήρθε το θέμα με την πανδημία, όλα είχαν κλείσει. Στην Γερμανία, είχαν κλείσει και τα γυμναστήρια;

  Bαλάντης: Στην Γερμανία έκλεισαν τα γυμναστήρια. Είχα τη δυνατότητα ευτυχώς στα γυμναστήρια κάποιων φίλων, να κάνω προπόνηση μόνος μου, αλλά και πάλι, έπρεπε να προσέχεις γενικώς. Να μην κάνεις αισθητή την παρουσία σου, γιατί το γυμναστήριο έπρεπε να είναι κλειστό. Και πάλι, είναι καταστάσεις που δεν είναι ιδανικές για να συνεχίσεις να κάνεις τη σωστή προπόνηση και με τη μεθοδικότητα που σου είπα.


  ΚΜ: Επιπλέον, δεν ξέρεις αν θα γίνουν αγώνες καν, δεν μπορείς να κάνεις ένα σωστό πρόγραμμα.

  Bαλάντης: Σαφώς, και όπως σου είπα το θέμα των αγώνων το είχα ξεγράψει τελείως, λόγω της ηλικίας και των τραυματισμών που είχα. Εν τέλει, κατάλαβα πως ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι θα πρέπει να έχεις και πολύ καλά connections σε αγώνες, για να μπορέσεις να κάνεις πιο αισθητή την παρουσία σου.


  ΚΜ: Όλα μετράνε.

  Bαλάντης: Σε ό,τι αφορά τα social media, στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο, είναι αλλιώς να έχεις followers πάρα πολύ κόσμο να σε παρακολουθεί και να σε βλέπουν στον αγώνα, και αλλιώς να πηγαίνεις σε έναν αγώνα που δεν είσαι γνωστός, και οι κριτές δεν σε γνωρίζουν. Θα πρέπει να είσαι πάρα πολύ καλύτερος από τους υπόλοιπους, για να μπορέσεις να κερδίσεις πολλούς πόντους.


  ΚΜ: Μετά, είχες κάποια προσωπικά θέματα, τα οποία δεν χρειάζεται να τα αναλύσουμε. Είναι καθαρά προσωπικά δικά σου, δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε λεπτομέρειες. Φτάνοντας στο τέλος του 2023 πλέον, πες μου πως είσαι τώρα; Πως αισθάνεσαι; Είσαι σε ένα καλό σημείο για να επανέλθεις;

  Bαλάντης: Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση, το πως είμαι τώρα.


  ΚΜ: Από θέμα υγείας, από θέμα ψυχολογίας, όλα αυτά.

  Bαλάντης: Θέμα υγείας δεν υπήρχε ποτέ, ήμουν πάρα πολύ καλά πέρα από τους τραυματισμούς που είχα και ήδη γνωρίζεις.


  ΚΜ: Θύμισε μου επειδή έχει περάσει αρκετός καιρός. Ο τελευταίος τραυματισμός ήταν στο χέρι;

  Bαλάντης: Ο τελευταίος τραυματισμός μου ήταν όταν κόπηκε ο τένοντας του δεξιού δικεφάλου. Και μισό χρόνο πριν, αν δεν κάνω λάθος, δέκα μήνες πιο μπροστά, είχα τον τραυματισμό στο αριστερό χέρι. Κόπηκε ο τένοντας του τρικέφαλου. Είχα βέβαια αργότερα και βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη μερικά χρόνια πιο μπροστά. Βλέπεις ότι φτάνεις σε κάποια ηλικία, το σώμα είναι πιο ευάλωτο. Έρχονται γρήγορα οι τραυματισμοί, και εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να σκεφτείς πάρα πολύ καλά, αν έχει νόημα ή αν μπορεί το σώμα να γίνει καλύτερο μετά τους τραυματισμούς.

  Ένας παράγοντας που πιστεύω θα μπορούσε να με βοηθήσει στην τωρινή κατάσταση είναι η μεγάλη απουσία της προπόνησης, έξω από το γυμναστήριο, έξω από την κουζίνα και τα γεύματα. Το σώμα δεν ξεχνάει το σημείο που είχε φτάσει, αλλά είναι πιο ξεκούραστο, και μπορείς να το δουλέψεις καλύτερα. Αυτή τη στιγμή, να σου πω την αλήθεια, δεν έχω κάποιες συγκεκριμένες αγωνιστικές βλέψεις. Υπάρχει περίπτωση να μην ξαναγίνει ποτέ κάποιος αγώνας, αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

  Η άλλη πλευρά του νομίσματος λέει, είσαι ξεκούραστος, σωματικά είσαι πάρα πολύ καλά, έχεις ζήλο, έχεις μπει σε πρόγραμμα προπόνησης, διατροφής, έχεις αυτή τη δίψα μέσα σου, απλώς κάνε το για τον εαυτό σου. Να φτάσεις το σώμα σου πάλι σε ένα μάξιμουμ επίπεδο. Για δες λιγάκι τι μπορεί να γίνει, πως φαίνεσαι, τι αποτελέσματα θα έχεις. Κι αν τα αποτελέσματα είναι ας πούμε αρκετά σεβαστά, υπάρχουν μετά διάφορες επιλογές που θα μπορούσα να κάνω σε ό,τι αφορά αγώνες, κατηγορία κλπ. Όπως σου είχα πει, έχω ξεπεράσει τα 40, και είμαι στην κατηγορία τώρα Masters.


  ΚΜ: Νομίζω οι Masters είναι μετά τα 35. Σε διαφορετικές χώρες, υπάρχουν διαφορετικά όρια. Στην Αμερική είναι +35, για παράδειγμα.

  Bαλάντης: Σε εμάς στη Γερμανία, είναι από 40 και άνω το Masters, και 35 οι γυναίκες.


  ΚΜ: Πόσο καιρό έχεις ξεκινήσει εντατικά προπόνηση και διατροφή; Πως βλέπεις το σώμα σου να αντιδρά;

  Bαλάντης: Έχω ξεκινήσει εδώ και έξι εβδομάδες. Δυστυχώς μετά από τρεις εβδομάδες, προέκυψε ένα πρόβλημα υγείας, μία γαστρίτιδα, όπου έπρεπε να κάνω μία γαστροσκόπηση, που ήταν αρκετά μεγάλος ο πόνος στο στομάχι, πράγμα που μου φάνηκε πολύ περίεργο και δεν το αμέλησα. Πήγα στο νοσοκομείο και μου έδωσαν τη συμβουλή να κάνω γαστροσκόπηση και βρέθηκε οξεία γαστρίτιδα μαζί με παρουσία ελικοβακτηρίδιου, που το έχει πολύς πληθυσμός, πάνω από 50% του παγκοσμίου πληθυσμού.

  Έγινε ανάλογη θεραπεία, οπότε ένα δεκαήμερο από τις τελευταίες έξι εβδομάδες, δεν έκανα προπόνηση, ούτε έφαγα. Το ευχάριστο είναι πως μετά τη θεραπεία μπορούσα πάλι να φάω καλά, είχα πολύ μεγάλη όρεξη. Καμία ενόχληση στο στομάχι, πράγμα που είναι πολύ ευχάριστο και σου δείχνει ότι κοίταξε να δεις, τόσο καιρό, και τα υπόλοιπα τελευταία χρόνια όπου προφανώς το ελικοβακτηρίδιο το είχα, αλλά δεν είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα για να κάνω την εξέταση.

  Προφανώς το είχα και τότε, αν θυμάσαι τότε δεν μπορούσα να φάω τόσο πολύ στο off season γιατί πάντα είχα πρόβλημα με το στομάχι, αισθανόμουν μπουκωμένος, αισθανόμουν έναν κόμπο στο στομάχι. Που ίσως να οφειλόταν σε αυτό. Τώρα έχει γίνει θεραπεία και η προπόνηση πάει καλά. Έχει γίνει μία τελείως διαφορετική προσέγγιση στο στιλ προπόνησης.


  ΚΜ: Παλιά έκανες πιο πολύ Time Under Tension (TUT). Τώρα τι στιλ ακολουθείς;

  Bαλάντης: Τo time under tension είναι πιστεύω πολύ καλή επιλογή για να μην έχεις τραυματισμούς. Είχα κάνει τα τελευταία χρόνια από το 2016 -2017 κάποια βίντεο όπου το χρησιμοποιούσα αρκετά. Να σου πω την αλήθεια, τις αισθητές καλυτερεύσεις στο σώμα μου τις έβλεπα πάντα με το Heavy Duty. Δηλαδή, το ένα σετ, all in, all out. Αλλά το μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης, της προπόνησης Dorian Yates, την οποία την έβαζα μερικά διαστήματα στα προγράμματά μου, έβλεπα ότι πάντα είχα πολύ καλές βελτιώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά τραυματιζόμουν πολύ εύκολα.

  Για να κάνεις έξι, επτά, οκτώ, επαναλήψεις, να φτάσεις σε μυική κόπωση, πρέπει να έχεις αντίστοιχα πολύ μεγάλο βάρος. Και λόγω της ηλικίας, και λόγω του σώματος, αν έχεις χαμηλό σωματικό λίπος, πιστεύω ότι δεν είναι το ιδανικό στιλ προπόνησης, και μπορεί να τραυματιστείς, πράγμα που γινόταν στο παρελθόν, και γι' αυτό είχα τραυματισμούς. Λόγω του υπέρμετρου ζήλου και της προσπάθειας. Οπότε πιστεύω, σε αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να γίνονται άλλες προσεγγίσεις σε ότι αφορά την προπόνηση.

  Καλή προθέρμανση, να δοθεί σημασία στην ελαστικότητα, στα μασάζ, στην αποτοξίνωση του σώματος, στην αιμάτωση μυών. Βέβαια, στην προπόνηση όπως ξέρεις υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για να έχεις υπερτροφία και αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι μου κάνει να χρησιμοποιώ το time under tension γιατί κάνεις πολύ αργές επαναλήψεις. Αναγκαστικά χρησιμοποιείς μικρότερο βάρος οπότε η περίπτωση τραυματισμού είναι σχετικά χαμηλή.


  ΚΜ: Είπες στη αρχή ότι είσαι εντάξει τώρα με θέματα υγείας. Το ελικοβακτηρίδιο είναι όντως διαδεδομένο και δεν το ξέρει ο κόσμος οτι προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα στομαχικά. Πιστεύεις ότι αν κάποιος έχει ενοχλήσεις στο στομάχι, καλό είναι να το τσεκάρει και να μην το αφήσει. Ειδικά στο άθλημα που θέλει πολύ φαγητό.

  Bαλάντης: Ακριβώς έτσι. Εμείς έχουμε την τάση, όταν βλέπουμε συμπτώματα στο σώμα μας, να μην δίνουμε σημασία και λέμε θα περάσει. Να περιμένουμε λίγο ακόμα. Ακούμε διάφορες καταστάσεις με διάφορες αρρώστιες οι οποίες συμβαίνουν σε κάποιους άλλους και νομίζουμε ότι σε εμάς δεν θα τύχει κάτι τέτοιο. Όντως αυτή τη συμβουλή θέλω να δώσω, αν υπάρχει κάποιο προβληματάκι, κάποια δυσανεξία, ή κάποιο πρόβλημα στο στομάχι, ή ακόμα και μυικό και σκελετικό, καλύτερα να το εξετάσουμε, καλύτερα να δώσουν χρήματα να γίνει η εξέταση, γιατί ξέρουμε ακριβώς τι έχουμε μετά και πως μπορούμε να το θεραπεύσουμε, Αυτό θα μας βοηθήσει να πάμε πιο μπροστά. Όπως σου είπα με το πρόβλημα με το στομάχι, έχεις υπερέκκριση γαστρικών οξέων, έχεις πόνους στο στομάχι, δεν μπορείς να φας όπως θες, δεν μπορείς να φας ποσότητες όπως θέλεις, το ελικοβακτηρίδιοο, μπορεί να σου προκαλέσει μακροπρόθεσμα ακόμα και έλκος.


  ΚΜ: Οπότε τώρα είσαι απόλυτα υγιής και έχεις μπει κανονικά σε πρόγραμμα διατροφής.

  Bαλάντης: Ακριβώς είμαι απόλυτα υγιής. Έχω μπει σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω το φίλο μου τον Φάνη Νήρο από την Αθήνα, που προετοιμάζει πολλούς αθλητές. Με τον Φάνη είμαστε καιρό πολύ καλοί φίλοι και, τα είχαμε πει και off camera, επειδή σε αυτό το σημείο έχω πολλά πράγματα στο μυαλό, πολλές υποχρεώσεις και με τη δουλειά μου και προσωπικά, δεν ήθελα να μπω στη διαδικασία να σκέφτομαι τι πρόγραμμα θα κάνω. Επειδή ξέρω ότι ο Φάνης είναι πολύ καλός στη δουλειά που κάνει, του έδειξα εμπιστοσύνη, είπα θα ακολουθήσω το δρόμο του, τα πρόγραμμα του και λοιπά, και όπως είδες κι εσύ σε μερικές φωτογραφίες, αυτό που φαίνεται είναι πολύ καλό. Έχουμε μία πολύ καλή προσέγγιση, φιλική και επαγγελματική, και του λέω ακριβώς τι έχω στο μυαλό μου και τι θέλω να κάνω, και αναλόγως πράττουμε κάθε φορά.


  ΚΜ: Αυτό που είδα στις φωτογραφίες, ήταν τον παλιό καλό Βαλάντη της μυικής ωριμότητας και της σκληράδας.

  Bαλάντης: Όντως. Ίσως αν με συγκρίνεις με παλαιότερες φωτογραφίες, θα είχε κάποιος την τάση να πει ότι είμαι πιο μικρός, από τότε. Θα έλεγα ότι στοχεύω αυτή τη στιγμή για τις επόμενες εβδομάδες να χάσω ακόμα λίγο περιττό λίπος και να είμαι αρκετά μπαλαρισμένος, γεμάτος μυικά. Να έχω μία σχεδόν κατάσταση δίαιτας, pre-contest shape. Να φτάσω το σώμα μου σε μία τέτοια κατάσταση όπου να υπάρχει λίγο σωματικό λίπος, να υπάρχει καλή μυική ωριμότητα, ώστε σε ενάμιση, δυο μήνες να μπορέσω να βάλω σχετικά γρήγορα, αρκετά μυικά κιλά πάνω μου. Δηλαδή, έχουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων, συγκεκριμένα γεύματα που τρώω, πράγμα το οποίο μου δίνει καθημερινά καλύτερες βελτιώσεις, καλύτερο πρήξιμο, περισσότερες γραμμές. Παρ? όλο που τρώω έξι γεύματα, δεν είναι λίγα, και τρώω αρκετά.


  ΚΜ: Θυμάμαι παλιά, όταν έκανες προετοιμασία για τους αγώνες σου, έτρωγες αρκετό υδατάνθρακα. Θυμάμαι μου έλεγες πως είσαι σε low-carb φάση και τρώς 250 με 300γρ τη μέρα.

  Bαλάντης: Ισχύει αυτό, τα 200 γραμμάρια υδατάνθρακα ήταν πολύ λίγα, γιατί πεινούσα πάρα πολύ. Το σώμα μου το χρειαζόταν. Τώρα τρώω αρκετά γεύματα. Καλά γεύματα. Οι υδατάνθρακες είναι σκόπιμα βαλμένοι σε συγκεκριμένα γεύματα, δεν τρώω σε όλα τα γεύματα υδατάνθρακες. Και πιστεύω ότι έχω και μερικά - δύο cheat meal την εβδομάδα. Παρ? όλο που έχω το cheat, την προηγούμενη εβδομάδα δεν έφαγα κάτι ουσιώδες, έφαγα λίγο ανανά επιπλέον ?για γλυκό?.


  ΚΜ: Ανέφερες για τη γαστρίτιδα. Έχεις κάνει κάποιες αλλαγές στη διατροφή σου, έχεις βγάλει κάποια τρόφιμα ή κάτι άλλο που σε ενοχλούσε; Ή έχεις βάλει κάποια άλλα τρόφιμα που βοηθάνε;

  Bαλάντης: Αυτό που έπρεπε να κάνω, μετά τη συμβουλή του γιατρού μου, το πρώτο δεκαήμερο κατά τη διάρκεια της αντιβίωσης που έπαιρνα, δεν έπρεπε να τρώω καυτερά γεύματα, και όχι κρέας ψημένο σε υψηλή θερμοκρασία. Ομολογώ ότι μου αρέσουν πάρα πολύ τα καυτερά. Και έβαζα και πολύ πιπέρι καγιέν μέσα στα φαγητά στην προετοιμασία, τσίλι επιπλέον, καυτερή πιπεριά, ταμπάσκο. Τις πρώτες δύο εβδομάδες τα έκοψα τελείως, και μου είπε ότι μετά τις δύο εβδομάδες μπορώ να τρώω όπως θέλω, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού, έχω το φόβο ότι αν φάω καυτερό, μπορεί να πειράξει το στομάχι μου.

  Αυτό που κάνω τώρα είναι το παν μέτρο άριστον. Βάζω λίγο καγιέν, λίγο καυτερό, αλλά με μέτρο. Σε ότι αφορά τον ανανά, είναι ένα πολύ καλό φρούτο για την πέψη, έχει bromelain που είναι πάρα πολύ καλό. Θα συμβούλευα στα άτομα που τρώνε αρκετές θερμίδες και μεγάλες ποσότητες θα μπορούσαν να βάλουν μία μικρή ποσότητα ανανά που θα βοηθούσε στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Αυτή τη στιγμή πρέπει να παίρνω ένα φαρμακευτικό σκεύασμα παντοπραζόλη, που δρα ενάντια στην υπερέκκριση των γαστρικών οξέων, για ένα μικρό συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ακόμα, και μετά πιστεύω με τις τροφές που τρώω είμαι καλυμμένος.

  Αυτό που έχω καταλάβει, αυτόν τον καιρό που δεν είχα την παρουσία στον χώρο, συνέχισα να διαβάζω σε ό,τι αφορά σε θέματα υγείας, διατροφής και προπόνησης, απλώς δεν παρακολουθούσα τόσο το αγωνιστικό bodybuilding, αλλά αυτό που κατάλαβα και θα μπορούσα να συμβουλεύσω, είναι όταν κάνουμε cheat meal είναι όντως καλά να μην τρώμε ιδιαίτερα junk. Ξέρω φυσικά όταν κάνεις μία συγκεκριμένη διατροφή, το ζητάει το σώμα, ζητάει τον υδατάνθρακα και τα λιπαρά, αλλά όταν το παρακάνεις, παίρνεις θερμίδες που δεν είναι καλές, προκαλούνατι φλεγμονές στο στομάχι και στο έντερο.

  Ψυχολογικά ίσως το γεύμα θα σε βοηθήσει γιατί θα χαίρεσαι και θα πεις θα συνεχίσω να κάνω τη διατροφη μου γιατί την επόμενη Κυριακή θα ξαναφάω πίτσα και μπέργκερ - που είναι νόστιμα εννοείται. Κι εγώ τα τρώω που και που, αλλά δεν θα το έκανα συστηματικά. Αν θέλεις να κάνεις ένα καλό cheat meal, πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου καλές θερμίδες, να βάλεις ας πούμε περισσότερους υδατάνθρακες, από ό,τι θα έτρωγες τις προηγούμενες μέρες. Μπορεί κάποιος να φάει περισσότερη βρώμη, ρύζι, ή μακαρόνια. Λίγα καλά λιπαρά, αν προσέξεις μετά. Αν φας και ένα γλυκάκι σαν επιδόρπιο δεν θα είναι και τόσο αρνητικό, αλλά όταν το παρακάνεις, και γεμίζεις το σώμα σου με άσκοπες θερμίδες, προκαλείς ένα είδος φλεγμονής, πιστεύω όλοι το έχουμε ζήσει, μετά από ένα τέτοιο βαρύ γεύμα, αναζητούμε την τουαλέτα!!


  ΚΜ: Ειδικά τώρα τις γιορτές, με μελομακάρονα και κουραμπιέδες!

  Bαλάντης: Πιστεύω ότι τέτοιες οικογενειακές στιγμές που είναι όμορφες, εκεί μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να φάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα κάποια πραγματάκια, χωρίς να το παρακάνουμε. Να ευχαριστηθούμε τις οικογενειακές στιγμές. Κάποιος που βρίσκεται σε αγωνιστική δίαιτα θα πρέπει να κάνει υπομονή. Αλλά σε τέτοιες περιστάσεις, δεν είναι μεγάλο σφάλμα. Τώρα να το κάνεις κάθε βδομάδα, να δίνεις στο σώμα άχρηστες θερμίδες, πιστεύω ότι δημιουργούνται μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας ειδικά στο έντερο.


  ΚΜ: Θέλω να αλλάξουμε λίγο θέμα, από τα προπονητικά/διατροφικά, και να σταθώ στο κομμάτι της απουσίας. Πες μου αν σου έλειψε ο κόσμος, η παρουσία, η αγάπη και η στήριξη που σου έδειχναν τα τελευταία χρόνια πριν φύγεις από τον χώρο.

  Bαλάντης: Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους followers στο YouTube, στο Instagram, στα άτομα που με παρακολουθούσαν. Είναι πάρα πολύ ευχάριστο να βλέπεις ότι ο κόσμος με αναγνώριζε ακόμα και στον δρόμο όταν ερχόμουν Ελλάδα, στην Αθήνα, ακόμα και σε μικρά νησάκια. Σου δίνει ένα μεγάλο βαθμό ευχαρίστησης ότι ο κόσμος σε αναγνωρίζει και το σημαντικότερο είναι να ακούς ότι όχι ότι σε αναγνωρίζουν γιατί σε βλέπουν στο ίντερνετ, αλλά τους έχεις βοηθήσει με διατροφές, με tips για την προπόνηση και τη διατροφή, αυτό είναι το μεγαλύτερο ευχάριστο. Και ο κόσμος όντως έδειξε πολύ μεγάλη υποστήριξη σε αυτούς τους τομείς, μέσα από τα social media, και νιώθω πολύ ευγνώμων για αυτήν την παρουσία του κόσμου.


  ΚΜ: Όταν κατέβαινες στους αγώνες, ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Τώρα έχουν αλλάξει. Όταν κατέβαινες στους αγώνες, ήταν μία χώρα πίσω σου. Είχες αυτή τη μεγάλη υποστήριξη, το έβλεπες ότι όλοι μα όλοι, ήταν μαζί σου. Τότε πριν 4-5 χρόνια ήταν λίγο πιο ήσυχα τα πράγματα στα social media. Τώρα λόγω της ραγδαίας αύξησης στα social media και της διασύνδεσης που έχουμε με το κοινό, είναι αλλιώς. Αλλά τότε ήταν αλλιώς και το ένιωθες επειδή οι αθλητές ήταν λίγοι από την Ελλάδα που έπαιζαν σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ήσουν στην κόψη του ξυραφιού, να πάρεις την επαγγελματική και να ανέβεις ακόμη πιο ψηλά, ένιωθες το πάθος του κόσμου που ήταν μαζί σου. Πιστεύω με το που έφυγες, έμεινε ένα κενό. Δεν είχαμε ούτε την ευχαρίστηση να σε δούμε σε αγώνες, ούτε τη στενοχώρια ότι αποσύρθηκες. Δεν ξέραμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

  Bαλάντης: Καταλαβαίνω απόλυτα τι θέλεις να πεις.


  ΚΜ: Και το λέω εγώ πρώτος ως φαν σου. Γιατί κι εγώ, μπορεί να γνωριζόμαστε πιο καλά, αλλά είμαι φαν σου ουσιαστικά, και αυτό το συναίσθημα μου άφησε εμένα.

  Bαλάντης: Σε ευχαριστώ πολύ Κώστα. Έχουμε το στοιχείο ότι θέλουμε να βλέπουμε τη χώρα μας να πηγαίνει μπροστά, είμαστε περήφανος λαός και καλά κάνουμε γιατί έχουμε να δείξουμε πολλά σε όλον τον κόσμο. Βασικά πιστεύω ότι έτσι όπως το διατύπωσες, πιστεύω ότι ο κόσμος έβλεπε κάποια προσόντα στο άτομό μου, θα ήθελε να προχωρήσω ακόμα παραπάνω ώστε να ανεβάσουμε και την ελληνική σημαία, το ελληνικό στοιχείο ψηλά. Και είναι καλό αυτό.


  ΚΜ: Δεν είχαμε αυτόν τον αποχαιρετισμό, που λέμε. Ο Βαλάντης αποσύρθηκε, εντάξει, τέλος. Προχωράμε και ξεκινάει κάτι καινούργιο.

  Bαλάντης: Οι περιστάσεις οι προσωπικές, η απογοήτευση η αγωνιστική, τα προσωπικά θέματα, δεν μου έδωσαν την ψυχολογική περισσότερο ωριμότητα και την ώθηση να βγω δημόσια και να αποχαιρετίσω. Ήταν ένα κεφάλαιο που από τη μια πλευρά έκλεισε, και από την άλλη πλευρά δεν έκλεισε. Και έμεινε αυτό το κενό, και στην ουσία όπως βλέπουμε, μέχρι την παρούσα φάση, μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για το παρελθόν και το παρόν, είναι τροχός και γυρίζει. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι ίσως αυτό το κενό να μην είναι πλέον κενό, και να μπορεί κάτι να συνεχίσει εκεί που σταμάτησε. Αλλά αυτό θα το δείξει το μέλλον.


  Το 2ο μέρος της συνέντευξης, βρίσκεται εδώ: Βαλάντης Ντόκος - Το Μεγάλο Comeback - Αποκλειστική Συνέντευξη - Μέρος 2ο
  Μεγάλες Εκπτώσεις Συμπληρωμάτων Διατροφής <==== Πατήστε Εδώ!

  --------------------------------------------------
  - M.Sc.
  - ISSA BODYBUILDING Specialist
  - NSCA Certified Personal Trainer
  - NASM Certified Nutrition Coach


  "Να θυμάστε ότι αυτό που κάνετε είναι κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν τη δύναμη της θέλησης ή την αποφασιστικότητα να πραγματοποιήσουν. Χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από τη σωματική μας δύναμη για να χτίσουμε και να σμιλέψουμε το σώμα μας. Χρειάζεται και μια τεράστια ποσότητα πνευματικής δύναμης, και αυτό είναι που οι υπόλοιποι άνθρωποι πραγματικά ζηλεύουν. Πάρτε το ως κοπλιμέντο, διότι ξεχωρίζετε μέσα σε ένα πλήθος ατόμων που μόνο ξέρουν να είναι ακόλουθοι."

  "Just remember that you are doing something that so few people in the world have the will power or determination to do. It takes much more than physical strength for us to build and sculpt our bodies. It takes an enormous amount of mental strength as well, and that's what people are truly jealous of. Take it as a compliment, for you stand out in a crowd full of followers."

  "You got a dream, you gotta protect it. If people can't do something themselves, they wanna tell you that you can't do it. If you want something, go get it. Period."
  ~ Chris Gardner

 2. #2
  Pumping Iron
  Join Date
  05-04-16
  Posts
  531

  Default

  Πολυ ενδιαφερον. Μπραβο

 3. #3

  Default

  Περιμένω το μέρος 2ο και μακάρι την επιστροφή στο κανάλι του ήταν απλά κορυφή το κανάλι του διαμάντι


 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Replies: 2
  Last Post: 22-12-23, 06:16
 2. Βαλάντης Ντόκος - Συνέντευξη Με Νέα & Αγωνιστικά Σχέδια!!!
  By Musclemar in forum Ελληνες Αθλητές Και Αθλήτριες
  Replies: 24
  Last Post: 12-06-21, 05:00
 3. Replies: 5
  Last Post: 15-08-15, 22:15
 4. Replies: 2
  Last Post: 27-05-15, 10:13
 5. Replies: 38
  Last Post: 20-02-15, 20:23

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •